Taide ja muotoilu
Muodon-muisti_Tanya-Koivisto_550px.jpg
Tanya Koivisto: Lappia-teos. 2025. Gallerioissa Kilo ja Lyhty avautuu tekstiilitaiteen sivuaineen ryhmänäyttely osana Rovaniemen kaupungin Alvar Aalto -juhlavuoden ohjelmaa. Kuva: Tuulia Tolonen

Toukokuun alun näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

25.4.2025

Kuusi uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantaina 28. huhtikuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin!

Galleria Seinään tulee esille kokeellisen grafiikan kurssin teoksia esittelevä näyttelykokonaisuus. Galleria Hämärässä avautuu Lapin maisemia historian, elämyksien ja vihreän siirtymän näkökulmista käsittelevä Xstory ja REBOUND -hankkeiden yhteisnäyttely.

Gallerioissa Kilo ja Lyhty nähdään Lapin yliopiston tekstiilitaiteen sivuaineen ryhmänäyttely osana Rovaniemen kaupungin Alvar Aalto -juhlavuoden ohjelmaa. Galleria Kajossa avautuu Lapin yliopiston kamerakerhon erilaisilla kokeellisilla menetelmillä toteutettuja valokuvataideteoksia esittelevä yhteisnäyttely.

Galleria Kopioon tulee esille Kasper Kujansuun ensirakkauden kokemuksesta ja heian-kauden Japanista ammentavia öljyväriteoksia. Galleria Kellariin tulee koettavaksi audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelmassa pidetyn Äänitaide-kurssin järjestyksessään neljäs äänitaidenäyttely.

Näyttelyt ovat esillä 15. toukokuuta asti.




Galleria Seinä

Kevääseen kallellaan
– Kokeellisen grafiikan teoksia
29.4.–15.5.2025
Avajaiset maanantaina 28.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kevaaseen-kallellaan_Aino-Pihl_Between-petals_web.jpg
Aino Pihl: Between petals. 2025. Carborundum- ja linografiikka syväpainopaperille. 106 x 77 cm. Kuva: Aino Pihl


Tervetuloa kokemaan keväistä väriloistoa grafiikan näyttelyssä! Näyttelyn työt ovat sukellus opiskelijoiden mielenmaisemiin – todellisiin ja kuviteltuihin. Lisäksi nähtävillä on myös opiskelijoiden omakuvia, joissa jokainen on tulkinnut itseään eri tyylein. Töiden tekniikoina ovat carborundum ja linokaiverrus, ja niitä ovat toteuttaneet kokeellisen grafiikan kevätkurssilaiset. Teoksista välittyy niin herkkyys ja huumori kuin oppimisprosessi ja uuden äärellä oleminen.


Kevääseen-kallellaan_Miia-Aaltonen_Hatha_web.jpg
Miia Aaltonen: Yksityiskohtia teoksesta Hatha. 2025. Carborundum- ja linografiikka syväpainopaperille. 106 x 77 cm. Kuva: Aino Pihl


Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Miia Aaltonen, Alisa Huhtalo, Assi Maulammi, Sanna Peräkorpi, Aino Pihl, Viivi Poikela, Laura Porkka, Monica Rundgren, Varpu Saari, Aada Tukia, Peppi Turkka, Anton Valle ja Lyydia Virrankoski. Kokeellisen grafiikan kurssin ohjaavana opettajana toimi näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen.

Lisätietoja:
Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Muuttuva maisema
–Transforming landscapes
29.4.–15.5.2025
Avajaiset maanantaina 28.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Muuttuva-maisema_Jemina-Colley_Xstory_web.jpg
Xstory-hankkeen virtuaalinen hautausmaakierros vanhaan Sallaan. 2024. VR-lasit ja fyysinen käyttöliittymä (vaneri, 3D tulostus, Bare Conductive). Kuva: Jemina Colley


Kun katsoo ulos ikkunasta, voi pohtia miltä maisema näytti sata vuotta sitten, tai miltä se voisi näyttää sadan vuoden päästä. Millaisia tarinoita syntyy ja millaisia ihmisiä sieltä löytyy? Mistä ympäristön muutokset ovat saaneet alkunsa?

Muuttuva maisema -näyttely käsittelee Lapin maisemia historian, elämyksien ja vihreän siirtymän näkökulmista, käyttäen historiallisia ja kuvitteellisia virtuaalimalleja. Näyttelyssä on koettavissa vuorovaikutteisia prototyyppejä, jotka yhdistelevät digitaalisia ja fyysisiä käyttöliittymiä, joiden avulla katsoja voi kurkistaa menneisyyteen tai pohtia tulevaisuutta.


