Lapin yliopiston Tasa-arvorata-hanke on valittu vuoden 2008 Naistutkimusteoksi. Palkinto julkistettiin Naistutkimuspäivien yhteydessä Joensuussa 22. marraskuuta 2008.
Vuosina 2004–2008 toteutettu Tasa-arvorata-hanke pyrki vahvistamaan naisyrittäjyyttä ja -johtajuutta sekä etsi keinoja, joilla työyhteisöjen sukupuolisokeita pisteitä voidaan tunnistaa ja tehdä näkyviksi. Palkinnon perusteluissa todetaan, että hyödyntämällä innovatiivisesti koulutusta, tutkimusta, osallistavaa teatteria ja roolipelisovelluksia Tasa-arvorata on onnistunut lisäämään tietoisuutta sukupuoleen liittyvistä arkisista ja piilossa olevista työyhteisökäytännöistä, jotka voivat vaikuttaa työtehtäviin, urakehitykseen ja palkkaukseen. Lapissa ja Pirkanmaalla sekä yhdessä työyhteisöjen kanssa toteutettu hanke antaa myös hyvän esimerkin työelämän tasa-arvoa koskevan tutkimuksen soveltamisesta, alueellisesta kehittämisestä ja uuden tiedon tuottamisesta.
Tasa-arvorata-hanketta hallinnoi Lapin yliopisto, ja hankkeen kansallisia kumppaneita olivat Tampereen yliopiston täydennyskoulutuskeskus, Lappset Group Oy Rovaniemeltä ja Opinpaja Oy Tampereelta.
Hankkeessa kehitettiin menetelmiä, joiden avulla voidaan tehdä näkyväksi sukupuolisen erottelun ja syrjinnän muotoja sekä purkaa niitä. Hankkeen tuotteita ovat muun muassa työyhteisökyselystä ja osallistavasta teatterista koostuva YXPISTE®-menetelmä, sukupuolten valtaa ja hierarkiaa peilaava roolipelisovellus YX_toista, naisten hallitustyöskentelyn ja strategisen johtamisen koulutusohjelma sekä naisjohtajuutta tukeva Esimiehisyys naisen työnä ja ammattina -koulutusohjelma. Lisäksi hankkeessa on tehty tutkimusta sukupuolten välisestä tasa-arvosta Suomessa. Tutkimuksen tuloksia esittelee muun muassa julkaisu Veni, Vidi, turbavi – Tasa-arvorata alueella, työyhteisöissä ja yrittäjyydessä.
Palkinnon myönsi Suomen Naistutkimuksen Seura ry – Sällskapet för Kvinnoforskning i Finland rf. Naistutkimusteko-palkinto myönnetään teolle tai toiminnalle, joka on edistänyt ja tehnyt tunnetuksi naistutkimusta. Tavoitteena on tehdä näkyväksi tieteellisiä, taiteellisia, koulutuksellisia tai populaarikulttuurisia tasa-arvotekoja Suomessa. Palkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.
Tasa-arvorata-hanke on saanut tunnustusta aiemminkin. Vuonna 2006 Euroopan komission aluepolitiikan pääosasto nimesi Tasa-arvorata-hankkeen projektiksi, jonka esimerkin uskotaan edistävän Euroopan aluekehitystyötä ja kiinnostavan myös suurta yleisöä. Erityistä kiitosta tuolloin sai YXPISTE® -menetelmä.
Suomen Naistutkimuksen Seura ry – Sällskapet för Kvinnoforskning i Finland rf on vuonna 1988 perustettu noin 600 jäsenen kansallinen tieteellinen seura, jonka tehtävänä on edistää ja tehdä tunnetuksi naistutkimusta. Naistutkimus on monitieteinen ja tieteidenvälinen akateeminen tutkimusala, jota opetetaan Suomessa Helsingin, Joensuun, Jyväskylän, Lapin, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistossa sekä Åbo Akademissa. Naistutkimuksen tarkoituksena on lisätä tietoa siitä, kuinka sukupuoli ja sukupuolten väliset suhteet jäsentävät kulttuurisia ja yhteiskunnallisia ilmiöitä sekä tuottaa sukupuolisensitiivistä tutkimusta, joka omalta osaltaan tasa-arvoistaa muuttuvaa suomalaista yhteiskuntaa.
Lisätietoja:
Tutkija, Suomen Naistutkimuksen seura ry:n puheenjohtaja Seija Keskitalo-Foley, p. (016) 341 2402
Tasa-arvorata-hankkeen projektipäällikkö Irmeli Kari, p. 040 847 8355
Tasa-arvorata-hankkeen projektisuunnittelija Petra Merenheimo, p. 040 564 5136
LaY/Viestintä/SV