Uutiset 2007

Työhyvinvointimatkailusta uusi elinkeino Pohjois-Suomeen

5.6.2007

Lapin yliopiston ja Rovaniemen ammattikorkeakoulun yhteinen Human Tech & Touch -hanke kehittää uusia, yritysten henkilöstön työhyvinvointia edistäviä palveluita yhdessä matkailuyritysten ja työterveyspalveluiden kanssa.

Lapin yliopiston aluekehitys- ja innovaatiopalveluiden koordinoimassa Human Tech & Touch -hankkeessa kehitetään uusia, työhyvinvointia edistäviä tuotteita ja palveluita. Ne ovat osa työterveyshuoltoa ja niitä tuottavat matkailun ja terveydenhuollon yritykset Pohjois-Suomessa.

– Tavoitteena on luoda Pohjois-Suomeen työhyvinvointimatkailun verkosto, jossa yhdistyvät työterveyspalvelut, matkailu, alueen korkeakoulujen tutkimus ja innovaatiotoiminta sekä informaatioteknologia, kertoo tuotekehityspäällikkö Marjut Pitkänen Lapin yliopiston aluekehitys- ja innovaatiopalveluista.

Työhyvinvointimatkailu perustuu uuteen toimintamalliin.

– Organisaatiot kirjaavat työhyvinvoinnin edistäminen osaksi työterveyshuollon suunnitelmaansa. Työterveyshuollossa työntekijälle tehdään arviointi siitä, millaisia työhyvinvointia edistäviä palveluita työntekijä tarvitsee. Tämän jälkeen työnantaja voi ostaa palvelut joko yksilölle tai ryhmälle työhyvinvointipalveluihin erikoistuneista yrityksistä, jotka sijaitsevat esimerkiksi Pohjois-Suomen matkailukeskuksissa, Pitkänen esittelee.

Hankkeessa kehitetyt palvelukokonaisuudet testataan aidoissa lappilaisissa matkailuympäristöissä. Lisäksi hankkeessa suunnitellaan internetissä toimiva palvelujärjestelmä, jonka kautta yritykset voivat ostaa työhyvinvointipalveluita sekä testata helposti, millaisella tasolla työhyvinvoinnin kehittäminen on omassa yrityksessä. Järjestelmä tukee myös työhyvinvointimatkailun palveluita tarjoavien yritysten tuotekehitystä ja markkinointia.

Uusia yrittämisen mahdollisuuksia
Marjut Pitkäsen mukaan Pohjois-Suomi on erinomainen työhyvinvointimatkailun kohde, sillä alueella on vahva matkailuelinkeino ja Pohjois-Suomeen tullaan mielellään muualta maasta, mikä on tärkeää, koska miellyttävä ympäristö edesauttaa hyvinvointia ja oppimista.

– Lapissa on myös tilaa uusille työhyvinvointimatkailua tarjoaville yrityksille. Lapin luonnossa voidaan esimerkiksi kehittää työntekijän kuntoa, tarjota fysikaalisia hoitoja ja kuntotestauksia sekä vetää ryhmäkeskusteluja ja työn kehittämiseen paneutuvia istuntoja, Pitkänen sanoo.

Pitkänen muistuttaa, että työhyvinvoinnin merkitys ulottuu laajemmalle kuin yksittäisen työntekijän hyvinvointiin.

– Työterveyshuollon antama lähete tunturiin voi olla merkittävä sysäys työntekijälle uuden ajattelumallin löytämiseen ja oman työhyvinvoinnin parantamiseen. Hyvinvoivat työntekijät työskentelevät tehokkaammin, joten työhyvinvointi parantaa osaltaan yritysten kilpailukykyä, taloudellisuutta ja kasvattaa liikevaihtoa. Yritysten menestys puolestaan edesauttaa osaltaan alueiden elinvoimaisuutta.

Hanketta koordinoi Lapin yliopiston aluekehitys- ja innovaatiopalvelut ja siinä ovat mukana Rovaniemen ammattikorkeakoulu, Lapland Hotels, Harrinivan lomakeskus Oy, Länsirajan Fysikaalinen hoitolaitos, Tunturi-Lapin Kuntoutus Oy, Oulun Työterveyshuolto, Rovaniemen kaupungin työterveyspalvelut, MediYlläs Oy sekä Mawell Oy.

Lisätietoja:
Projektipäällikkö Jani Siivola, puh. 040 841 2588, etunimi.sukunimi@ulapland.fi

Tuotekehityspäällikkö Marjut Pitkänen, puh. 0400 137 044, etunimi.sukunimi@ulapland.fi

LaY/Viestintä/Sari Väyrynen