Muuttuva-maisema_Timo-Luukkonen_REBOUND_550px.jpg
REBOUND-hankkeen vuorovaikutteinen emojipohjainen työkalu palautteen keräämiseen. 2025. Fyysinen käyttöliittymä (3D tulostus, laserleikattu akryyli, Raspberry Pi). Kuva: Timo Luukkonen


Näyttelyssä on sovittuina aikoina paikalla opas ohjeistamassa virtuaalilasien käytössä: 28.4. klo 18.00–19.00, 1.5. klo 15.00–16.00, 7.5. klo 13.00–14.00 ja 13.5. klo 13.00–14.00.

Näyttely on osa Xstory ja REBOUND -hankkeita. Xstory – Lapin tarinoita elämysteknologian avulla -hanke keskittyy elämyksellisyyden integroimiseen Lapin tarinoita hyödyntäviin palveluihin XR-teknologian avulla, ja hanketta osarahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja Lapin liitto. REBOUND on Suomen strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittama kuusivuotinen (2023–2029) hanke, jossa tutkitaan vihreän siirtymän oikeudenmukaisuutta muun muassa eri maankäyttömuotojen näkökulmista Pohjois-Suomessa.

Lisätietoja:
Jemina Colley, jemina.colley(at)ulapland.fi



Galleriat Kilo ja Lyhty

Muodon muisti
– Tekstiilitaiteen sivuaineen ryhmänäyttely
29.4.–15.5.2025
Avajaiset maanantaina 28.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Muodon-muisti_Susanna-Tiainen_web.jpg
Prosessikuva Susanna Tiaisen teoksesta. Kuva: Tuulia Tolonen.


Muodon muisti on Lapin yliopiston tekstiilitaiteen sivuaineen ryhmänäyttely ja osa Rovaniemen kaupungin Alvar Aalto -juhlavuoden tapahtumia. Taiteilijat lähestyvät teoksillaan Alvar Aallon muotokieltä, materiaalisuutta ja arjen estetiikkaa sekä tarkastelevat muodon muistia: miten materiaalit kantavat mukanaan elettyä aikaa, kokemuksia ja kulttuurisia kerroksia.

Aallon suunnittelussa orgaaninen muoto ja rakennettu ympäristö eivät ole vastakohtia, vaan ne sulautuvat yhteen, aivan kuten kude ja loimi kankaassa. Aallon ikoniset muodot, aaltoilevat linjat, luonnon innoittamat rakenteet ja ihmisläheinen mittakaava elävät tässä näyttelyssä uudessa pehmeässä muodossa.

Taiteilijat tulkitsevat Aallon arkkitehtuuria, esineitä ja suunnittelufilosofiaa tekstiilitaiteen keinoin. Moniaistinen käsillä tekeminen, muisti ja kokemuksellinen tilallisuus ovat viitoittaneet tekstiiliteosten syntyä. Taiteilijat ovat syventyneet esimerkiksi kuosisuunnitteluun, värjäyksen ja kudonnan tekniikoihin, tuftaukseen sekä valokuvalliseen ilmaisuun. Eri tekniikoin valmistetut teokset eivät jäljittele Aallon estetiikkaa, vaan käyvät vuoropuhelua hänen ajattelunsa kanssa.
Näyttely on kunnianosoitus suunnittelijalle, jonka työt muistuttavat meitä siitä, että muoto voi olla sekä funktionaalista että runollista.

Näyttelyyn osallistuvat Enni Jantunen, Iida Järvenpää, Milla Kauppila, Tanya Koivisto, Krista Meriläinen, Oona Salo, Jerika Savilampi, Tiia-Noora Silander, Sylvi Siltavirta, Susanna Tiainen, Tuulia Tolonen, Aino Viinikainen ja Ella Vuori. Näyttelysuunnittelusta ovat vastanneet tekstiilitaiteen yliopisto-opettajat Ritva Jääskeläinen ja Jenni-Liisa Yliniva sekä yliopistonlehtori Piia Pyrstöjärvi.

Lisätietoja:
Ritva Jääskeläinen, ritva.jaaskelainen(at)ulapland.fi
Jenni-Liisa Yliniva, jenni-liisa.yliniva(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Kamerakerho:
Hämärähommia
29.4.–15.5.2025
Avajaiset maanantaina 28.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kamerakerho_Anna-Pyhtila_web.jpg
Anna Pyhtilä: prosessikuva, 2025.


