Uutiset 2006

Timo Jokelan taidenäyttely esillä Itävallassa

8.2.2006

Professori Timo Jokelan näyttely avattiin perjantaina 3.2.2006 taidehalli Nexuksessa Itävallan Saalfeldenissa. Näyttelyssä on esillä laajahko kokoelma Suomen, Norjan, Ruotsin ja Venäjän pohjoisosissa sekä Alpeille toteutettuja ympäristötaideteoksia.

Näyttely koostuu teoksia dokumentoivista valokuvista sekä työskentelyprosessiin liittyvistä maalauksista, piirroksista ja kollaaseista. Teosten keskeisenä nimittäjänä on lumi ja jää, vaikka osa teoksista on toteutettu kesällä. Maisemallisesti näyttelyssä käyvät vuoropuhelua keskenään Lapin talven tunturit, joet ja järvet, keväiset Jäämeren rannat, kesäiset lumihuiput Norjan tuntureilla sekä Alppien ikijäätiköt. Luonto tarjoaa teoksille jylhät kehykset ja teokset voidaankin liittää maisemataiteen traditioon.

Jokelan taiteen keskeinen sisältö ei kuitenkaan ole luonnonestetiikassa, vaan ihmisten tavassa toimia omassa maisemassaan. Näyttelyssä ympäristöteosten dokumentit ja teosten taustoihin viittaavat kollaasit käyvät keskenään vuoropuhelua ja näin syntyy uusia kulttuuriin ja alueidentiteettiin viittaavia merkityksiä. Teokset ja niiden sijoituspaikat näyttäytyvät rajoina: erilaisten intressien, asenteiden ja kulttuurien kohtaamispaikkoina.

Osa näyttelyn teoksista on luonteeltaan vaellustaidetta, taiteilijan henkilökohtaisia kommentteja maisemasta, osassa puolestaan on yhteisötaiteen piirteitä ja niiden tekemiseen on osallistunut myös muita ihmisiä. Tämä liittää Jokelan taiteen sosiaalisesti aktiivisen taidekasvatuksen kehittämiseen.

Kunsthalle Nexuksen edustalla on Jokelan lumi-installaatio. Urbaanissa ympäristössä olevalla teoksella on vastaparinsa ylhäällä vuorenrinteellä. Työn toteutus yhteistyössä Saalfeldenin kaupungin toimijoiden kanssa on ollut kiinnostusta herättävä tapahtuma harvinaisen runsaslumisessa ja talvisessa Salzburgin maakunnassa, jossa talvitaide on lähes tuntematon asia.

Näyttelyn kuraattorina on toiminut Christoph Feichtinger ja sen avasi Itävallan johtava taidekriitikko Markus Mittringer Wienistä.

Lisätietoja:
Timo Jokela
040 739 6034
etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LaY/Viestintä/OT