Elina-Raatikka_550px.jpg
Aino Elina Raatikka: yksityiskohta teoksesta Olipa kerran. 2023. Valokuva.

Uudet näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa syys-lokakuun vaihteessa

19.9.2023

Syksyn toinen näyttelykattaus taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa tuo koettavaksi kaikkiaan yhdeksän erilaista näyttelyä. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 25. syyskuuta klo 18–19.30. Lämpimästi tervetuloa!

Galleria Seinässä avautuu Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalveluiden yksikön 40-vuotisjuhlanäyttely, jossa kuluneet vuosikymmenet on koottu esille tiiviiksi tietopaketeiksi. Lisäksi F- ja E-talojen välisessä yhdyskäytävässä on esillä 9.–13.10. välisen ajan yksikön tuottamia ja julkaisemia koulutus- ja kehittämismateriaaleja.

Galleria Hämärässä avautuu Aino Elina Raatikan valokuvanäyttely, jonka teoksissa tarkastellaan veden olomuotoja ja tarinaa. Vastaavasti Galleria Kellarissa nähdään Maria Rossin veden pinnanmuotoja ja liikettä tarkastelevia valokuvateoksia.

Galleria Kilossa avautuu kierrätysmateriaaleista luotua pukutaidetta esittelevä Venla Arkon näyttelykokonaisuus. Galleria Lyhtyyn tulee esille Erika Kaarlaakson luonnon pieniä kauniita yksityiskohtia esittelevä näyttely.

Galleria Kajossa nähdään taiteiden tiedekunnan kamerakerholaisten keväällä 2023 erilaisin kuvausmenetelmin kuvaamia valokuvateoksia. Galleria Kopiossa avautuvassa Walking Abstractions -näyttelyssä esitellään taiteiden tiedekunnassa järjestetyn kehon liikkeisiin keskittyneen työpajan tuloksia.

Lisäksi F- ja E-talojen väliseen yhdyskäytävään tulee 26.9.–6.10. väliseksi ajaksi esille Jyri Honkasen gradutyön osana syntynyt sarjakuvan muotoon tehty scifi-prototyyppi.

F-talon gallerioiden näyttelyt ovat esillä 12. lokakuuta asti.




Galleria Seinä

Koulutus- ja kehittämispalvelut -yksikkö:
40-vuotisjuhlanäyttely
26.9.–12.10.2023
Avajaiset maanantaina 25.9.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


KOKE-40v-nayttely_web.jpg
Yksityiskohta julisteen taustamaalauksesta. Kuva: Niina Oinas


Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut -yksikkö täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Vuonna 1983 täydennyskoulutuskeskukseksi perustettu yksikkö on käynyt useita muuttoja ja muutoksia läpi vuosikymmenien aikana, mutta KOKEn perustehtävä on säilynyt samana: Lapin aluekehittäminen ja alueen toimijoiden osaamisen ylläpitäminen yliopiston tieteellisen tutkitun tiedon pohjalta.

Julistenäyttelyssä KOKEn vuosikymmenet on koottu tiiviiksi tietopaketeiksi, joista yksikön 40-vuotinen taival aukeaa niin vanhoille kuin uusillekin tutuille. Näyttelyssä on mukana myös osallistava osuus.

Lisätietoja:
Netta Riponiemi, netta.riponiemi(at)ulapland.fi
Niina Oinas, niina.oinas(at)ulapland.fi
Mari Riikonen, mari.riikonen(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Aino Elina Raatikka:
OLO.muoto.
26.9.–12.10.2023
Avajaiset maanantaina 25.9.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Elina-Raatikka_web1.jpg
Aino Elina Raatikka: Jää I. 2023. Valokuva.


OLO.muoto. on valokuvanäyttely veden tarinasta. Vesi on kaikkialla ja ei missään, muodossa tai toisessa, ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Elämme sen ympäröimänä. Sitä on liikaa tai liian vähän, puhdasta ja likaista, tummaa ja vaaleaa, näkymätöntä. Näyttely kutsuu katsojaa ihmettelemään omaa suhdettaan ikuisessa muutoksen tilassa kulkevaan veden tarinaan.

