Taide ja muotoilu
rantala_yla-kotola_web.jpg
Taiteilija Tapani Rantala ja rehtori Mauri Ylä-Kotola taustallaan Tietäjien aika -teos. Kuva: Marko Junttila.

Tapani Rantalan Tietäjien aika -teos Lapin yliopistolle

16.5.2019

Sava-Group, Lapin Kansa ja Santa’s Hotels ovat lahjoittaneet Lapin yliopistolle Tapani Rantalan Tietäjien aika -teoksen. Teoksen julkistamistilaisuus on lauantaina 18.5. klo 15.00 Lapin yliopiston pääaulassa. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille.

Sava-Group, Lapin Kansa ja Santa’s Hotels ovat lahjoittaneet Lapin yliopistolle Tapani Rantalan Tietäjien aika -teoksen. Maalaus on kooltaan 4,9 x 2,5 metriä, ja se on sijoitettu Lapin yliopiston pääaulaan.

Taiteilija Tapani Rantalan mukaan teoksessa yhdistyvät Lapin ja yliopiston nykyaika, historia ja mytologia.

– Muinaissuomalaisessa ja saamelaisessa mytologiassa henkisen rakenteen välittäjinä olivat noidat ja samaanit. Nykyaikaan siirrettynä henkinen rakenne on yliopisto ja nykytiede. Teos kuvaakin näiden kohtaamista, Rantala mainitsee.

Teoksen etualalla on tiedon virran äärellä joukko nykypäivän tietäjiä: yliopiston professoreita ja kehitykseen vaikuttaneita henkilöitä vuosikymmenten varsilta. Heidän taustallaan on Lapin ympäristöä, luonnonkohteita ja eläimistöä sekä mytologisia elementtejä kertomassa ja muistuttamassa Lapin historiasta, tarinoista sekä Lapin luonnon säilyttämisestä ja puhtaudesta.

Lapin yliopisto rehtori Mauri Ylä-Kotolan kuvailee teosta transsendentaaliseksi eliö-ympäristöjärjestelmäksi.

– Transsendentaalisuus ilmenee teoksessa niin, että siinä on läsnä sekä nykyisiä että edesmenneitä yliopiston tutkimukseen ja kehitykseen vaikuttaneita ihmisiä yli ajan rajojen. He muodostavat ympäristönsä ja sen elementtien kanssa eliö-ympäristöjärjestelmän: he ovat suhteessa ympäristöön ja ympäristö henkilöiden kautta Lapin yliopistoon. Täten teos kuvaa osaltaan alueen ja ihmisten vuorovaikutusta, Ylä-Kotola toteaa.

Ylä-Kotola näkee Tietäjien aika -teoksessa yhtymäkohtia myös renessanssimaalari Rafaelin Ateenan koulu -seinäfreskoon, josta voidaan löytää suuri joukko sen ajan kreikkalaisia filosofeja mutta monien hahmojen henkilöllisyydestä on epävarmuutta.

– Ateenan koulu kuvaa sen ajan tietäjiä. Samoin kuin siinä, myös Tietäjien ajassa on läsnä se, miten teoksessa olevat ihmiset katsovat meitä katsojina, miten me katsojina katsomme heitä sekä se, kuinka teoksen henkilöhahmot suhtautuvat toisiinsa, Ylä-Kotola toteaa.

– Altti Kuusamon sanoin "Jokainen aikakausi ja alue luo oman "Ateenan koulunsa". Nyt syiden tuntemus (causarum cognitio) on pohjoista.". Teoksessa voikin nähdä kiteytyneenä viitteitä myös siitä, kuinka nykyisin arktinen ja pohjoinen muodostaa perimmäisiä syitä monille asioille, Ylä-Kotola jatkaa.

Taiteilija Tapani Rantala kertoo olevansa ylpeä, että sai tällaisen toimeksiannon sekä olevansa tyytyväinen lopputulokseen.

– Olen hyvin tyytyväinen myös siihen, että teos on sijoitettu Lapille tärkeän rakennuksen eli yliopiston "pääkadulle", Rantala sanoo.


Julkistamistilaisuus yleisölle

Teoksen julkistamistilaisuus yleisölle on Lapin yliopiston pääaulassa lauantaina 18.5.2019 kello 15.00 alkaen (osoite: Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Tilaisuudessa on läsnä taitelija Tapani Rantala kertomassa teoksesta sekä Lapin yliopiston taidehistorian professori Tuija Hautala-Hirvioja esittelemässä taiteilijan. Lapin kamariorkesterin sellisti Lauri Angervo esittää tilaisuudessa Reino Helismaan Rakovalkealla-kappaleen. Tilaisuus on avoin kaikille kiinnostuneille. Tervetuloa!


Tapani Rantala

Ylitornion Pessalompolossa syntynyt Tapani Rantala tunnetaan Lappi-aiheisista maalauksista ja muotokuvista. Hän on opiskellut Repin-instituuttissa 1973–1975. Rovaniemellä työskentelevän taiteilijan töitä on ollut esillä lukuisissa näyttelyissä koti- ja ulkomailla, ja niitä on useissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa.


Tietoja teoksesta

Tapani Rantala: Tietäjien aika, 2017–2019, öljyväri, 4,92 m x 2,52 m.


Lisätietoja:

Tapani Rantala, p. 040 749 6870
Rehtori Mauri Ylä-Kotola, p. 0400 276 288


LaY/Viestintä/SV