Uutiset 2006

Tuliveistosten hirmuiset hauet, rautaset matikat ja kirjavat lohet

1.11.2006

Jokivalkeat-tulitaidetapahtuman keskiössä on joki, joka yhdistää Rovaniemen kaupungin keskustaa ja kyliä. Tuliveistosten teemana ovat jokien hirmuiset hauet, rautaset matikat ja kirjavat lohet.

Jokivalkeat-tulitaidetapahtuma leviää tänä vuonna Rovaniemen Koskipuistosta    jokivarteen, kun tuliveistos rakennetaan myös Vikajärvelle. Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen opiskelijat Pauliina Hulkko ja Paula Sääskilahti ohjaavat koululaisten ja kyläläisten tuliveistostyöpajaa Vikajärven koululla.

Rovaniemellä tuliveistoksia rakentavat Ounasvaaran lukio, Lyseonpuiston lukio, Rovaniemen Rudolf Steinerkoulu, Rovaniemen lasten ja nuorten kuvataidekoulu, Lapin taiteilijaseura, Saarenkylän omakotiyhdistys, Vikajärven kylä ja koulu sekä Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan tulitaidepaja. Sirkus Taika Aikan tuliryhmä ja kanteleen soiton taitaja Matti Korva tuovat tapahtumaan oman osaamisensa.

Tänä vuonna Jokivalkeisiin on kutsuttu kaksi norjalaista taiteilijaa: Vigdis Haugtrø ja Svein Flygari Johansen. Vigdis Haugtrø on nuori Oslon taideakatemiasta valmistunut kuvanveistäjä ja valokuvaaja, joka asuu Trondheimissa. Svein Flygari on kotoisin Altasta ja asuu nykyään Oslossa. Hän on tehdyt videoteoksia ja installaatiota, joiden aiheena ovat pohjoiset joet, erityisesti Alta-joki.

Tulitaidetapahtuma toteutetaan Rovaniemen kaupungin kulttuuripalvelukeskuksen, Lapin yliopiston taidekasvatuksen laitoksen ja lukuisten osallistuvien ryhmien ja koulujen yhteisvoimin. Jokivalkeat on saanut Pohjoismaiselta kulttuurirahastolta kolmivuotisen apurahan tapahtuman toteuttamiseen ja pohjoismaisten taiteilijoiden kutsumiseen tuliveistosten rakentajiksi.

Jokivalkeat-tulitaidetapahtuma alkaa Vikajärveltä keskiviikkona 8.11.2006 klo 8.30. Norjalaiset taiteilijat ovat lehdistön ja yleisön tavattavissa Vikajärvellä noin klo 9.00 tuliveistoksen sytyttämisen jälkeen. Svein Flygari esittelee taidettaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa torstaina 9.11. klo 16–18, luentosalissa F4017. Luento on avoin yleisölle. Jokivalkeat sytytetään Rovaniemellä Koskipuistossa lauantaina 11.11.2006 klo 20.00.

Lisätietoja:
Maria Huhmarniemi 

Puhelin 040 763 9948
Johanna Hänninen
Puhelin 016 322 6555
http://ace.ulapland.fi/jokivalkeat/

LaY/Viestintä/OT