Uutiset 2010

Tarinamestarit järjestivät Lapin emäntien pidot

16.2.2010

Lapin yliopiston TarinaMesta-koulutuksessa yhdistyvät vanha Lapin kulttuuri, perinteinen tarinankerronta ja matkailuelinkeino. Koulutus yhdistää uudella tavalla tutkimuksen ja oppimisen oppivaksi matkailuksi.

Koulutuksessa olevat tarinamestarit esiintyivät ensimmäisen kerran yleisölle viime viikolla, kun he valmistivat perinteisiä lapinruokia ja tarinoivat pohjoisen ruokakulttuurista ja emäntien töistä.

TarinaMestan kouluttajat testaavat uusia työelämälähtöisiä oppimisen tapoja ja menetelmiä: Kuinka kokenut lapinosaaja parantaa tarinankerronnan taitojaan ja voidaanko samoja periaatteita käyttää vasta-alkajien koulutuksessa.

Kouluttajien mukaan ekologinen tarinamatkailu lisääntyy koko ajan kehittyneissä matkailumaissa. Tarina ei kuluta luontoa eikä ilmastoa ja sen avulla voi tehdä aikamatkan vaikka vanhaan Lappiin. Yhä useampi matkailija haluaa vaihtaa motorisoidut aktiviteetit yksilöllisimpiin vaihtoehtoihin.

Moni lapinkävijä haluaa tietää enemmän lappilaisten arkielämästä, perinteistä ja historiasta. Moni myös haluaa hiljentyä miellyttävässä ympäristössä. Tarinankertojat puhuvatkin jopa tarinan terapeuttisesta vaikutuksesta, joka elvyttää väsyneen kehon ja nuutuneen mielen. TarinaMesta yrittää osaltaan palauttaa Lapin alkuperäistä kulttuuria sille kuuluvaan arvoonsa.

TarinaMesta
Ensimmäinen tarinamestarin koulutusohjelma käynnistyi vuosi sitten Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa, ja se jatkuu toukokuuhun 2010, jolloin opiskelijat suorittavat tarinankerronnan näyttökokeen. Kurssille valittiin parikymmentä Lapin läänin alueella toimivaa matkailun ammattilaista tai syntyperäistä lappilaista, jotka hallitsevat perinteisen Lapin elinkeinon tai tuntevat Lapin kulttuurihistoriaa.

Toisen kurssin hakuaika on huhti-toukokuussa 2010. Kolmannelle kurssille vuoden kuluttua valitaan parikymmentä matkailualalla aloittelevaa, joille lappilainen kulttuuri ei ole vielä tuttu.

Tarinamestarin koulutusohjelma, TarinaMesta, on EU:n ja Lapin lääninhallituksen rahoittamaa ammatillista täydennyskoulutusta, jonka järjestää Lapin yliopiston kasvatustieteellinen tiedekunta.

TarinaMestan kotisivut: www.laplandstories.com

Lisätietoja:
Sari Poikela
040 4844166
sari.poikela(at)ulapland.fi
www.ulapland.fi/SariPoikela

LaY/Viestintä/OT