Lapin yliopiston rehtori Mauri Ylä-Kotola tarkastelee Laajakulma-blogissaan Arktisen yliopiston kymmenvuotista historiaa.
Ylä-Kotolan mukaan Lapin yliopistoa tarkastellaan usein suomalaisessa keskustelussa väkimäärältään pienen maakunnan maakuntayliopistona.
– Ainakin yhdessä suhteessa Lapin yliopisto tulee kuitenkin jäämään kansainväliseen yliopistohistoriaan, jopa maailmanhistoriaan: Lapin yliopisto oli tärkeässä roolissa, kun University of the Arctic perustettiin kymmenen vuotta sitten, Ylä-Kotola kirjoittaa.
Ylä-Kotolan mukaan 1980- ja 1990-lukujen yhteiskunnallisen rakennemuutoksen kautta arktisiin alueisiin alettiin liittää mentaalinen stigma, joka tarkoitti kehittymätöntä, heikkoa ja perifeeristä. 2000-luvulla lupaavien luonnonvarojen hyödyntämismahdollisuuksien kautta stigma muuttui logoksi, arktiseksi mantraksi, jota eri kulttuurin tasoilla alettiin toistaa.
Arktisella yliopistolla on edessään Ylä-Kotolan mukaan kaksi tietä: Arktinen yliopisto voi muuttua merkityksettömäksi arktiseksi logoksi kapitalististen merkitykseltään inflatorisoituneiden tuotemerkkien mielessä tai se voi jatkaa kymmenvuotista työtä logojen kaatamiseksi (NO LOGO!) sekä moniäänisen tutkimus-, perinne- ja taidetiedon saamiseksi arktisilta alueilta. Silloin Arktinen yliopisto on muuta kuin ilmastonmuutoksen ilmaston sateenvarjo, siitä tulee aito arktinen metayliopisto, Ylä-Kotola kirjoittaa.
Rehtori Mauri Ylä-Kotolan blogi kokonaisuudessaan löytyy osoitteesta:
www.ulapland.fi/laajakulma