Taide ja muotoilu
Vailla-ja-tunteella_web2_550px..jpg
Gallerioissa Lyhty ja Kajo nähdään värejä ja tunteita eri näkökulmista esille tuova tekstiilitaiteen sivuaineopiskelijoiden yhteisnäyttely. Yksityiskohta Piia-Riikka Karvon valmistuvasta teoksesta. Kuva: Piia-Riikka Karvo

Toukokuun alkupuolen näyttelytarjontaa taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

26.4.2023

Toukokuun alkupuolella taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa nähdään viisi uutta näyttelyä. Näyttelyiden avajaisia vietetään vapun jälkeisenä tiistaina 2. toukokuuta klo 18–19.30. Lämpimästi tervetuloa!

Galleria Seinään tulee esille Ulriika Mutasen akvarellimaalauksia, joissa pohditaan feminiinistä naiseutta ja tyttöyttä. Galleria Hämärässä nähdään taiteiden tiedekunnan uudistettujen laboratorioiden monia erilaisia käyttömahdollisuuksia esittelevä ILO-hankkeen näyttely.

Galleria Kilossa avautuvassa Minttu Nikulan näyttelyssä tarkastellaan valokuvien ja videoiden kautta vastavuoroista, intuitioon ja rituaaleihin pohjautuvaa tapaa tehdä soveltavaa kuvataidetta. Gallerioissa Lyhty ja Kajo nähdään värejä ja tunteita eri näkökulmista esille tuova tekstiilitaiteen sivuaineopiskelijoiden yhteisnäyttely.

Galleria Kellarissa on koettavana Lapin yliopiston historian järjestyksessään toinen äänitaidenäyttely, jonka teoksista vastaavat audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman äänitaidekurssille osallistuneet opiskelijat.

Lisäksi Galleria Kopiossa jatkuu Arktinen muotoiluprojektin opiskelijoiden konseptoimaa talvisten retkeilyreittien huoltorobottia esittelevä näyttely.

Näyttelyt ovat esillä 17. toukokuuta asti.
Galleria Seinä

Ulriika Mutanen:
Donna
3.–17.5.2023
Avajaiset tiistaina 2.5.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Ulriika-Mutanen-Carmen_web.jpg
Ulriika Mutanen: Carmen. 2022. Akvarelli paperille, 41,8 x 29,5 cm.


Millaista on elää ja olla naisena ja tyttönä meidän maailmassamme? Donna-näyttelykokonaisuus pohtii feminiinistä naiseutta ja tyttöyttä. Naiseus on vahvaa katsetta, lujaa periksiantamattomuutta, rohkeutta – tuhansia tunteita, tarinoita, sisäisen ja ulkoisen kauneuden herkkää eufoniaa.

– Naiseus ja tyttöys ovat aina olleet vahva osa identiteettiäni. Olen halunnut teosteni kautta pohtia omaa naiskuvaani sekä naiseuden ja tyttöyden moninaisuutta ja kauneutta. Inspiroidun kulttuurien ja etnisyyksien moninaisuudesta, katseista ja silmien taakse kätkeytyvistä tarinoista. Donna on minulle henkilökohtaisella tasolla merkittävä ja tärkeä projekti, Mutanen kuvailee.

Tekniikkana teoksissa toimii akvarelli, ja jokainen yksittäinen teos on maalattu vain yhtä sävyä kerrallaan käyttäen. Donna on Ulriika Mutasen ensimmäinen yksityisnäyttely Lapin yliopistossa, jossa hän opiskelee toista vuottaan kuvataidekasvatuksen parissa. Näyttely on osa maalauksen työpajan kurssikokonaisuutta.

Lisätietoja:
Ulriika Mutanen, umutanen(at)ulapland.fiGalleria Hämärä

ILO-hanke:
Innovoidaan Lapissa muotoilun ja taiteen keinoin
3.–17.5.2023
Avajaiset tiistaina 2.5.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


ILO_kuva_web.jpg
Uuden FabLab-tilan (F1056) laitteistoa. Kuva: Matilda Kalving


ILO-hankkeen näyttely Galleria Hämärässä esittelee taiteiden tiedekunnan laboratorioiden monia käyttömahdollisuuksia. Edustettuina ovat muun muassa pohjoinen elokuva, virtuaalitodellisuus sekä pehmeät materiaalit. Lisäksi voit oppia lisää tiedekunnan uudistuneista tiloista sekä laitteista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista. Näyttelyssä voi ihastella eri alojen taidokkaita töitä kuten tuftattuja teoksia, innovatiivisia 3D-tulosteita, jännittäviä BioARTech-tuotoksia ja paljon muuta!