– Näyttely auttaa minua tarkastelemaan suhdettani veteen ja sen eri olomuotojen mahdollisuuksiin. Teosten kaksivärinen mustavalkoiseksi muuttuva maailma kiinnittää huomioni muotoihin ja muutokseen, Aino Elina Raatikka kertoo.

Samanaikaisesti sekä sarjat, että sävymaailmat sitovat veden eri elementit toisiinsa. Tarina alkaa syanotypialla toteutetuista sukelluskuvista ja jatkuu studiossa kuvatun sinimustan maailman läpi mustavalkoiseen veden olomuotoon. Lopulta jäljellä on näytteille asetellut objektit.

– Syanotypia vei minut matkalle ajassa takaisin ja syvyyksiin vuosina 2005–2010 otettuihin sukelluskuviin. Tekniikka toi tekemiseen kaivattua hitautta ja kosketeltavuutta. Se teki teoksista uniikkeja ajan myötä häviäviä subjekteja, vastakohtana studiossa kuvatuille tulostetuille kuville. Vaikka asiat ovat suunniteltuja tapahtuu kuvaus studiossakin aina tietyssä hetkessä tiettyjen elementtien ehdoilla, Raatikka kuvailee.

– Näyttely on minulle ennen kaikkea matka vieraille vesille, olomuotojen ihmeelliseen maailmaan, hän kiteyttää.

Näyttely on osa Raatikan valokuvauksen sivuaineopintoja Lapin yliopistossa.

Lisätietoja:
Aino Elina Raatikka
Ainoraatikka(at)gmail.com



Galleria Kilo
Venla Arkko:
Lost & Found
26.9.–12.10.2023
Avajaiset maanantaina 25.9.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Venla-Arkko_web.jpg
Puku- ja tilpehööritaiteilija Venla Arkko. Pukutaideteoksia kirpputoriaarteista, kuiteista ja muista kierrätysmateriaaleista. Lappia-talo, 2023.


Venla Arkko on puku- ja tilpehööritaiteilija, joka näkee potentiaalia roskissakin – etenkin roskissa. Hän inspiroituu unohdetuista tai kadotetuista aarteista, ja löytää niitä kaduilta, kirpputoreilta ja taskujensa pohjilta. Arkkoa kiehtoo jo olemassa oleva materiaali, joka saattaa olla jonkun muun työstämää ja muokkaamaa. Kierrätysmateriaalinen hyödyntäminen onkin luonteva osa hänen taiteellisia prosessejaan, joiden lähtökohdat kumpuavat materiaaleista tai kietoutuvat tiiviisti niiden ympärille. Tarinallisuus kuroo taiteilijan ajatukset milloin mihinkin muotoon.

Lost & Found on arkisuudesta löydettyä kauneutta, kaduille kadonneita tarinoita, kaukana matkaavia konsepteja ja kotipuron sammalia. Ennen kaikkea se on pukutaidetta – ja kankaista ja kuiteista tehty kiitoskirje yliopistolle. Taiteilija on koonnut Rovaniemellä viettämänsä ajan galleriatilaan, jossa on esillä hänen kurssitöitään sekä muita teoksia.

Lisätietoja:
Venla Arkko, varkko(at)ulapland.fi
Instagram: @arkkoartdesign @pikkuaarteita



Galleria Lyhty

Erika Kaarlaakso:
Aikaa ihmetellä
26.9.–12.10.2023
Avajaiset maanantaina 25.9.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Erika-Kaarlaakso_web.jpg
Erika Kaarlaakso: yksityiskohta teoksesta Aikaa ihmetellä. 2023. Sekatekniikka, installaatio.


– Olen lapsuudesta asti kiinnittänyt huomiota yksityiskohtiin luonnossa ja pysähdellyt ihastelemaan kauniita asioita välittämättä ympäröivän maailman hektisyydestä. Edelleen yksi lempiajanvietteestäni on luonnossa haahuilu ja pintojen ja yksityiskohtien tarkastelu. Tutkin jäkälän muodostamia kuvioita kallioiden pinnassa, toukkien nakertamia polkuja puiden kaarnassa ja kastepisaroita kasvien lehdillä, Erika Kaarlaakso kertoo.

