ARKTIS-tutkijakoulun seminaari pohti tutkimuksen, hallinnon ja liike-elämän suhdetta.
Menestyksellisen tutkimuksen tekemiseksi tutkijan on käytävä jatkuvaa vuoropuhelua ympäröivän maailman kanssa. On kysyttävä, millaista tutkimustietoa oikein tarvitaan. Tutkijan on tultava alas norsunluutornistaan kertomaan ja keskustelemaan.
Tätä mieltä oli Lapin yliopiston Arktisen keskuksen ARKTIS-tutkijakoulun seminaarissa tiistaina puhunut tohtori Aileen A. Espiritu Kirkkoniemen Barents-instituutista. Espiritu pohti puheessaan, millaisesta tutkimuksesta on hyötyä Barentsin alueelle ja sen asukkaille. Hän peräänkuulutti lisää verkostoitumista ja vuoropuhelua tutkimuksen, hallinnon ja liike-elämän välille.
– Tutkijoilla on joskus vaikeuksia ymmärtää, millaista tutkimustietoa tosielämässä tarvitaan. Toisaalta liike-elämällä ja hallinnolla on usein epärealistisia käsityksiä siitä miten tutkimus toimii.
ARKTIS-tutkijakoulun kaksipäiväisen seminaarin teema oli Barentsin Euro-arktinen yhteistyö: hallinto ja tutkijat kohtaavat. Hallintoa ja liike-elämää seminaarissa edustivat maanantaina puhuneet maakuntajohtaja Esko Lotvonen Lapin liitosta, toimitusjohtaja Timo Rautajoki Lapin kauppakamarista ja Mikko Hirvi Ulkoministeriöstä.
Tohtori Leena Suopajärven esitys Pohjois-Suomessa käynnissä olevista muutoksista ja niiden vaikutuksista herätti runsaasti keskustelua. Saamelaiskäräjien Kati Eriksen puolestaan puhui saamelaisia koskevasta tutkimuksesta saamelaisnäkökulmasta.
Tutkija Marjo Lindrothin esitys käsitteli alkuperäiskansojen identiteettiä poliittisena strategiana. Hänen mukaansa tutkimus voi valottaa valtioiden ja alkuperäiskansojen välisiä ongelmia.
– Alkuperäiskansan identiteetillä on politiikan kansainvälisillä areenoilla moraalista painoarvoa ja myös lain tuomia oikeuksia. Toisaalta alkuperäiskansan käsite on kolonialismin tuote, alistettu ja marginaalissa. Se siis antaa voimaa mutta säilyttää valtasuhteet.
Lindroth sanoi, että tällä hetkellä alkuperäiskansoja kuullaan mutta ei kuunnella päätöksenteossa.
– Tutkimus voi antaa käytännön apua ratkaista tämä ongelma.
ARKTIS-tutkijakoulun seminaari järjestettiin kuudetta kertaa. Siihen osallistui yhteensä yli 40 tutkijaa ja jatko-opiskelijaa Suomesta ja ulkomailta. Tänä vuonna se järjestettiin ensimmäistä kertaa yhteistyössä tutkijakoulun kansainvälisen verkoston Barents Arctic Network of Graduate Schools (BANG)kanssa.
ARKTIS-tutkijakoulu on opetusministeriön tukema valtakunnallinen monitieteinen tutkijakoulu, joka kouluttaa arktisen alan asiantuntijoita. Tutkijakoulua koordinoi Lapin yliopiston Arktinen keskus. ARKTIS-tutkijakoulun teemana ovat modernin kehityksen ja globaalimuutoksen yhteiskunnalliset ja ympäristövaikutukset arktisella alueella.
Lisätietoja:
Koordinaattori, erikoistutkija Päivi Soppela, ARKTIS-tutkijakoulu, Arktinen keskus
Puhelin 0400 138 805, sähköposti etunimi.sukunimi 8at) ulapland.fi
www.arcticcentre.org/arktis
Tiedote/Riku Lavia/Arktinen keskus