Yhteiskunta
Healthcare.jpg

Työhyvinvoinnin simulaatiolle tunnustusta terveysalan konferenssissa Portugalissa

10.8.2017

Terveysalan asiantuntijat ovat esitelleet alan uusinta tutkimusta konferenssissa Lissabonissa. Tutkimusjohtaja Marko Kesti esitteli tapahtumassa Lapin yliopistossa kehitettyä tekoälyyn perustuvaa simulaatiota, joka mallintaa johtamisen merkitystä työhyvinvointiin ja talouteen.

Tutkimusjohtaja Marko Kestin johtaman tutkimusryhmän kehittelemä tekoälysimulaatio ottaa huomioon tuottavuuden teoreettiset lainalaisuudet sekä johtamiseen liittyvät syy-seuraussuhteet. Lisäksi simulaatiosovelluksessa käytetään peliteoriaa, joka mahdollistaa esimiehen käyttäytymisen huomioimisen: simulaatiossa esimies kohtaa työyhteisön ongelmatilanteet ja hänen käyttäytymisensä määrittää lopulliset tulokset.

– Sovelluksen avulla voidaan opettaa esimiehiä johtamaan siten, että työhyvinvointi ja tuottavuus kukoistavat, mikä merkitsee käytännössä ylivoimaisen kilpailuedun saavuttamista, Kesti toteaa.

Tekoälysimulaatio osoittaa esimerkiksi sen, että liika tulosjohtaminen syö ajan myötä taloudellista kilpailukykyä. Varsinkin muutostilanteissa työyhteisön kohtaamattomat ongelmat heikentävät henkilöstön työelämän laatua sekä aiheuttavat ajan hukkaa ja sähläystä.

– Kehittäminen syö työaikaa, jolloin lyhyen aikavälin tulos voi vaarantua. Toisaalta ongelmien ratkaiseminen parantaa tulosta ja henkilöstön työhyvinvointia tulevaisuudessa. Tällöin esimies joutuu pohtimaan, maksaako kehittämispanostus itsensä takaisin ja mitkä ovat optimaaliset toimenpiteet ongelmaan tilanteessa, jossa houkutus ongelmien vähättelemiseen on suuri, kun johto vaatii jatkuvaa tulosta, Kesti pohtii.

Kestin mukaan tiukka tulosjohtaminen johtaa lopulta siihen, että ongelmien ratkaisua siirretään, kun kaikki työaika halutaan käyttää tuloksen tekemiseen. Tässä mallissa ongelmat kumuloituvat ja eskaloituvat, jolloin ne syövät kilpailukykyä tulevaisuudessa.

– Tiukka tulosjohtaminen lamauttaa työyhteisöä myös siten, että työntekijät jättävät kertomatta havaitsemistaan ongelmista, koska tietävät esimiehen suhtautuvan ongelmien esiin nostamiseen kielteisesti, Kesti toteaa.

Tutkimukseen perustuvaa tehoälysovellusta pääsee testaamaan oheisesta linkistä. Sovelluksen käyttöliittymänä toimii pelillistetty maailma, jossa esimies kohtaa työntekijöitä käytännön tilanteissa ja voi ratkaista ongelmia hyviä HR-käytäntöjä soveltaen: http://service.mekiwi.org/playgain/

Lisätietoa
Tutkimusjohtaja Marko Kesti
Puhelin 040 717 8006
etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LY/Viestintä/OT