Tuija-Hautala-Hirvioja-Sitruuna_550px.jpg
Tuija Hautala-Hirvioja: Otos teoksesta Sitruuna. 2017. Öljy kankaalle.

Tuija Hautala-Hirvioja taiteiden tiedekunnan lokakuun taiteilijana Galleria Lovisassa

26.9.2022

Taiteiden tiedekunnan Galleria Lovisaan tulee lokakuun ajaksi esille Lapin yliopiston taidehistorian emeritaprofessori Tuija Hautala-Hirviojan Taide – omanarvontunnon lähde -näyttely. Näyttely on samalla yhden aikakauden päätös ja eräänlainen hyvästijättö Lapin yliopiston ansioituneelta ja lokakuun alussa eläköityvältä taidehistorioitsijalta. Hautala-Hirviojan näyttelyyn on mahdollista tutustua Kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä 3. lokakuuta alkaen. Tervetuloa!

– Olin hyvä piirtämään. Se toi lohtua ja lisäsi itsetuntoa. Kansakoulun kolme ensimmäistä vuotta olivat vaikeita, kaksoiskonsonantit ja -vokaalit olivat käsittämättömiä. Lukemaan ja kirjoittamaan opin vasta neljännellä luokalla syksyllä 1967, Hautala-Hirvioja kuvailee opintopolkunsa alkutaipaletta.

Ammatiksi taidetta ei mielletty, joten lukion jälkeen Hautala-Hirvioja suuntasi opettajankoulutuslaitokseen. Hän kuuli ensimmäisen taidehistorian luennon kuvataiteen erikoistumisopinnoissaan. Valmistuttuaan hän ei lähtenytkään opettajaksi vaan halusi lähteä opiskelemaan taidehistoriaa.


Tuija-Hautala-Hirvioja-Malli_web.jpg
Tuija Hautala-Hirvioja: Malli. 2015. Akvatinta ja etsaus.


– Jyväskylän yliopiston humanistisessa tiedekunnassa ajateltiin tuolloin, että taidehistorioitsijan pitää tuntea taiteen tekemisen menetelmiä. 1970- ja 1980-luvun vaihteessa opintoihin kuuluivat grafiikan, kuvanveiston ja maalauksen kurssit. Taiteen tutkimisessa ja tulkinnassa noista taidoista on ollut paljon hyötyä, Hautala-Hirvioja kertoo.

– Taiteen tutkimus oli välillä aika etäällä konkreettisesta tekemisestä. 2000-luvulla yleistyneen uusmaterialistisen ajattelun myötä ollaan palaamassa taiteen materiaaliseen puoleen, taiteen tekemisen ja kokemisen materiaalis-ruumiillisiin prosesseihin.


Tuija-Hautala-Hirvioja-Muisto-Ateenasta_web.jpg
Tuija Hautala-Hirvioja: Muisto Ateenasta. 2017. Akvatinta ja etsaus.


Hautala-Hirvioja piti ensimmäiset luentonsa Lapin korkeakoulun kasvatustieteiden osastolla marras-joulukuussa 1985, ja on toiminut elokuusta 1995 lähtien päätoimisena taidehistorioitsijana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Oma kuvataiteen tekeminen jäi taka-alalle, kunnes viitisentoista vuotta sitten hän ilmoittautui Lapin yliopiston avoimen yliopiston kuvataiteen kursseille. Niille hän ilmoittautui myös tänäkin syksynä.

Hautala-Hirvioja toteaa, että ammattitaitoisia opettajia on kiittäminen paljosta, sillä ilman heidän ohjaustaan ja rohkaisuaan myöskään tätä näyttelyä ei olisi.

– Kiitokset kuuluvat opettajille Jaana Erkkilä, Henri Hagman, Markku Heikkilä, Jari Huhta, Timo Jokela, Kaija Kiuru, Leila Lipiäinen, Esa Meltaus, Mari Oikarinen ja Lauri Rankka – te annoitte paljon.


Tuija-Hautala-Hirvioja-Nakyma-Niskavaaralta_web.jpg
Tuija Hautala-Hirvioja: Näkymä Niskavaarelle, ehkä? 2018. Carborundum.


Taiteiden tiedekunnan
lokakuun taiteilija Galleria Lovisassa
Tuija Hautala-Hirvioja:
Taide – omanarvontunnon lähde
3.–31.10.2022

Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe 7.30–20, la 8–15

Lisätietoja:
Tuija Hautala-Hirvioja, tuija.hautala-hirvioja(at)ulapland.fi

Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.


LY / TTK / LP