Aikaa ihmetellä -näyttelyssä luonnon pienet, kauniit yksityiskohdat saavat arvoisensa aseman. Rikkaruohon siemenet pääsevät galleriaan luomaan tilan, joka kutsuu ja kuuntelee. Tilan, jossa aika saa hetkeksi pysähtyä.

Lisätietoja:
Erika Kaarlaakso, ekaarlaa(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Kokeilumielellä hyvä tulee – Kamerakerhon valokuvateoksia
26.9.–12.10.2023
Avajaiset maanantaina 25.9.2023 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kamerakerho2023_4_web.jpg
Rilla Talvio: Yksityiskohta teoksesta. 2023. Syanotypia paperille.


Kokeilumielellä hyvä tulee -valokuvanäyttely esittelee kevään 2023 kamerakerholaisten erilaisia kuvakokeiluja. Kerho keskittyi toiminnassaan vaihtoehtoisiin, kokeellisiin ja analogisiin kuvausmenetelmiin. Kameroina toimivat filmikameroiden lisäksi erilaiset neulanreikäkamerat – niin pahvilaatikot, peltipurkit kuin kananmunankuoretkin.

Kerhotoimintaan osallistui opiskelijoita taiteiden tiedekunnan eri pääaineista. Näyttelyyn osallistuivat Erika Kaarlaakso, Senni Malila ja Rilla Talvio.

Kamerakerho mahdollistaa vapaamuotoisen valokuvaharrastuksen, ja muotoutuu aina osallistujien ja vetäjän näköiseksi kokonaisuudeksi. Keväällä 2023 kerhoa veti kuvataidekasvatuksen maisteri- ja valokuvauksen sivuaineopiskelija Oona Herranen.

Lisätietoja:
Oona Herranen, ooherran(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Walking Abstractions
25.9–12.10.2023
Avajaiset torstaina 28.9.2023 klo 17.00

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


LucaIdrobo_Lawn-mowing_web.jpg
Luca Idrobo: Leikkaamassa kotipihan nurmea. 2023. Huopakynä vesiväripaperille.


Kun Aristoteles analysoi ihmisen askellusta, hän toi esiin ajatuskokeen todistaakseen kuinka keho kohoaa ja laskee jokaisella askeleella. Kun henkilön päähän on kiinnitetty musteeseen kastettu ruokokeppi, ja tämä henkilö kävelee seinän viertä pitkin, hän jättää jälkeensä aaltoilevan viivan. Tässä mielessä piirrämme jatkuvasti viivoja, riippumatta siitä näemmekö niitä vai emme, tai tallennammeko niitä paperille, valokuviin tai muistoihimme.

Walking Abstractions -näyttelyssä käsitellään kehon liikkeiden jättämiä abstraktioita ja kysymystä, kuinka tehdä asioita kävelemällä. Näyttelyssä esitetään Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa järjestetyn Walking Abstractions -työpajan tuloksia.

Työpajan osallistujat pääsevät tutkimaan sekä niitä erikoislaatuisia mahdollisuuksia, joita kävely suo piirtämiseen, että itse piirustuksissa näkyviä erilaisia kehojen jättämiä jälkiä. Jokainen osallistuja valmistaa erityisen piirustuslaatikon. Laatikon pohjalle laitetaan pala piirustuspaperia, ja laatikon yläosaan kiinnitetään lanka, josta laitetaan roikkumaan huopakynä. Laatikko laitetaan sitten reppuun, jota kannetaan, kun kävellään. Näin osallistujat tallentavat heidän kävelyjensä liikkeet samalla kun he kokeilevat eri kävelynopeuksia, -aikoja ja -maastoja.

Työpaja ja näyttely toteutetaan Turun yliopiston taidehistorian laitoksen ja Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan yhteistyönä. Projekti on osa taidehistorioitsija, filosofi, psykologi ja valokuvataiteilija Carlos (”Luca”) Idrobon (Turun yliopisto) Koneen säätiön rahoittamaa tutkimusprojektia Hermeneutics of Walking. Idrobon lisäksi työpajaa ja näyttelyä ovat toteuttamassa kuvataiteilija, apulaisprofessori Kalle Lampela ja kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija Emmi Kairenius Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta.