Kuluneen lukuvuoden kamerakerhon toiminta huipentuu kevään yhteisnäyttelyyn! Hämärähommia on kokonaisuus erilaisilla enemmän ja vähemmän kokeellisilla menetelmillä toteutettuja valokuvataideteoksia lumen printeistä perinteisiin pimiössä työstettyihin hopeagelatiinivedoksiin.

Kamerakerhossa on tällä kaudella kokoonnuttu aina tiistaisin tutkailemaan ja touhuamaan yhdessä valokuvauksen parissa. Kuvia on tehty kameroilla ja kamerattomasti, vaivalla ja vaivattomammin. Toiminnassa oleellista on ollut yhdessä tekeminen, tutkiminen, oppiminen ja ennen kaikkea rento hauskanpito valokuvauksen parissa.

Kamerakerho on Lapin yliopistolla toimiva vapaa-ajan kerho, jonka olemassaolo on vapaaehtoista ja opiskelijavetoista.

Lisätietoja:
Rilla Talvio, rtalvio(at)ulapland.fi
Anna Pyhtilä, apyhtila(at)ulapland.fi
Taru Ojala, taru.ojala(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Kasper Kujansuu:
Lakastuneenakin kukoistat – 枯れても花やか
– Näyttely ensirakkauden kokemuksesta ja heian-kauden Japanista
29.4.–15.5.2025
Avajaiset maanantaina 28.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kasper-Kujansuu_Ono-no-Komachi_web.jpg
Kasper Kujansuu: jäljitelmä Chobunsai Eishin (1791–1800) teoksesta Runoilija Ono no Komachi ja hänen waka-runonsa. 2024. Öljyväri MDF-levylle, 70 x 40 cm.


Lakastuneenakin kukoistat -näyttelyn teokset on tehty, kun koin elämäni ensimmäistä kertaa rakastumisen kokemuksen. Tuon esille yksittäisiä runoja ja teemoja heian-kauden Japanista, ja käsittelen rakkauden teemaa teosteni kautta samalla vertaillen niitä omiin kokemuksiini, Kasper Kujansuu kertoo näyttelyssä nähtävistä teoksistaan.

Kasper Kujansuu on toisen vuoden kuvataidekasvatuksen opiskelija Lapin yliopistossa. Hän on Taalainmaan yliopiston alumni ja suorittanut japanologian kandidaatin tutkinnon. Hän on opiskellut muun muassa klassista japania, kirjallisuutta, kalligrafiaa, kulttuuriantropologiaa ja kielitiedettä.


Kasper-Kujansuu_Murasaki-Shikibu_web.jpg
Kasper Kujansuu: Kirjailija Murasaki Shikibu. 2025. Öljyväri ja akryyli, 185 x 120 cm.


Näyttelyn viimeisenä vierailupäivänä 15.5. klo 13.00 Galleria Kopiossa järjestetään performanssi, jota varten voi käydä jättämässä oman anonyymin rakkauskirjeensä näyttelytilasta löytyvään laatikkoon. Kirjeet luetaan ääneen viimeisenä päivänä Galleria Kopiossa.

Lisätietoja:
Kasper Kujansuu, kakujans(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

ARS – AUDIO IV
– Äänitaidetta Galleria Kellarissa
29.4.–15.5.2025
Avajaiset maanantaina 28.4.2025 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 9–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Naputus, kiusallinen kohina vai korvia huumaava särinä – mitä on äänitaide? Lehtori Max Juntusen Äänitaide-jaksolla on haettu vastauksia moniin ääneen liittyviin ilmiöihin ja kysymyksiin.

Voiko musiikki olla äänitaidetta? Tai voiko äänitaide olla musiikkia? Milloin ääni muuttuu taiteeksi? Miten vaikkapa rakennustyömaan tai tehtaan äänet eroavat äänitaiteesta? Dilemmaa on lähestytty työstämällä ja muokkaamalla ääntä itse, tavoitteena löytää ainakin joitakin ratkaisuja äänitaiteen salaisuuksiin.

Ääntä kohti ovat olleet menossa Maire Heikkinen, Tuulia Kaurala, Eveliina Lintula, Heidi Lähteenmäki, Frankie Macnamara, Anna-Sofia Nurmela, Anselmi Petäjäaho, Nenna Piispanen, Janne Puurunen sekä Johanna (Jose) Salo.

Lisätietoja: 

Max Juntunen, max.juntunen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP