Tohtori Candice Harris Uudesta-Seelannista vieraili Lapin yliopistossa lokakuussa 2007. Luennoillaan hän valotti Uuden Seelannin matkailua teoreettisen tarkastelun lisäksi videoiden ja kuvien välityksellä.
Matkailun inhimillisten voimavarojen johtamiseen erikoistunut tohtori Candice Harris Aucklandin Teknillisestä yliopistosta, Uudesta-Seelannista, vieraili lokakuussa 2007 Lapin yliopistossa Turismi työnä -hankkeen kutsumana. Tohtori Harrisin tutkimusintresseihin kuuluvat henkilöstöjohtaminen, pienten ja keskikokoisten yritysten henkilöstö, sukupuoleen ja matkailuun liittyvät teemat sekä työsidonnainen matkailu. |
 |
Tutkimusaiheitaan tohtori Harris esitteli tarkemmin Lapin yliopistossa 4.10. pidetyssä ”Tourism as Work: the New Zealand Story” -seminaarissa. Tohtori Harrisin persoonallinen luennointitapa ja aksentti elävöittivät pohtimaan Lapinkin kannalta ajankohtaisia aiheita. Seminaarin pääteemoja olivat muun muassa palvelutyön tuottavuus, työntekijöiden vaihtuvuus ja erilaiset vuorovaikutteiset tutkimus- ja tutkimustulosten esittämismenetelmät, kuten videoiden ja täsmäesitteiden tuottaminen yhdessä esimiesten ja työntekijöiden kanssa.
Työn tuottavuutta tohtori Harris on tutkinut erityisesti työntekijöiden näkökulmasta. Tutkimustuloksissa korostuvat työntekijöiden tyytyväisyys/tyytymättömyys, työelämän laatu, työn ja muun elämän yhteensovittaminen, työntekijöiden vaihtuvuus ja ulkomaalaisen työvoiman käyttö. Luennoilla matkailutyöhön liittyviä käsitteellisiä avauksia tarkasteltiin hotelli- ja ravintola-alan, ohjelmapalveluyritysten sekä yleisemmin matkailualan esimerkkien kautta. Kuulijat saivatkin tutustua Uuden Seelannin matkailutyöhön teoreettisen tarkastelun lisäksi erilaisten videoiden ja kuvien välityksellä.
Tohtori Harris kuvasi ensin ravitsemisalan yritysten tuottavuutta toimialan tunnuslukujen, kasvavan työvoimatarpeen, työnantajien ja työntekijöiden eriävien tuottavuuskäsitysten ja yritysprosessien näkökulmasta. Toiseksi Harris esitteli, miten suuri wellingtonilaishotelli ja pieni ohjelmapalveluyritys ovat onnistuneet parantamaan tuottavuuttaan ja erottumaan positiivisesti esimerkiksi toimialan keskimääräisistä työnvoiman vaihtuvuuskierteestä. Erityisesti hotellin työpaikkailmapiiri, sujuvat työprosessit ja työntekijöiden huomioiminen – ja tämän esitteleminen videon avulla – olivat vakuuttavia. Kolmas luento käsitteli työn ja työn ulkopuolisen elämän tasapainoista yhteensovittamista kotimajoitusyrityksissä.
Tuloksia voidaan verrata Lapin matkailuelinkeinon ajankohtaisiin kysymyksiin. Erityisesti työntekijöiden vaihtuvuus sesonkiluotoisessa ja matalapalkkaisessa työssä on käsin kosketeltavissa myös Lapin matkailuyrityksissä. Tohtori Harrisin esittämä tunnuslause ”Work smarter, not harder” tuntuu sopivalta ratkaisumallilta myös Lapin matkailussa. Hänen esittämät työntekijöiden koulutukseen ja sitouttamiseen liittyvät tutkimustulokset olivat myös erittäin osuvia.
Matkailun kulttuuritutkimuksen professori Soile Veijolan johtamassa, Suomen Akatemian rahoittamassa Turismi työnä -hankkeessa ihmetellään myös, miksi matkailijoihin ja heidän vapaa-aikaansa kiinnitetään huomattavasti enemmän huomiota kuin matkailutyöntekijöihin ja heidän työhönsä. Kansainvälinen tutkijavierailu tarjosi uusia virikkeitä käsitteiden, esimerkkien ja osallistavien laadullisten tutkimusmenetelmien näkökulmasta. Tapaustutkimusta raportoivalla videolla hotellin johtaja kertoi, ettei hänen tarvitse huolehtia asiakkaiden tyytyväisyydestä, jos hän huolehtii työntekijöidensä kokemuksista. Työntekijän ja asiakkaan välisen kohtaamisen tuominen sekä matkailun tutkimuksen että toimialan keskiöön onkin yksi Turismi työnä -hankkeen tavoitteista. Näin kyetään pelkkien kasvutavoitteiden sijaan ymmärtämään, mitä itse kasvavan alan, alueen ja yrityksen sisällä tapahtuu ja millä periaatteilla kasvua tavoitellaan.
Turismi työnä -hankkeen puolesta,
Maria Hakkarainen, YTM, Tutkija, Metsäntutkimuslaitos
Mika Kylänen, HTM, Tutkija, Lapin yliopisto
Sanna Kyyrä, YTM, Tutkimusamanuenssi, Lapin yliopisto
Outi Rantala, YTM, Matkailun assistentti, Lapin yliopisto