2_2017_Harri_Filppa.jpg
Kuvitus: Harri Filppa

Tiedettä, taidetta ja sarjakuvia

5.5.2017

Sarjakuvantekijä ja -tutkija, graafikko ja Oulun sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja Harri Filppa pitää sarjakuvaa tärkeänä ilmaisumuotona, jolla on viihteen lisäksi paljon annettavaa tieteelle.

Kahdessa vuodessa taiteen maisteriksi lukeneelle Filpalle jäi hyviä muistoja Lapin yliopistosta. 

– Hyviä muistoja jäi erityisesti opiskelukavereista ja ympärillä olleista ihmisistä. Lisäksi on jäänyt mieleen pitkät junamatkat Oulusta Rovaniemelle, Filppa kertoo.
Filpan aloittaessa graafisen suunnittelun opinnot vuonna 2005 taiteiden tiedekunnan opetus tapahtui pääosin pääkampuksen ulkopuolella, Piekkarilla ja Rotkolla. Muista erillään oleminen lisäsi koulutusohjelman keskuudessa yhteisöllisyyttä. 

Hyviä muistoja on jäänyt myös opettajien suhtautumisesta harjoitustehtävien toteuttamiseen sarjakuvan muodossa. Pro gradu -tutkielmansa Filppa toteutti sarjakuvana, ja tutkielman valmistumisen jälkeen medialta tuli paljon yhteydenottoja. Filppa laajensi graduaan vuonna 2011 ilmestyneessä Tiedettä ja sarjakuvaa – ruutujen kaupalla -teoksessa.

– Gradu elää edelleen mukanani vieläkin, sillä vastaan tulee ihmisiä, jotka tietävät graduni ja ovat lukeneet sen, Filppa kertoo. 

Valmistumisen jälkeen Filppa aloitti työt mainostoimistossa, mutta pian hän päätti keskittyä kokonaan sarjakuviin. Oulun sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtajalla ja sarjakuvantekijällä on kaksi toisistaan erilaista työpäivää. 

– Ensimmäinen on, että istun työpöydän ääreen ja piirrän. Toinen työpäivä taas on sellainen, että hoidan enemmän sarjakuvakeskuksen asioita. Tämä koostuu taiteellisesta suunnittelusta, tuotannoista, kirjastotöistä, erilaisista palavereista ja opetuksesta, Filppa kertoo. 

Tulevaisuus tuo tullessaan syksyllä ilmestyvän Vastarannan siili-orkesterin kanssa yhteistyössä toteutetun lastenkirjan. Lisäksi työn alla on läheisen kuolemaa käsittelevä omaelämäkerrallinen sarjakuvateos. Väitöskirjan Filppa aikoo toteuttaa täyttäessään 50 vuotta. 

– Vuonna 2008 aloitin jatko-opinnot ja olen ajatellut että väitöstilaisuus olisi sitten, kun täytän 50 vuotta. Periaatteessa tähän on vielä 13 vuotta aikaa. Toivon että pystyisin väitöskirjalla tuomaan esille sarjakuvaa enemmän taiteen alana, Filppa toteaa. 

Väitöskirja tulee ehdottomasti olemaan sarjakuvan muodossa.

Harri Filppa
Sarjakuvantekijä ja -tutkija, graafikko ja 
Oulun sarjakuvakeskuksen toiminnanjohtaja 

  • on syntynyt 1980 Kempeleessä. 
  • on valmistunut maisteriksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta 2007. 
  • toteutti pro gradu -tutkielmansa sarjakuvana ensimmäisenä Suomessa. 
  • harrastukset: Sarjakuva ja taiteet monipuolisesti, vuonna 1950 valmistuneen omakotitalon remontointi ja erilaiset rakennusprojektit.

 

Teksti: Johan-Eerik Kukko