interwoven_web.jpg

Uraauurtavaa kansainvälistä alumniyhteistyötä

12.5.2017

Taidealan ensimmäinen kansainvälinen alumninäyttely Interwoven on saanut hyvän vastaanoton nyt myös Islannissa Reykjavikissa. Näyttelyyn osallistui taiteilijoita neljästä arktisen alueen taidekorkeakoulusta. Lapin yliopistosta mukana oli kolme taiteilijaa.

Näyttely oli esillä Rovaniemen Design-viikolla Galleria Napassa ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Pohjolan-talossa Reykjavikissa juuri päättynyt näyttely sai erittäin hyvän vastaanoton.

Näyttelyn taiteilijat olivat neljän arktisella alueella toimivan taidekorkeakoulun alumneja: Lapin yliopiston, Saamelaisen korkeakoulun, Bergenin yliopiston ja Islannin taideakatemian.

– Kansainvälinen alumniyhteistyö on uusi avaus Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan näyttelytoiminnassa ja yleensäkin yliopiston alumnitoiminnassa. Arktisen alueen eri oppilaitoksista valmistuneiden taiteilijoiden ja muotoilijoiden yhteinen näyttely lisää verkostoitumista ja toisaalta päivittää oppilaitosten tuntumaa siihen, millaisessa taide- ja muotoilumaailmassa alumnit toimivat, Maria Huhmarniemi sanoo.

Näyttelyn kuraattorina toimi taiteilija, apulaisprofessori Ásthildur Björg Jónsdóttir Islannin taideakatemiasta. Lapin yliopistosta näyttelyssä olivat mukana Marjo Pernu, Antti Stöckell ja Maria Huhmarniemi, joka toimi myös näyttelyn tuottajana yhdessä Ásthildur Björg Jónsdóttirin kanssa.

– Näyttelyn nimi Interwoven eli Kudelma viittaa arkeen ja käsityöperinteeseen sidoksissa olevaan taiteeseen, käsityöhön ja muotoiluun. Näyttelyn teoksissa taiteilijat sovelsivat käsityömenetelmiä nykytaiteen ilmaisukeinoihin, Huhmarniemi sanoo.

interwoven2_web.jpg

Antti Stöckellin teoksessa sovellettiin yhteisötaiteen menetelmiä, kun taiteilija kutsui ihmisiä tekemään puulusikoita nuotiohiilillä. Myös Maria Huhmarniemen himmeli-työpajoissa käytettiin yhteisötaiteen menetelmiä. Näyttelykokonaisuuteen liittyi useita työpajoja, joihin osallistui ikäihmisiä, koululaisia ja kuvataideopettajia.

Alumninäyttelyn toteutti Arctic Sustainable Art and Design (ASAD) -verkosto. Näyttely oli osa Arctic Handmade -projektia, joka sisältää näyttelyn lisäksi taiteilijapuheenvuoroja, työpajoja ja Interwoven-näyttelykatalogin. Projektin rahoittivat Pohjoismainen kulttuurirahasto ja mukana olevat korkeakoulut.

Lisätietoja:
Maria Huhmarniemi
etunimi.sukunimi@ulapladn.fi
Puhelin 040 7639948
http://nordichouse.is/en/event/interwoven-listasyning/

LY/OT