Uutiset 2021
Sofia-Wilkman_Red-Sea-Mountain_photo-Arto-Liiti_550px.jpg
Yksityiskohta Sofia Wilkmanin teoksesta Red Sea Mountain, 1992. Kuva: Arto Liiti / Rovaniemen taidemuseo

Teoksia Jenny ja Antti Wihurin rahaston kokoelmasta Lapin yliopiston pääaulassa

12.10.2021

Lapin yliopiston, Rovaniemen taidemuseon sekä Jenny ja Antti Wihurin rahaston kanssa on toteutettu yhteistyössä uusi pienoisnäyttely Lapin yliopiston pääaulaan 5.10. alkaen. Näyttelyssä on esillä Hannele Kylänpään veistos Yöpuku (1986) ja Sofia Wilkmanin maalaus Red Sea Mountain (1992). Molemmat taiteilijat ovat olleet Jenny ja Antti Wihurin rahaston stipendiaatteina vierailevina taiteilijoina Lapin yliopistossa.

Hannele Kylänpää (s. 1948) on kuvanveistäjä, joka on tunnettu etenkin lapsi- ja eläinveistoksistaan. Hän tutkii ihmisen olemusta vapaan ja kaunistelemattoman, mutta samalla lumoavan muodon avulla. Ihmisiä elävöittää usein liike, silloinkin kun ne ovat pysähtyneessä tilassa. Hänen päämateriaalinsa on pronssi, mutta hän on käyttänyt veistoksissaan myös keramiikkaa ja betonia. Kylänpää on tehnyt useita julkisia veistoksia, joista ensimmäinen on Rovaniemellä, Lapin lääninhallituksen pihalla sijaitseva noin seitsemän metrin korkuinen Äiti-Lappi (1989).


Hannele-Kylänpää_Yöpuku_photo-Arto-Liiti_web.jpg
Hannele Kylänpää: Yöpuku, 1986. Kuva: Arto Liiti / Rovaniemen taidemuseo


Sofia Wilkman (s. 1956) on helsinkiläinen kuvataiteilija ja taidemaalari. Wilkmanin teosten pelkistetyt peruselementit ovat väri ja viiva, joista jompikumpi on yleensä pääroolissa. Värit voivat olla hienoviritteisiä tai hyvinkin kirkkaita ja vahvoja. Viiva voi olla joskus melkein poissa tai hallita teosta. Wilkman käyttää teoksissaan paljon mustaa. Graafinen väri toimii eräänlaisena koodina tai jälkenä. Taiteilijan tavoite on, että ilmaisu on suoraa ja että teokset ovat helposti luettavissa. Hän pyrkii saavuttamaan niukalla kielellä sen, mitä haluaa maalauksellaan ilmaista.


Sofia-Wilkman_Red-Sea-Mountain_photo-Arto-Liiti_web.jpg
Sofia Wilkman: Red Sea Mountain, 1992. Kuva: Arto Liiti / Rovaniemen taidemuseo


Jenny ja Antti Wihurin rahaston lahjoittamaan suomalaisen nykytaiteen kokoelmaan kuuluu noin 3500 teosta. Kokoelma on lahjoitettu Rovaniemen taidemuseolle ja se on yksi merkittävimmistä nykytaiteen kokoelmista Suomessa.