Lapin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa tehdyn selvityksen mukaan Tunturi-Lapin ohjelmapalveluyrityksillä on sesonkiaikoina puutetta ammattitaitoisesta työvoimasta.
Projektisihteeri Petra Kanniston tekemän Tunturi-Lapin ohjelmapalveluyritysten työvoima,- ja koulutustarveselvityksen mukaan haastateltujen ohjelmapalveluyritysten työntekijöistä vain noin viidenneksellä on ympärivuotinen työpaikka. Suurin osa (78%) yritysten työntekijöistä työskentelee sesonkina määräaikaisissa työsuhteissa. Sesongin ulkopuolella he ovat lomautettuina, työttöminä tai töissä muualla Suomessa. Toisaalta jopa yli puolella tutkituista yrityksistä oli puutetta ammattitaitoisesta työvoimasta sesongin aikana.
- Kaksoisammattien löytyminen matkailualan sesonkityöntekijöille esimerkiksi maaseutuelinkeino-, luonnontuote- tai käsityöalalta voisi olla ratkaisu ympärivuotisen toimeentulon saamiseksi sesonkien ulkopuolella, Petra Kannisto sanoo.
Selvityksen mukaan ohjelmapalveluala on kasvava matkailun osa-alue, joka edellyttää työntekijöiltä erityisosaamista. Ohjelmapalvelualan työntekijän tärkeimpiä ominaisuuksia ovat sujuva kielitaito, asiakaspalveluasenne ja kokemus asiakaspalvelutyöstä. Alalle sopiva, joustava ja oma-aloitteinen persoonallisuus koettiin myös tärkeäksi. Edellä mainittuja ominaisuuksia arvostettiin jopa enemmän kuin pelkkää matkailualan koulutusta. Koulutustarpeista yritykset nostivat esille kielitaidon ja tietotekniikan erityisosaamisalueet/osaamisen päivityksen.
Selvitys tehtiin Lapin yliopiston täydennyskoulutuskeskuksessa TE-keskuksen Työvoimavarat tehokäyttöön -hankkeen alahankkeena. Projektisihteeri Petra Kannisto haastatteli selvitystä varten lähes neljänkymmenen Tunturi-Lapissa toimivan yrityksen edustajaa keväällä ja syksyllä 2004.
Lisätietoja:
Projektisihteeri Petra Kannisto,
Puhelin, 040 - 778 6487
Sähköposti, petra.kannisto@kolari.fi
Tiedote/Lapin yliopisto/Viestintä/Olli Tiuraniemi