Näyttely on osa vuosina 2021–2023 toteutettavaa Innovoidaan Lapissa muotoilun ja taiteen keinoin (ILO) -hankekokonaisuutta. ILOssa on uudistettu taiteiden tiedekunnan muotoilupajojen infrastruktuuria, tehty kehitystyötä ja innovoitu uusien teknologioiden ympärillä Lapin maakunnassa sekä kansainvälisissä verkostoissa. Hankkeita on rahoittanut Lapin liiton EAKR-ohjelma.

Lisätietoa:
Projektipäällikkö Siiri Paananen, ILO-kehityshanke
siiri.paananen(at)ulapland.fi, 040 659 8034Galleria Kilo

Minttu Nikula:
Lovessa
3.–17.5.2023
Avajaiset tiistaina 2.5.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Minttu-Nikula_web.jpg
Minttu Nikula, Antti Leppäniemi: Kultainen nainen. 2022. Valokuva.


Kerran olin nuori ja ompelin taivaan. Näin kultaisen naisen imettävän aikuista lastaan ja joutseneksi muuntuneen louhen, jonka voimaa metsästäjä ei ymmärtänyt. Näin kohtalottarien tanssin ja maailmaa kantavan vanhan naulan. Kuljin läpi myyttisen menneisyyden. Lankesin loveen ja muutuin. Huokailin kaislikoissa, puissa ja hiilijunissa. Kuljin keskelle ja palasin kosmokseen. Maailman rihmastot kiertyvät ympärilleni ja rakennan majaa metsänpeitossa. Tulevaisuus on nyt. Olenko valmis?

Lovessa on matka esiäitien ja myyttien maailmasta teknologian täyttämiin rihmastoihin. Näyttely on Minttu Nikulan kokeilu taiteen jaetusta tekijyydestä, ihmisten, luonnon, ajatusten ja tunteiden verkostosta. Nikula tutkii taiteellisessa prosessissa vastavuoroista, intuitioon ja rituaaleihin pohjautuvaa tapaa tehdä soveltavaa kuvataidetta. Tekijän tekstiilitaiteen tausta tuntuu teosten materiaalivalinnoissa ja luo näyttelytilaan kokonaisvaltaisen, pehmeän kokemuksen, väläyksen vastavuoroisesta ja hoivaan perustuvasta tavasta olla maailmassa.

Osallistavin menetelmin tuotettujen valokuvien ja videoin kerrottu tarina ehdottaa, että muokkaamalla yhteistä, myyttisiin tarinoihin perustuvaa tietoisuuttamme, voimme vaikuttaa myös siihen, miten voisimme kuvitella tulevaisuutemme. Jos näemme vaihtoehtoisia, feminiinisiä, tasapainoon perustuvia tapoja elää juurissamme, näemme ne ehkä myös latvoissamme. Onko metsänpeitossa mahdollisuus vaihtaa näkökulmaa ja antaa rakkauden valua pelon sijaan?

Lisätietoja:
Minttu Nikula, minnikul(at)ulapland.fiGalleriat Lyhty ja Kajo

Värillä ja tunteella
– tekstiilitaidenäyttely
3.–17.5.2023
Avajaiset tiistaina 2.5.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Värillä-ja-tunteella_web1.jpg
Yksityiskohta Anniina Pennasen valmistuvasta teoksesta. Kuva: Piritta Marttila


Värillä ja tunteella -tekstiilitaidenäyttely käsittelee värejä ja tunteita eri näkökulmista tekstiilitaiteen keinoin. Näyttelyn teokset ovat valikoituneet Lapin yliopiston tekstiilitaiteen sivuaineen opiskelijoiden vuoden 2023 opintojaksojen tuotoksista. Tämän lukuvuoden sivuainekokonaisuuden teemana oli väri.

Esillä on tutkielmia muun muassa värin visuaalisesta sekoittumisesta ja ilmaisuvoimasta. Mukana on myös tunteesta tunnuksi muuttuneita pintoja. Tekniikat vaihtelevat värjäyksestä ja kankaanpainannasta kudontaan sekä kokeilevampiin ilmaisumuotoihin. Osa näyttelyn teoksista levittäytyy myös galleriatilojen ulkopuolelle.

