Kasvatus- ja opetusala
 
4_2018_alumni.jpg

Tutkiva journalisti

30.11.2018

Yleisradion urheilutoimittajana työskentelevä Pekka Viinikka aloitti työt Ylen palveluksessa 1980-luvun lopulla. Koulutukseltaan hän on kasvatustieteiden maisteri.

Ensin Viinikka toteutti Yleisradiossa puolen tunnin mittaista opiskelijaradiota, ja vuonna 1990 hän aloitti kesätoimittajana Lapin Radiossa.

– Tämän jälkeen tuli lisää oppia, ja pääsin tekemään muutamia radiodokumentteja 90-luvun alussa samalla kun opiskelin edelleen, Viinikka kertoo.

Opinnot kasvatustieteiden tiedekunnassa Viinikka aloitti vuonna 1988. Tuolloin opetusta annettiin eri puolilla kaupungilla ja kasvatustieteiden tiedekunta sijaitsi Vilhontalolla.

– Yliopistolla käytiin syömässä, ja siellä oli vain muutamia luentoja.

Valmistumisen jälkeen Viinikka teki jonkun aikaa opettajan töitä mutta erikoislähetykset, haastattelut ja urheilun uutislähetykset ovat tulleet vuosien aikana enemmän tutuiksi. Lisäksi doping-uutisoinnit ja urheiluun liittyvät rikostutkinnat ovat kuuluneet työnkuvaan.

– Olen erikoistunut urheilun tutkivaan journalismiin. Viimeksi tehtiin talousjuttu koskien suurimpia suomalaisia ammattilaisliigoja jalkapallossa ja jääkiekon SM-liigassa.
Vuosien varrella media on muuttunut ja samalla myös työnkuva. Digitaalisuus on korvannut nauhat.

– Minulla on käynyt hyvä tuuri siinä, että 80-luvun lopulla asioita tehtiin nauhoille ja jopa filmejä oli käytössä. Digitaalisuus on mahdollistanut ihan mielettömästi. Siinä samalla on saanut – ja joutunut – oppimaan eri asioita ja digitaalista tekniikkaa.

Nykyisin Viinikka hoitaa TV-, radio- ja nettijutut. Työskentely on moniosaamista, johon liittyy edellisten lisäksi usein editointia. Ylen palveluksessa hän näkee itsensä myös tulevaisuudessa. Akateemisista opinnoista on ollut hyötyä journalismin poluilla.

– Gradutyössä ja tutkivassa journalismissa joutuu käyttämään samoja metodeja. Oppii hakemaan tietoa sekä oppii priorisoimaan, ettei lähde väärälle polulle.

Tällä hetkellä työn alla on pitkä dokumenttielokuva.

– Parhaillaan teen pitkää dokumenttileffaa Pellossa vaikuttaneesta olympiavoittajasta Eero Mäntyrannasta. Dokumentin esitysajankohta on helmikuussa.


Pekka Viinikka
Toimittaja, Yleisradio
• Syntynyt 1963
• Kasvatustieteiden maisteriksi 1994
• Työskennellyt Yleisradiolla vuodesta 1989
• Harrastuksina musiikki, laskettelu, hiihto, jalkapallo.

Teksti: Johan-Eerik Kukko