Uusi projekti paneutuu ruokaturvallisuuteen arktisella alueella
30.5.2017
Lapin yliopiston Arktisessa keskuksessa käynnistyy projekti, joka selvittää arktisen alueen ruokaturvallisuutta osana laajempaa inhimillistä turvallisuutta. “Food (in)security in the Arctic” -nimisen hankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa siitä, miten ilmastonmuutos vaikuttaa erityisesti alueen haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien ruokaturvallisuuteen.
Hankkeessa tutkitaan, millaisia paikallisten ja perinteisten ruokien jakelukäytänteitä alueilla on käytössä ja mitä lisäarvoa ne tuovat ruokakiertoon. Lisäksi selvitetään, mitkä ovat paikallisten kuluttajien odotukset kyseisistä tuotteista ja niiden vaikutuksista paikalliseen talouteen.
– Tarkastelemme ruokakiertoa ja ruokaturvallisuutta alueellisessa kontekstissa. Oikeus perinteiseen ruokaan on tärkeää ihmisoikeuksien toteutumisen näkökulmasta. Pyrimme identifioimaan haavoittuvassa asemassa olevat ryhmät ja selvittämään, miten näiden ryhmien ihmisoikeuksia on loukattu ruokaturvallisuuden suhteen, kertoo Kamrul Hossain Arktisesta keskuksesta.
Projektin aikana muodostetaan tutkijaverkosto ja kootaan yhteen tutkijoita Suomen lisäksi Kanadasta, Tanskasta, Ranskasta, Saksasta, Norjasta, Venäjältä, Ruotsista ja Espanjasta. Projektin kesto on 2017–2020, ja ensimmäisen vuoden ajan se saa rahoitusta Pohjoismaiden neuvoston Arktisesta yhteistyöohjelmasta yhteensä 200 000 tanskan kruunun verran. Ohjelmaa koordinoi Pohjoismaiden ministerineuvoston alainen Pohjoismainen aluekehityksen keskus Nordregio.
Projektia koordinoi Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti (PYVI) ja projektia johtaa apulaisprofessori ja PYVI:n johtaja Kamrul Hossain. Hankkeen työntekijöitä ovat Bamidele Raheem ja Assi Harkoma.
Lisätietoja:
Kamrul Hossain
Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutti
Arktinen keskus, Lapin yliopisto
+358 40 484 4281, kamrul.hossain (at) ulapland.fi
LaY/AK/JW