Lisätietoja:
https://www.lucaidrobo.com/walking-abstractions
Carlos Idrobo, carlos.idrobo(at)utu.fi, Instagram: @lucaidrobo
Kalle Lampela, kalle.lampela(at)ulapland.fi, Instagram: @kalle_lampela
Emmi Kairenius, ekaireni(at)ulapland.fi, Instagram: @empatja



Galleria Kellari

Maria Rossi:
Veden voima
26.9.–12.10.2023
Avajaiset maanantaina 25.9.2023 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Maria-Rossi_web.jpg
Maria Rossi: Pisaroita. 2023. Valokuva.


Veden voima on Maria Rossin valokuvauksen sivuaineen lopputyönäyttely, joka tutkii veden pinnan muotoja ja liikettä, sen valoja ja varjoja. Rossia kiehtoi ajatus vedestä elämän edellytyksenä ja voimakkaiden tunteiden herättäjänä. Veden katselu voi rauhoittaa tai sen ajattelu voi tuottaa toisille pelkoa. Näyttelyn tarkoituksena on tuoda visuaalisesti esille veden voimaa ja siihen kytkeytyvää estetiikkaa valokuvauksen keinoin.

- Kiinnostuin alun perin siitä, miten vesistöjä on pidetty monissa kulttuureissa portteina tuonpuoleiseen, toiseen maailmaan. Haluan tuoda kuvillani esille veteen yhdistyvää salaperäisyyttä ja sen pinnan muotojen maalauksellisuutta. Teosten tarkoituksena on pysyä pinnalla, jättäen vedenalaisen katsojan tulkittavaksi, Rossi kuvailee.

Näyttely koostuu mustavalkoisista ja värillisistä vedoksista, jotka on tuotettu digitaalisilla menetelmillä.

Lisätietoja:
Maria Rossi
mrossi(at)ulapland.fi



Lasiputki,
F- ja E-talon välinen yhdyskäytävä

Jyri Honkanen:
Scifi ja post-inhimillisen ihmisen muotoilu
26.9.–6.10.2023

Yhdyskäytävä, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


JyriHonkanen_web.jpg
Jyri Honkanen: ote sarjakuvasta (nimetön). 2023. Digitaalinen kuvitus.


Näyttelyn aiheena on Jyri Honkasen gradutyön sisällä syntynyt sarjakuvan muotoon tehty scifi-prototyyppi. Sarjakuvassa avataan tulevaisuuden maailmaa, jossa ihminen on raottamassa ihmisyyden ja siitä seuraavan askeleen verhoa. Teoksen sivuilla esitellään ja seurataan maailman merissä asuvaa ja toimivaa post-ihmistä, jonka elämä keskittyy merien tutkimiseen ja vahingoittuneen ekosysteemin korjaamiseen.

Honkanen toimii tällä hetkellä teollisena muotoilijana. Kyborgia ei ole vielä tullut muotoilutehtäväksi, mutta ehkä pian.

Lisätietoja:
Jyri Honkanen, jyri.honkanen(at)gmail.com



Koulutus- ja kehittämispalvelut -yksikkö 40 vuotta
9.–13.10.2023

Yhdyskäytävä, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


KOKE-40v_Lasiputken-näyttely_web.jpg
Esillä on laaja kattaus yksikön julkaistua materiaalia. Kuva: Niina Oinas


Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalvelut -yksikkö täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Juhlaseminaariin 12. lokakuuta huipentuvan viikon ajaksi Lasiputkeen kootaan näyttely yksikön tuottamasta koulutus- ja kehittämismateriaalista. Julkaisutoiminta on tiivis osa yksikön kehittämistyötä. Näyttely koostuu julkaisuiden selailuversioista.

Lisätietoja:
netta.riponiemi(a)ulapland.fi
niina.oinas(a)ulapland.fi
mari.riikonen(a)ulapland.fi


LY / TTK / LP