Uutiset 2011
29.8.2011

Uusi julkaisu opettajatuutoreiden työn tueksi

Professori, vararehtori Kaarina Määttä on kirjoittanut uuden kirjasen, joka on tarkoitettu tueksi yliopiston opettajille ja opettajatuutoreille. Kirja julkistetaan maanantaina 29.8.2011 kello 15.00 alkaen Esko ja Asko -salissa.

Opettajatuutorit ovat opettajakunnasta nimettyjä henkiöitä, joiden työn tavoitteena on turvata opiskelijoiden opintojen sujuva eteneminen, opiskelumotivaation säilyminen sekä opiskelijoiden sitouttaminen yliopisto-opintoihin ja yliopistoyhteisöön.

Kaarina Määtän mukaan uudet opiskelijat astuvat yliopistoon tullessaan tuntemattomaan maailmaan.

– Opiskelijoiden alkumotivaatio vaihtelee. Se voi joko vahvistua tai hiipua riippuen siitä, millaisen vaikutelman yliopistomme tarjoaa. Lisäksi motivaatioon vaikuttaa se, millaiseksi koulutusohjelma osoittautuu ensikokemusten valossa ja saako opiskelija apua, neuvontaa ja opastusta. Opettajatuutoreilla onkin erityinen rooli opintojen käynnistäjänä, kannustajana ja vauhdittajana. Tuutoritoiminnan seurauksena opiskelija kokee joko saavansa tuen ja olevansa tervetullut tai tuntee jäävänsä yksin, oman onnensa nojaan, Määttä sanoo.

Määtän mukaan on tärkeää, että opiskelijamme kokevat opiskelunsa tärkeäksi, innostavaksi ja hyödylliseksi, opiskeluympäristönsä turvallisiksi ja yliopistoyhteisön myönteiseksi ja kannustavaksi. Tällöin jokainen opiskelija tuntee olevansa tervetullut yhteisöömme omista lähtökohdistaan käsin.

– Ohjauksen muodot vaihtelevat, samoin opiskelijoiden ohjauksen tarve, mutta olennaisinta on aktiivinen ja myönteinen vuorovaikutus, kiinnostuneisuus ja tavoitettavuus. Opettajatuutoroinnin tehtävä vaatii työtä ja valmistelua, mutta antaa parhaimmillaan myös opettajatuutorille itselleen uusia kauaskantoisia oppimis- ja ohjauskokemuksia, palkitsevia ihmissuhteita ja arvostusta, Määttä sanoo.

Julkaisun tiedot:
Kaarina Määttä. Opettajatuutori yliopisto-opiskelun tukena. Lapin yliopistopaino 2011.

Lisätietoja:
Kaarina Määttä
Puhelin 0400 696 480

LaY/Viestintä/OT
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK