Tieteentekijöiden liitto on huolissaan yliopistojen työhyvinvoinnista
26.5.2011
Monet selvitykset osoittavat, että työhyvinvointiasiat eivät ole kunnossa ”uusissa uljaissa” yliopistoissa. Tieteentekijöiden liiton tuoreen jäsenkyselyn mukaan yhä useampi miettii yliopistotyön jättämistä.
Ennakkotiedot kesäkuussa julkaistavasta kyselystä osoittavat, että kaksi kolmesta (62 %) yliopistoissa työskentelevästä liiton jäsenestä oli viimeisen kahden vuoden aikana harkinnut hakeutumista pois yliopistosektorilta. Kyselyn tulokset palastavat myös sen, että peräti 59 % vastaajista koki oman työpaikkansa olevan uhattuna.
– Yliopistojen on jo korkea aika herätä ruususen unesta ja työhyvinvointiasiat on otettava vakavasti, toteaa Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi.
Keinoina työhyvinvoinnin parantamiseksi Kaakkuriniemi nostaa esiin esimiehen johtamiskäytännöt sekä henkilöstön lisäämisen. Hallintotehtävät vievät yhä suuremman osan henkilöstön ajasta. Valitettavana esimerkkinä tästä ovat tutkijat, joista enää vain neljännes (22 %) selviää ilman hallintotehtäviä omassa työssään. Vielä vuonna 2004 lähes puolelle (45 %) tutkijoista ei kuulunut hallintotehtäviä.
– Yhä useammasta yliopistolaisesta on tullut monisuorittaja, joka ei pysty keskittymään keskeisiin työtehtäviinsä, kun työpäivä täyttyy silppumaisista askareista, puheenjohtaja Kaakkuriniemi huomauttaa.
Työhyvinvointiin liittyvät teemat ovat esillä tänään Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella järjestettävässä seminaarissa ”Onko yliopisto me vai he? – asiaa työhyvinvoinnista”. Seminaaripuheenvuoroissa tarkastellaan työhyvinvointia ja asiantuntijaorganisaation johtamista.
Lisätietoja:
Tieteentekijöiden liiton puheenjohtaja Tapani Kaakkuriniemi, p. 0400 309 005;
Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtaja Eeva Rantala, p. 040 7508 284;
Itä-Suomen yliopiston pääluottamusmies Antero Puhakka, p. 050 4011 123
Tiedote/Kirsti Sintonen/Tieteentekijöiden liitto