Uutiset 2012

Tampereen yliopisto ei läpäissyt uusinta-auditointia

29.3.2012

Korkeakoulujen arviointineuvosto on auditoinut Tampereen yliopiston laatujärjestelmän ja todennut, ettei se täytä kaikilta osin korkeakoulujen laadunvarmistukselle asetettuja kriteerejä. Tästä syystä Tampereen yliopisto ei läpäise uusinta-auditointia.

Tampereen yliopiston alkuperäinen auditointi tehtiin vuonna 2008. Tällöin neuvosto totesi laatujärjestelmässä sellaisia puutteita, jotka edellyttivät uusinta-auditointia. Yliopiston tuli reilun kolmen vuoden aikana kehittää laatujärjestelmän dokumentaatiota, laatujärjestelmän systemaattisia seuranta- ja kehittämismenettelyitä sekä laatujärjestelmää kokonaisuutena.

Yliopisto on vuoden 2008 jälkeen uudistanut laatujärjestelmänsä ja kytkenyt sen osaksi johtamisjärjestelmää ja toiminnanohjausta. Samaan aikaan yliopistossa on tehty laaja organisaatio- ja koulutusuudistus. Uuden johtamisjärjestelmän ansiosta yliopiston sisäinen tiedonkulku on parantunut ja toiminnasta on tullut aiempaa yhdenmukaisempaa. Yliopiston suunnittelu- ja seurantaprosessien kuvauksista on kuitenkin vaikea päätellä, miten johto käyttää vuosisuunnittelua laadun kehittämisen välineenä. Uusinta-auditointiryhmä ei saanut vakuuttavaa näyttöä laatujärjestelmän vaikuttavuudesta yliopiston toiminnan kehittämiseen.

Laatujärjestelmän dokumentaatio on hajanaista ja niukkaa. Laadusta vastaavia toimijoita ei ole määritelty kootusti, vaan monessa eri asiakirjassa. Laatujärjestelmän toiminnot eivät myöskään hahmotu kokonaisuutena. Yksi Tampereen yliopiston keskeisistä laadunvarmistuksen menettelytavoista on sisäinen auditointi, jota ei ole toistaiseksi toteutettu kertaakaan.

Tampereen yliopiston uuden johtamisjärjestelmän ja toiminnanohjauksen seurannan ja kehittämisen menettelytapoja ei ole dokumentoitu selkeästi. Seurannan tarve olisi ilmeinen, jotta järjestelmän alkuvaiheesta saataisiin arvokasta palautetietoa jatkokäyttöä varten. Haastatteluissa ilmeni joitakin seurantamenettelyitä, kuten osavuosi- ja vuosikatsausten työstäminen sekä prosessien mallintaminen. Lisäksi organisaatiouudistus on tehostanut johtoryhmätyöskentelyä sekä mahdollistanut tieteenalayksiköiden vertaiskehittämisen. Näitä käytäntöjä ei ole kuitenkaan systemaattisesti kuvattu eikä niiden vaikuttavuutta ole arvioitu.

Tämän kevään aikana päättyy korkeakoulujen ensimmäinen auditointikierros, jonka aikana auditoitiin yhteensä 49 yliopiston ja ammattikorkeakoulun laatujärjestelmät. Näistä yhdeksän päätyi uusinta-auditointiin. Kaikkien korkeakoulujen tulee lainsäädännön mukaan osallistua laatujärjestelmänsä ulkoiseen arviointiin.

Korkeakoulujen arviointineuvoston auditointimalli perustuu korkeakoulujen laadunvarmistuksen eurooppalaisiin periaatteisiin. Auditoinnissa ei oteta kantaa korkeakoulujen toiminnan laatuun, vaan arvioidaan sitä, miten laatujärjestelmä edistää korkeakoulun itselleen asettamien tavoitteiden saavuttamista. Lisäksi arvioidaan sitä, miten laatujärjestelmä tukee korkeakoulun johtamista sekä koulutuksen, tutkimuksen sekä yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja vaikuttavuuden laadun kehittämistä.

Lisätietoja:
- KKA:n puheenjohtaja, professori Riitta Pyykkö, puh. 040-834 4086, riitta.pyykko@utu.fi
- Uusinta-auditointiryhmän puheenjohtaja, tutkimusjohtaja Turo Virtanen, puh. 050-317 5079, turo.virtanen@helsinki.fi

Raportin saatavuus:
- Uusinta-auditointiraportti on saatavilla KKA:n kotisivuilta (www.kka.fi).