Uutiset 2008

Tutkimus: Kaivosten vaikutuksista kaivataan konkreettista tietoa

13.3.2008

Lapin yliopiston yhteiskuntatutkimuksen laitoksella on tehty esiselvitys kaivoshankkeiden sosiaalisten vaikutusten ennakoinnista ja vaikutuksiin kohdistuvista tutkimustarpeista.

Esiselvityksen mukaan kaivostoiminnan eri vaiheista kaivataan seurantaan perustuvaa konkreettista tietoa nykyisten, pääasiassa kaivosten suunnitteluvaiheissa tehtävien selvitysten rinnalle. Esiselvityksen perusteella voidaan todeta, että kaivostoiminnan sosiaalisten vaikutusten ennakoidaan liittyvän ympäristöön, talouteen, työllisyyteen, asumiseen ja yhteisöllisyyteen, paikalliselinkeinoihin sekä terveyteen.

– Paikallisasukkaiden ennakoimat kaivoshankkeiden sosiaaliset vaikutukset ovat suurelta osin positiivisia. Työllisyys- ja talousvaikutuksia pidetään pääsääntöisesti erittäin merkittävinä alueiden kasvavalle hyvinvoinnille. Huolta aiheuttavat myös ympäristöön ja erityisesti vesistöihin kohdistuvat vaikutukset. Lisäksi meluhaitat, liikenteen mukanaan tuomat turvallisuusriskit sekä viihtyisyyteen ja alueiden virkistys- ja harrastusmahdollisuuksiin kohdistuvat haitat askarruttavat paikallisia asukkaita, professori Asko Suikkanen sanoo.

Kaivosyhtiöiden johdon ja viranomaisten näkemyksissä korostuvat hankkeiden vaikutukset alueiden elinvoimaisuuden lisääjinä erityisesti työllisyyden lisääntymisen myötä. Viranomaisten lähtökohta on kokonaisuuden tarkastelussa ja näissä näkemyksissä haittavaikutukset ennakoidaan selvästi myönteisiä vaikutuksia vähäisemmiksi.

Kaivoshankkeisiin kohdistuvina tutkimustarpeina esiselvityksessä nousivat esille muutosten perustutkimus, kaivostoiminnan monitasoisten vaikutusten tutkimus sekä vaikutusten ohjaamiseen ja hallintaan kohdistuva tutkimus. Näihin aiheisiin sisältyvät muun muassa globalisaation merkitys suomalaiselle kaivostoiminnalle ja päätöksentekoprosessi kaivoshankkeessa.

– Kaivostoimintaan liittyvän tutkimuksen aiheita ovat myös kaivostoiminnan aiheuttamat sosiaaliset muutokset, kaivoshankkeen lupaprosessin sekä osallisuuden, vaikuttavuuden ja eri toimijoiden välisten suhteiden kehittäminen, Suikkanen sanoo.

          Faktat:

  • Esiselvitys sisältyy Lapin yliopiston ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun yhteiseen kaivosyhteisöjen muutosten hallintaa tutkivaan hankkeeseen.
  • Rovaniemen ammattikorkeakoulun osuutena hankkeessa oli kaivostyöhön liittyvän koulutustarpeen kartoitus. Lapin yliopisto tutki kaivoshankkeiden sosiaalisten vaikutusten ennakointia ja vaikutuksiin kohdistuvia tutkimustarpeita.
  • Lapin yliopiston esiselvityksen aineistona käytettiin Suurikuusikon, Kevitsan, Suhangon ja Narkauksen kaivoshankkeiden sosiaalisten vaikutusten arviointeja. Lisäksi aineistona olivat tutkimuskirjallisuus sekä kaivosyhtiöiden johtaville henkilöille ja eri viranomaisille tehdyt kyselyt.
  • Esiselvityshanke alkoi keväällä 2007 ja päättyi helmikuussa 2008.
  • Hanke on ollut osittain ESR-rahoitteinen. Muina rahoittajina ovat toimineet Lapin liitto, Sodankylän ja Kittilän kunnat, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä, Rovaniemen ammattikorkeakoulu, Rovaniemen Kehitys Oy sekä Kevitsa Mining Oy, Gold Fields Arctic Platinum Oy ja Agnico-Eagle Finland.
  • Esiselvityksen tuloksia käytetään jatkossa laajempien tutkimushankkeiden suunnitteluun yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa. Aiheesta on tekeillä myös väitöskirja.

Lisätietoja:
Professori Asko Suikkanen                       
Puhelin (016) 341 2673                                                                        
Tutkija Marika Kunnari
040 559 6672

LaY/Viestintä/OT