Näyttelyssä nähdään tekstiilitaidetta opiskelijoilta Anne Aaltonen, Venla Arkko, Francesca Bergamini, Boglárka Dankó, Iida-Mari Iinatti, Minna Juotasniemi, Piia-Riikka Karvo, Kati Lähde, Jenni Lehto, Sirpa Lehto, Elisa Korhonen, Piritta Marttila, Federica Mora, Jasmin Paajanen, Anniina Pennanen, Ilona Ravattinen ja Jenni Tapionlinna.

Näyttelyn ovat kuratoineet Ritva Jääskeläinen, Piia Pyrstöjärvi, Jani Wathén ja Jenni-Liisa Yliniva.

Lisätietoja:
Jenni-Liisa Yliniva, jenni-liisa.yliniva(at)ulapland.fi, 040 484 4376
Ritva Jääskeläinen, ritva.jaaskelainen(at)ulapland.fi, 040 484 4255Galleria Kopio

Arktinen muotoiluprojekti:
PYRY – talvisten retkeilyreittien huoltorobotti
13.4.–17.5.2023

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


PYRY_web2.jpg
Lapland Robotics -projektin opiskelijatiimin suunnittelema konsepti talvisia retkeilyreittejä ylläpitävästä PYRY-huoltorobotista


Talvisia retkeilyreittejä ylläpitävä huoltorobotti PYRY liikkuu itsenäisesti kartoitettuja ulkoilureittejä pitkin. Robotti toimittaa reitiltä reaaliaikaista dataa sää- ja lumiolosuhteista sekä tulistelupaikkojen polttopuutilanteesta. Robotilla on säähavaintojen lisäksi kyvykkyys poistaa lunta ja jäätä reitin varrelta löytyvistä rappusista. Robotin telat ovat korkeussäätyvät. PYRY on ketterä etenijä epätasaisessa maastossa.

Lapland Robotics -projektin suunnittelutiimi tutustui talvisten retkeilyreittien haasteisiin. Selvityksen mukaan reitit pysyvät ulkoilijoiden avulla auki, mutta rappuset muodostavat erityisen ongelmakohdan. Miten rappusista saadaan retkeilijöille turvallisemmat? Miten retkeilijät saavat tarvittavat tiedot reitin olosuhteista ennen retkelle lähtöä?

Tiimi konseptoi, suunnitteli, mallinsi ja rakensi hahmomallin robotista, joka vastaa tähän haasteeseen. Näyttelyssä on esillä projektin tuottamat visualisoinnit robotista sekä robotin hahmomalli.

Suunnittelutiimi koostui teollisen muotoilun, audiovisuaalisen mediakulttuurin ja graafisen suunnittelun kolmannen vuosikurssin opiskelijoista.

Suunnittelutiimissä olivat mukana Emmaliina Hinno, Hanna Härkönen, Juho Kankaanpää, Kia Kumpulainen, Anni Ruuska, Markus Salmi, Sofia Vierula ja Moona Vuontisvaara. Projektin ohjaavana opettajana toimi teollisen muotoilun yliopisto-opettaja Juho Saavalainen.

Lisätietoja:
Juho Saavalainen, juho.saavalainen(at)ulapland.fiGalleria Kellari

ARS – AUDIO II (secundus)
-äänitaidenäyttely
3.–17.5.2023
Avajaiset tiistaina 2.5.2023 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


ARS-AUDIO-II_juliste_web.jpg
Näyttelyjuliste: Eeva Hantula ja Sari Koukku


Lapin yliopiston historian toinen äänitaidenäyttely on kuultavissa toukokuussa taiteiden tiedekunnan Galleria Kellarissa. Näyttelyssä kuullaan tuoretta äänitaidetta, joka on tuotettu audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman Äänitaide ja äänen kokeelliset muodot -opintojaksolla.

Kuunneltavana on muun muassa äänen rytmiä ja siihen liittyviä ilmenemismuotoja sekä sitä, miten äänimaailmaa voi hyödyntää omakohtaisen fyysisen kokemuksen ilmentämisessä.

Äänitaidetta näyttelyyn ovat luoneet opiskelijat Saija Hakola, Eeva Hantula, Joona Hiltunen, Liila Kemppinen, Sari Koukku, Katariina Leinonen, Severi Roivanen, Nella Toivanen, Annika Tolvanen ja Ismo Vuorela.

Äänitaidekurssin vastaavina opettajina toimivat lehtori Max Juntunen sekä TaM, restonomi Timo Metsäjoki.

Lisätietoja:
Max Juntunen, max.juntunen(at)ulapland.fi
Timo Metsäjoki, tmetsajo(at)ulapland.fiLY / TTK / LP