Uutiset 2010

Timo Jokelan pohjoista talvitaidetta Shetlannissa

18.2.2010

Lapin yliopiston professori, kuvataiteilija Timo Jokelan talvitaidetta esittelevä näyttely Northern Traces on esillä Bonhoga-galleriassa Shethanninsaarilla 13.2.–7.3.2010.

Näyttely koostuu pohjoisissa maisemissa ja yhteisöissä toteutettujen lumi- ja jääinstallaatioiden valokuvadokumenteista, luonnoksista, piirroksista, maalauksista ja teosten syntyprosessia esittelevistä kollaaseista. Jokelan teosten perustana on perehtyminen teosten toteutuspaikkojen sosio-kulttuurisiin taustoihin. Siksi Jokelan taide heijastelee usein sekä maiseman esteettisiä ulottuvuuksia että pohjoisiin sijoituspaikkoihin liittyviä kulttuurisia, sosiaalisia, etnisiä, poliittisia ja jopa mytologisia ulottuvuuksia. Näyttely sai erityisen innostuneen vastaanoton shetlantilaisten parissa, jotka kuvaavat omaa kulttuuri-identiteettiään sloganilla Culture made of Landscape.

Näyttelyssä esillä olevat teokset ovat syntyneet pääosin Pohjois-Skandinaviassa ja Kuolan niemimaalla. Mukana on myös Alpeilla, Venäjän Kaukoidässä ja Pohjois-Kiinassa toteutettuja teoksia.

Jokelan omien teosten ohella näyttelyssä esitellään muutamia Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen oppiaineen parissa tehtyjä projekteja, joissa on kehitetty talvitaiteen teknisiä muotoja ja taidepedagogisia sovelluksia. Oppiaineen ympäristö- ja yhteisöorientoitunut toimintatapa oli erityisen kiinnostuksen kohteena Jokelan luennoidessa Univerity of Highland and Island -yliopistossa.

Näyttelyn on kuratoinut Laura Hamilton Collins Gallerysta Glasgow’sta, ja näyttelyä ovat tukeneet Scotland Arts ja Shetland Arts -taideorganisaatiot.


Näyttelyssä on esillä mm. Timo Jokelan talvitaidetta Leogangista.
Kuva: Timo Jokela

Lisätietoja:
Professori, kuvataiteilija Timo Jokela, p. 040 739 6034, etunimi.sukunimi(at)ulapland.fi

LaY/Viestintä/SV