Uutiset 2005
 

Uusi julkaisu ympäristö- ja luontomatkailusta

23.11.2005

Lapin yliopiston matkailumaantieteen dosentti Jorma Hemmi on julkaissut uuden kaksiosaisen kirjan, joka käsittelee matkailua, ympäristöä ja luontoa.

Jorma Hemmin Matkailu, ympäristö, luonto 12 on alan perusteos, johon on koottu lähes kaikki tieto, joka käsittelee matkailuun liittyvää luontoa ja ympäristöä sekä matkailun, ympäristön ja luonnon välisiä suhteita. Kirja ei ole yksinomaan luontomatkailun oppikirja, vaan se pyrkii puhuttelemaan kaikkia alasta kiinnostuneita.

Kirjassa käsitellään mm. kestävää matkailua, luontomatkailua ja maaseutumatkailua sekä niihin liittyvää etiikkaa, vastuullisuutta ja ekologisen tietämyksen tarpeellisuutta.

Kirjan yksi keskeinen sanoma on, että matkailija vaikuttaa luontoon, jonka seurauksena luonto vaikuttaa matkailuun ja muuttaa sen rakenteita. Mutta myös luonto ilman matkailijan tai ihmisen vaikutustakin saattaa muuttaa hetkessä matkailukohteita ja matkustamista. Tästä on esimerkkinä Intian valtameren rannikkoa ja sen saaria kohdanneen tsunamin surulliset vaikutukset.

– Luontomatkailuelinkeinon pitäisikin havahtua laatimaan entistä varhaisemmin sopeutumissuunnitelmia mm. ilmastonmuutoksesta ja väestön ikääntymisestä selviytymiseksi, Jorma Hemmi sanoo. 

Ympäristövastuuta, yhteiskuntavastuuta tai hyvää yrityskansalaisuutta on sälytetty ja sälytetään yhä enemmän matkailuyrittäjien vastuulle. Etenkin pienet yrittäjät saattavat kokea vastuun kantamisen liian raskaaksi. Hemmin mukaan valtakunnallisten matkailutoimijoiden pitäisikin ottaa vastuuta kannettavakseen entistä enemmän.

– Toisaalta ympäristövastuu ja matkailun kestävyys eivät kohene, mikäli myös matkailijat eivät muuta käyttäytymistään, Hemmi korostaa.

Kirjan on kustantanut Suomen pienkustantajat. Ympäristöministeriö on myöntänyt apurahan kirjan kirjoittamiseen.

Lisätietoja:
Jorma Hemmi
Puhelin 041 482 8504

LaY/Viestintä/OT