Tuomas Hongan tutkijaryhmälle Alfred Kordelinin säätiön apuraha
8.11.2010
Alfred Kordelinin säätiö on myöntänyt taiteen maisteri Tuomas Hongan kansainväliselle tutkijaryhmälle 40 000 euron rahoituksen hantisamaani Ivan Stepanovich Sopotshinin (1910–1992) elämää kartoittavaan tutkimukseen.
Tutkimuksen kohde ja päähenkilö on Obin sivujoen Woki-reh-juganin varrella asunut hantisamaani Ivan Stepanovits Sopotshin eli Dedushka. Stalinin vainojen aikana 1930-luvun lopulla hantikansan johtajia eli samaaneja kerättiin keskitysleireille. Sopotshin pelastui ainoana vangituista samaaneista ja kuoli vasta vuonna 1992 yli 90-vuotiaana.
– Samaanit ovat parantajia ja tulkitsijoita, joiden pyhä tehtävä on pitää mielessään kansan suuret kertomukset. Samaanit ovat kielensä viimeisiä puhujia ja kipeän historian kantajia sekä runonlaulajia, tutkimusprojektia vetävä Tuomas Honka sanoo.
Professori Juha Pentikäinen tapasi Sopotshinin vuonna 1990 Woki-reh-juganin talvikylässä ja myöhemmin syyskylässä. Pentikäinen asui hantien parissa ja tallensi runsaasti Sopotshinin kertomuksia ja lauluja. Tämä materiaali on nykyään Lapin yliopistossa Juha Pentikäisen arkistossa. Sopotshinista kertovaa materiaalia on myös Novosibirskissa. Myös virolainen Lennart Meri tapasi Sopotshinin 1960-luvulla ja myös hän sai tallennettua runsaasti kenttätyön tuloksia.
– 1990-luvulla syntyi ajatus vertailla ja tutkia Meren, Pentikäisen ja myös muiden tutkijoiden Dedushkasta kokoamat aineistot, joiden perusteella voitaisiin kartoittaa yhden samaanin koko suullinen muisti. Tutkimustyö muodostunee haasteelliseksi jo senkin vuoksi, että Sopotshinin käyttämää kieltä ymmärsi täydellisesti vain hänen lähisukunsa, Honka pohtii.
Tutkijaryhmä kokoontuu Rovaniemelle kevätkesällä 2011 useiksi viikoiksi nauhoitteiden litterointi- editointi- tulkkaus- ja käännöstyöhön. Tutkijat joutuvat käyttämään arvokkaita alkuperäisiä materiaaleja, sillä Sopotshin-aineistoja ei ole varojen puutteessa kyetty vielä digitoimaan. Lopullinen kirjoitustyö on valmis vuoden 2012 loppuun mennessä.
Tutkimustyön tuloksena syntyy kaksi kirjaa, joissa julkaistaan kaikki Sopotshinin laulut ja tarinat, niiden analyysi sekä samaanin elämäkerta. Kirjat julkaistaan sekä hantin että englannin kielellä.
Tutkijaryhmään kuuluvat seuraavat henkilöt: professori Natal’ya Koshkaryova Novosibirskin valtion yliopistosta, Agrafena Sopochina, joka puhuu Khantyn kieltä ja on tutkittavan sukulainen, professori Elena Glavatskaya Uralin valtion yliopistosta, toimittaja, kääntäjä Clive Tolley ja hanketta vetävä Tuomas Honka Lapin yliopistosta.
Lisätietoja:
Tuomas Honka, TaM
Hankekoordinaattori
Muotoilun laboratoriot
Lapin yliopisto / ttk
040 835 6404
tuomas.honka(at)ulapland.fi
LaY/Viestintä/OT