Lapin yliopiston tasa-arvosuunnitelmaa varten tehdyn taustaselvityksen mukaan yliopistokaan ei säästy eriarvoisuuteen liittyviltä ongelmilta. Esiin nousevat naisopiskelijoiden ja nuorten tutkijanaisten asema sekä sukupuolten väliset palkkauserot.
Tasa-arvolain edellyttämän tasa-arvosuunnitelman laatimista varten tehtiin Lapin yliopistossa kysely henkilöstölle ja opiskelijoille. Kyselyyn vastasi 196 opiskelijaa ja 102 henkilökunnan edustajaa. Kyselyn tavoitteena oli saada käsitys toimintakulttuuriin mahdollisesti sisältyvistä epätasa-arvoa tuottavista ja syrjivistä mekanismeista ja käytännöistä. Lisäksi kyselyssä kartoitettiin henkilökunnan ja opiskelijoiden kokemuksia eriarvoisesta kohtelusta.
Lapin yliopiston hallitus hyväksyi lokakuussa tasa-arvosuunnitelman vuosiksi 2004-2006, jossa tartutaan tasa-arvon toteutumisen esteinä oleviin asioihin.
Naistutkimuksen professori Päivi Naskali esitteli kyselytutkimuksen tuloksia naisiin kohdistuvan väkivaltaseminaarin yhteydessä torstaina 25. marraskuuta 2004. Esittelyssään hän korosti, että kyselyssä esiin tulleita asioita esiintyy muissakin työyhteisöissä. Tasa-arvoon ja eriarvoisuuteen liittyvät asiat ovat Naskalin mukaan vaikeita tunnistaa.
Lapin yliopistossa tehdyn kyselyn vastauksista nousevat esiin naisopiskelijoiden ja nuorten tutkijanaisten asema.
- Naisopiskelijat kokevat joutuvansa kohtaamaan torjuvia asenteita. He kokevat myös, että opintojen edetessä heitä ei huomioida tasavertaisesti miespuolisten opiskelijoiden kanssa, sanoo Päivi Naskali.
Naisopiskelijat eivät tunne saavansa positiivista palautetta akateemisista taidoistaan yhdenvertaisesti miespuolisten opiskelijoiden kanssa vaan naisopiskelijoilta odotetaan naisille tyypillistä käyttäytymistä kuten ahkeruutta, tunnollisuutta ja sääntöjen noudattamista, kertoo Päivi Naskali.
Nuoria naistutkijoita puolestaan huolettaa se, ettei tutkimustyölle jää tarpeeksi aikaa. He kokevat joutuvansa osallistumaan laajasti laitosten opetus- ja hallintotehtäviin. Lisäksi nuoret naiset tuntevat ettei heidän työtään arvosteta kollegoiden taholta.
Sukupuolten väliset palkkauserot nousivat niin ikään esille kyselytutkimuksessa. Naisen euro on yliopistollakin 80 senttiä. Tähän epäkohtaan Lapin yliopisto kiinnittää huomiota ensi vuonna tulevan uuden palkkausjärjestelmän yhteydessä.
Nollatoleranssi sukupuoliseen häirintään
– Sukupuolisen häirinnän osalta tulee vallita nollatoleranssi, korostaa Naskali. Hän kannustaa opiskelijoita ja henkilökuntaa rohkaistumaan avoimeen keskusteluun häiritseväksi koetusta käytöksestä, opetusmateriaalista ja toimintatavoista.
Päivi Naskali peräänkuuluttaa myös luotettavuutta, luottamusta ja avointa tiedonkulkua tasa-arvon saavuttamiseksi.
Lapin yliopistolla on voimassa oleva häirintätilanteiden käsittelyä varten tehty ohjeistus. Yliopistolla on myös häirintäyhdyshenkilö, jolle kuitenkaan ei ole virallisesti ilmoitettu häirintätapauksista.
Tasa-arvosuunnitelman toimenpiteistä enemmän tietoa joulukuussa
Tasa-arvoasioita käsitellään seuraavan kerran yliopistolla joulukuun 16. päivänä 2004, jolloin henkilöstölle tiedotetaan tarkemmin tasa-arvosuunnitelman sisällöstä ja toimenpiteistä.
Tasa-arvotyön yleisenä tavoitteena Lapin yliopistossa on naisten ja miesten välinen tasa-arvo sekä henkilökunnan että opiskelijoiden keskuudessa. Suunnitelman mukaan jokaista henkilöä kohdellaan yhdenvertaisesti riippumatta henkilön ammattiryhmästä tai yksiköstä, sukupuolesta, syntyperästä, iästä, sukupuolisesta suuntautumisesta, vakaumuksesta, vammaisuudesta tai muusta henkilöön liittyvästä syystä.
Naistutkimuksen professori Päivi Naskalin toimittama "eihän meillä ole mitään ongelmia" Henkilökunnan ja opiskelijoiden kokemuksia tasa-arvon ja yhdenmukaisuuden toteutumisesta Lapin yliopistossa –tasa-arvoraportti ilmestyy Lapin yliopiston hallinnon julkaisusarjassa ensi viikolla.
Lisätietoja:
- Naistutkimuksen professori Päivi Naskali, puh. 016 – 341 2432, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
- Henkilöstöpäällikkö Mirja Väyrynen, puh. 016 – 341 2216, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
- Tasa-arvotoimikunnan puheenjohtaja, 1. vararehtori Jukka Mäkelä, puh. 040 – 704 8490, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
- - - -
LaY/Viestintä/ihk