• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
 
Uutinen, kuvituskuva 3

Timo Jokelan juhlanäyttely

17.8.2016

Outamailta, nummilta ja jäätiköiltä -näyttely juhlistaa Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan dekaani, professori ja ympäristötaiteilija Timo Jokelaa hänen 60-vuotispäivänään. Näyttely tuo esille laajasti erilaisia taiteen tapoja tarkastella ympäristöä, ihmisiä ja yhteiskuntaa.

Seinä, Kilo, Hämärä, Lyhty ja Kopio –galleriat
Outamailta, nummilta ja jäätiköiltä -näyttely
18.8.–8.9.2016
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta, F-talo
Yliopistonkatu 8, 96300 Rovaniemi

Juhlanäyttelyssä esittäytyy 24 taiteilijaa, pedagogia ja tutkijaa, jotka ovat Timo Jokelan kollegoja, alumneja, ystäviä tai sukulaisia Suomesta ja ulkomailta yli kolmenkymmenen vuoden varrelta.

Asthildur Björg Jonsdottir_web.jpg
Ásthildur Björg Jónsdóttir, Lesson from the Geese: Dreaming of collaborative protection of our waters, 2016, installation, yarn and feathers. 

Mukana näyttelyssä on Timo Jokelan taiteilijakollegoita muiden muassa Lapin yliopistosta sekä Oulun yliopistosta, jossa Jokela työskenteli opettajauransa alussa. Näyttelyyn osallistuu myös useita ASAD-verkoston jäseniä Kanadasta, Islannista ja Skotlannista. Näyttelyssä on esillä maalauksia, kuvanveistoa, installaatioita, taidegrafiikkaa, video- ja valokuvataidetta ja taiteellista tutkimusta.

Cherie Sampson_web.jpg
Cherie Sampson “Night Passing”, 2011, video

Näyttelyn taiteilijat ovat Ruuth Beer, Glen Coutts, Vladimir Durnev, Jaana Erkkilä, Timo Haanpää, Jaakko Heikkilä, Mirja Hiltunen, Kari Honkarinta, Maria Huhmarniemi, Risto Immonen, Ásthildur Björg Jónsdóttir, Helena Junttila, Heikki Kastemaa, Kalle Lampela, Roxane Permar & Susan Timmins, Cherie Sampson, Michal Sedlák, Markku Siekkinen, Antti Stöckell, Juhani Tuominen, Seija Ulkuniemi, Hanna Varis ja Gina Wall.

Timo Jokelan omaan taiteelliseen työskentelyyn voi tutusta Timo Haanpään dokumenttielokuvassa ”Talven merkit”.

Näyttelyyn voi tutustua Lapin yliopiston aukioloaikoina 27.8. asti ma – pe 8 – 18, 29.8. alkaen ma – pe 8 – 21 ja la 9 – 16. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Lisätietoja näyttelyn kuraattoreilta
Mirja Hiltunen
mirja.hiltunen(at)ulapland.fi
Puhelin 040 4844373

Maria Huhmarniemi
maria.huhmarniemi(at)ulapland.fi
Puhelin 040 7639948

Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi
Puhelin 040 4844417

Timo Jokela (s.17.8.1956 Kittilä)


Timo_Jokela_web.jpg

Timo Jokela on Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan kuvataidekasvatuksen professori. Hän työskenteli 1980-luvulla Oulun yliopistossa ja vuonna 1994 hän aloitti Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa kuvaamataidon apulaisprofessorina ja professoriksi hänet nimitettiin vuonna 2001. Taiteiden tiedekunnan dekaanina hän on toiminut vuodesta 2008 lähtien. Vuonna 2006 Jokela nimitettiin Strathclyden yliopiston (Glasgow, Skotlanti, Iso-Britannia) taidekasvatuksen ja ympäristötaiteen vierailevaksi professoriksi. Tässä tehtävässä hän toimi vuoteen 2011.

Jokelan tutkimusintressit, julkaisutoiminta sekä taiteellinen toiminta kohdistuvat taidekasvatuksen, soveltavan kuvataiteen sekä ympäristön ja yhteisön välisiin suhteisiin. Jokela on toiminut lukuisten arktiseen taiteeseen, soveltavaan taiteeseen ja muotoiluun liittyvien alueellisten, kansallisten ja kansainvälisten taide-, kehittämis- ja tutkimushankkeiden johtajana. Hän toimii myös Arktisen yliopiston Arctic Sustainable Arts and Design temaattisen verkoston (ASAD) johtajana sekä Lapin korkeakoulukonsernin Pohjoisen kulttuuri-instituutin johtajana.

Taiteilijana ja taidekasvattajana Jokela edistää taidetta, joka on ekologisesti, sosiaalisesti ja kulttuurisesti kestävää. Pohjoisella elämänpiirillä ja maisemalla on ollut voimakas vaikutus Jokelan taidetoimintaan, jossa keskeisessä roolissa ovat talvitaide, lumi- ja jäärakentaminen sekä Lapin, pohjoisen ja arktisen alueen visuaaliset representaatiot. Maisema, luonto ja alueen ihmiset ovat läsnä myös Jokelan kansainvälisessä taidetoiminnassa.

Lisätietoja
Mirja Hiltunen
mirja.hiltunen(at)ulapland.fi
Puhelin 040 4844373
Kuvien teostiedot

LaY/Viestintä/OT


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK