Lapin yliopisto ja Rovaniemen ammattikorkeakoulu ovat tutkineet yhdessä villan hoitavia ominaisuuksia. Tutkimuksen tuloksista kerrotaan Lapin yliopistolla järjestettävässä seminaarissa 11. syyskuuta 2007 klo 10–16.
Hoitava villa -hankkeen tuotekehityksessä on käytetty suomenlampaan villaa, joka on hankittu pohjoisen tiloilta. Lappilainen raakavilla on hyvälaatuista, edellyttäen että se saadaan asiantuntevasti käsiteltynä kehräämöille. Hankkeessa onkin kartoitettu mahdollisuutta rakentaa Lappiin oma villakeskus.
Lisäksi hankkeessa on selvitetty raakavillan eri käsittelymahdollisuuksia. Hoitavat villatuotteet on valmistettu huovutetuista kankaista, joita on käsitelty mahdollisimman vähän kemiallisesti. Tavoitteena on ollut villarasvan ja villakuidun ominaisuuksien säilyttäminen tuotteissa, jolloin villatuote ei ärsytä ihoa.
Hankkeen aikana koekäytetyt villatuotteet ovat olleet vaatteita tai asusteita, villahuovasta ompelemalla valmistettuja lämmittimiä, suojia, tukia tai pehmikkeitä. Tuotteiden suunnittelun lähtökohtana ovat olleet villakuidun omat ominaisuudet ja niiden hyödyntäminen eri tuoteryhmissä.
Villasta valmistettujen tuotteiden tuotekehitys ja hoitavuustutkimus ovat liittyneet kiinteästi toisiinsa. Tuotekehitykseen ja arviointiin ovat osallistuneet hoitohenkilökunnan lisäksi jalkaterapeuttisia ongelmia, niskahartiaseudun vaivoja ja pitkäaikaista kipua kokevat sekä ikääntyneet ihon ongelmien ennaltaehkäisyä tarvitsevat henkilöt. Koehenkilöt saivat villan avulla helpotusta mm. krooniseen kipuun sekä diabeteksesta ja reumasta aiheutuviin ongelmiin.
Hoitotuotteiden kokeilijoina on ollut yli 100 henkilöä ja yli 50 tuotetta. Projektipäällikkönä hankkeessa on ollut Heli Tuovinen ja tutkijoina Päivi Rautajoki ja Rauni Koukkula.
Tutkimuksen tuloksista kerrotaan Lapin yliopistolla järjestettävässä seminaarissa 11. syyskuuta 2007 klo 10–16, Esko ja Asko –sali, F-siipi, taiteiden tiedekunta.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Heli Tuovinen
Puhelin 040 564 4214
etunimi.sukunimi@ulapland.fi
LaY/Viestintä/OT