Arktikumissa avautuva näyttely esittelee matkailukeskusten arkea, luontoa ja maankäyttöä kestävän kehityksen näkökulmasta.
Lapin yliopiston Arktisen keskuksen koordinoimassa laajassa Matkailualueet maisemalaboratorioina – Työvälineitä kestävän matkailun edistämiseen (LANDSCAPE LAB) -hankkeessa on arvioitu, miten matkailu vaikuttaa matkailualueiden luontoon, kulttuuriin ja paikallisiin yhteisöihin, sekä kehitetty menetelmiä, joiden avulla matkailun alueellisia vaikutuksia voidaan arvioida, seurata ja suunnata. Tutkimusalueina ovat olleet Levin, Ylläksen ja Pallaksen matkailukeskukset. Arktikumiin on tuotettu hankkeen tuloksista Matkailu tulee kylään -näyttely, joka avautuu yleisölle tiistaina 30. lokakuuta 2007.
Näyttely esittelee matkailukeskusten arkea, luontoa ja maankäyttöä. Esillä on mm. se, kuinka matkailijat kokevat matkailukeskukset ja millainen on keskusten äänimaisema.
– Näyttelyyn on koottu mm. matkailijoiden ottamia kuvia, joista kävijä voi äänestää mieleisimmän kuvan. Lisäksi kävijä pääsee kokemaan matkailukeskuksen kokonaisvaltaisen tunnelman ääni- ja kuvamaisemissa: eri maisemista on nauhoitettu ääniä, jotka yhdistyvät maisemakuviin, kertoo päätuottaja Nicolas Gunslay Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta.
Näyttely on esillä Arktikumissa Rovaniemellä tammikuuhun 2008 asti. Näyttelyn on rakentanut Arkisen keskuksen tiedekeskus. Sen tuottamiseen ovat osallistuneet Lapin yliopiston Arktinen keskus, alueelliset tutkimuspalvelut sekä kauppatieteiden ja matkailun tiedekunta, Arkkitehtuuritoimisto Arktes Oy, Geologian tutkimuskeskuksen Pohjois-Suomen yksikkö, Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen kasvituotannon tutkimus Rovaniemeltä, Metsähallitus, Metsäntutkimuslaitoksen Kolarin ja Rovaniemen toimintayksiköt, Oulun yliopiston kasvitieteellinen puutarha, Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen Oulun riistan ja kalantutkimus sekä Lapin ammattiopiston luonto- ja ympäristöala. Osarahoittajina ovat olleet Kittilän ja Kolarin kunnat.
Kohti kokonaisvaltaista matkailukeskusten suunnittelua
Luontokeskuksiin suuntautuva matkailu on viime vuosina kasvanut voimakkaasti. LANDSCAPE LAB -hankkeen projektipäällikkö Jukka Jokimäki kertoo, että kehitettäessä matkailua kestävän kehityksen periaatteiden mukaan on otettava huomioon luonto ja paikalliset yhteisöt sekä suunniteltava maankäyttöä ja viherrakentamista pitkäjänteisesti.
– Matkailu vaikuttaa väistämättä alueen luontoon ja paikallisiin ihmisiin. Luonnon vetovoimaisuuden ylläpitämiseksi tarvitaan tietoa alueen luonnon monimuotoisuudesta, kulutuskestävyydestä sekä lajien herkkyydestä ihmisten toiminnan aiheuttamille muutoksille, Jokimäki toteaa.
Tutkimustulosten mukaan matkailun ympäristö- ja maisemavaikutuksia voidaan ennaltaehkäistä ja suunnata kestäviksi seuraamalla alueen eläinten ja kasvien selviytymistä muutoksissa sekä maankäytönsuunnittelulla. Maankäytönsuunnittelussa tulisi ottaa huomioon myös alueen maisemarakenne, joka osoittaa, miten herkkiä maiseman eri vyöhykkeet ovat maankäytön aiheuttamille muutoksille. Myös paikallisia yhteisöjä ja matkailijoita tulisi kuulla matkailukeskusten ja maankäytön suunnittelussa.
– Lapin matkailukeskukset muistuttavat rakenteeltaan kaupunkeja, mutta niiden vakituisten asukkaiden määrä on alhainen. Matkailu on osaltaan parantanut paikallisten ihmisten työllisyystilannetta, mutta samalla asukkaat ovat ilmaisseet huolensa matkailukeskusten kasvusuunnitelmista. Toistaiseksi matkailu on painottunut talvikauteen, mutta useimmat keskukset pyrkivät kasvattamaan myös kesäkauden matkailua.
Jokimäki toteaa, että matkailukeskusten kesäympäristön viihtyvyyteen on kuitenkin kiinnitetty varsin vähän huomiota ja monet alueet kaipaavatkin siistimistä.
– Ennen viherrakentamista tulisi selvittää paikalliset kasvuolosuhteet, alueen käyttötarkoitus ja kulutusaste. Pohjoisilla alueilla viherrakentamisessa tulisikin suosia paikallisia luonnonkasvialkuperiä sekä ilmastollisesti kestäviä koristekasvialkuperiä.
Matkailualueet maisemalaboratorioina – Työvälineitä kestävän matkailun edistämiseen (LANDSCAPE LAB) -hanketta on koordinoinut Lapin yliopiston Arktinen keskus ja rahoittanut EU LIFE Ympäristö -ohjelma.
Lisätietoja:
Päätuottaja Nicolas Gunslay, Arktinen keskus, puh. 040 735 7296, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
Projektipäällikkö Jukka Jokimäki, Arktinen keskus, puh. 0400 138 802, etunimi.sukunimi@ulapland.fi
LaY/Viestintä/Sari Väyrynen