IiriPoteri_Taidepainot_web1.jpg
Iiri Poteri: Taidepainot / Art weights. 2024. Esitysinstallaatio.

Uudet näyttelyt avautuvat taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa

22.3.2024

Taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa avautuu kaksi uutta näyttelyä keskiviikkona 27. maaliskuuta klo 18. Valo- ja Katve I -gallerioissa nähdään Wihurin rahaston ja Lapin yliopiston vierailevan taiteilijan Iiri Poterin näyttelykokonaisuus, jonka teokset koostuvat videoista, valokuvista sekä kirpputoreilta ja kirjastojen poisto-osastoilta löydetyistä taidekirjoista. Katve II -galleriassa avautuu puolestaan taiteen asiantuntija ja sirkustaiteilija Nella Toivasen pedagoginen taidenäyttely. Näyttelyt ovat esillä 5. toukokuuta asti. Näyttelytilaan on vapaa pääsy Arktikumin aukioloaikoina. Tervetuloa avajaisiin ja tutustumaan näyttelytarjontaan!


Galleriat Valo ja Katve I

Iiri Poteri:
Näkemisiin! / See you and Let’s see!
28.3.–5.5.2024
Avajaiset keskiviikkona 27.3. klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu.
Vapaa pääsy.

Lauantaisin klo 13–13.45 näyttelyssä voi seurata esitystä Taidepainot.


IiriPoteri_Silminnakija_web3.jpg
Iiri Poteri: Silminnäkijä / Eyewitness. 2024. Yksityiskohta videoveistoksesta.


– Näyttelyssäni toistuu katse ja silmät. Ehkä se johtuu siitä, että kuvataide yhdistyy niin voimakkaasti katsomiseen ja silmillä havainnointiin. Katsomme samaa, mutta näemme eri asioita, Iiri Poteri kertoo näyttelystään.

– Kaikki mitä teen on niin lähellä ja siksi niin sumeaa. Ikkunan läpi näkee, muttei yhtä kirkkaasti kuin kuvan. Väsyn kirjojen lukemiseen, onneksi niitä voi myös nostella. En vielä näe mistä tässä näyttelyssä on kyse. Se tulee olemaan yllätys, jonka vasta sinä tai aika paljastaa.

Näyttelyn Näkemisiin! / See you and Let’s see! teokset koostuvat videoista, valokuvista ja Rovaniemen kirpputoreilta ja kirjastojen poisto-osastoilta löydetyistä taidekirjoista, jotka tulevat olemaan osa toistuvaa esitystä koko näyttelyn esilläolon ajan lauantaisin klo 13–13.45.


IiriPoteri_Siella_taalla_web4.jpg
Iiri Poteri: Siellä täällä -sarja / here and there series. 2024. Valokuvateossarja.


Iiri Poteri (s.1992) on Helsingissä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän työskentelee videon, performanssin, installaation, valokuvan ja äänen parissa. Kuvataiteessa Poteria kiehtovat haavoittuvuuden, välittömyyden ja vuorovaikutuksen teemat, jotka monesti kääntyvät hänen teoksissaan tutkimaan taideteoksen ja kokijan suhdetta.

Poteri on valmistunut Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta ja hänellä on pitkä tausta valokuvauksesta. Poterin teoksia on esitetty sekä Suomessa että kansainvälisesti. Viimeisimpänä hän osallistui Mäntän kuvataideviikoille 2023, In Continuous Dialogue: Tracing Memories -näyttelyyn Helsingissä sekä Opus One ’21 -näyttelyyn Bruggessa Belgiassa. Poterin esitysinstallaatio Kuiskaus on osa Jenny ja Antti Wihurin säätiön taidekokoelmaa.

Näyttely on osa Poterin kolmen kuukauden residenssiä Rovaniemellä. Jenny ja Antti Wihurin rahasto on järjestänyt yhdessä Lapin yliopiston kanssa vierailevien kutsutaiteilijoiden residenssiohjelmaa vuodesta 1995 lähtien.

Lisätietoja:
Iiri Poteri, iiri.poteri(at)hotmail.com, iiripoteri.com
Wihurin rahaston tekemä haastattelu Poterin kanssa.Galleria Katve II

Nella Toivanen:
Liikkuva keho
28.3.–5.5.2024
Avajaiset keskiviikkona 27.3. klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu.
Vapaa pääsy.


Nella-Toivanen_Liikkuvat-lihakset_web1.jpg
Nella Toivanen: Liikkuvat lihakset. 2024. Ilma-akrobatia, säveltaide, videoprojisointi.


Lähtökohtana näyttelyn teoksille on ollut kehittää biologian tuki- ja liikuntaelimistön kokemuksellista perusopetusta. Teokset hahmottavat tapoja, joilla peruskoulun yhdeksäsluokkalaisten biologian tuki- ja liikuntaelimistöä voitaisiin opettaa käytännössä taiteellisin keinoin. Teoksissa käytetään sirkus- ja tanssitaidetta kehon liikkeen ja toiminnan esittelyssä. Teoksissa on myös osia, joissa näyttelyn vierailija voi osallistua liikkeisiin sekä tuntea kehollisen oppimisen avulla.

Nella Toivanen on rovaniemeläinen taiteen asiantuntija ja sirkustaiteilija, joka valmistuu taiteen maisteriksi Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta Taiteen asiantuntija -maisteriohjelmasta. Näyttely liittyy Toivasen pro gradu -tutkielman työhön, jonka teemana on taideperustainen oppiminen ja opetusteosten kehittäminen biologian tuki- ja liikuntaelimistön perusopetukseen.


Nella-Toivanen_Liikkuvat-nivelet_web2.jpg
Nella Toivanen: Liikkuvat nivelet. 2024. Nykytanssi, käsilläseisonta, säveltaide, video.


Lisätietoja:
Nella Toivanen, ntoivane(at)gmail.com


LY / TTK / LP