Uutiset 2002

Uusia työntekijöitä Pohjois-Suomen ennakointi- ja arviointikeskukseen

21.8.2002

Pohjois-Suomen ennakointi- ja arviointikeskukseen Lapin yliopiston yhteisen opetuksen yksikköön on nimitetty projektipäällikkö, sekä kaksi suunnittelijaa.

Keskuksen keskeisenä tehtävänä on tehdä aluekehittämistä palvelevaa soveltavaa yhteiskuntatieteellistä tutkimusta, laatia ennakointi- ja arviointiselvityksiä sekä kehittämisohjelmia.

Pohjois-Suomen ennakointi- ja arviointikeskuksen uudeksi projektipäälliköksi on nimitetty FK Jarmo Männistö, osa-aikaiseksi suunnittelijaksi YTT Leena Suopajärvi, suunnittelijaksi HTM Sanna Partanen ja osa-aikaiseksi suunnittelijaksi yht.yo Matti Kanniainen. Työntekijöiden palkkaus tulee Lapin lääninhallitukselta.

Jarmo Männistö on valmistunut filosofian kandidaatiksi pääaineenaan kansantaloustiede Oulun yliopistosta vuonna 1985. Hallintotieteen jatko-opinnot hän aloitti Lapin yliopistossa 1999.

Väitöskirjatyönsä kautta Männistö on perehtynyt monipuolisesti nykyaikaiseen innovatiivisuutta ja verkostoitumista korostavaan alue- ja hallintokulttuuriin. Jarmo Männistön hallintotieteen alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa 14.9.2002.

Osa-aikaiseksi suunnittelijaksi nimitetty YTT Leena Suopajärvi on väitellyt Vuotos- ja Ounasjoki-kamppailuista Lapin yliopiston sosiologian oppiaineessa toukokuussa 2001. Parhaillaan hän työskentelee sosiologian lehtorina Lapin yliopiston yhteiskuntatutkimuksen laitoksella. Keskuksen suunnittelijana hän tulee toimimaan oman toimensa ohessa.

Suunnittelijaksi nimitetty Sanna Partanen valmistui hallintotieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta keväällä 2001. Matti Kanniainen opiskelee sosiologiaa Lapin yliopistossa.

Pohjois-Suomen ennakointi- ja arviointikeskus perustettiin Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekuntaan 1. 8. 2001. Professori Asko Suikkasen mukaan keskuksen taustalla on EU-kehityksen myötä julkisella sektorilla tapahtunut muutos, jonka seurauksena myös alueellisten ja paikallisten toimijoiden tarve arvioituun ja ennakoituun tietoon alueestaan on lisääntynyt.

- Eräänä keskuksen peruslähtökohtana onkin ennakointi- ja arviointitiedon kerääminen eri organisaatioilta alueellisia ja paikallisia strategioita varten, jotta niillä voitaisiin pureutua ja vaikuttaa entistä syvällisemmin paikalliseen ja alueelliseen kehitykseen, sanoo Suikkanen.

Toinen keskuksen perustamisen taustalla ollut ajatus on se, että ennakoinnin- ja arvioinnin tutkimus ja koulutus sekä tulevaisuuden tutkimus on ollut tähän mennessä maassamme riittämätöntä, tai sitä ei ole ollut lainkaan. Arvioinnin- ja ennakoinnin ala on siis varsin uusi maamme yliopistoissa, eikä vastaavia keskuksia ole juurikaan muualla maamme yliopistoissa yksittäisiä alan tutkijoita lukuun ottamatta.

Asko Suikkanen korostaa, että Pohjois-Suomen ennakointi- ja arviointikeskus on pohjoissuomalainen yksikkö, jonka toimipaikkana on yliopisto ja jonka toimintaa yliopisto osaltaan organisoi.

- Keskus toimii kaikkien alueellisten ja paikallisten toimijoiden yhteisenä yksikkönä. Tarkoituksena on, että keskuksessa ovat edustettuina yliopistolaitos, ammattikorkeakoulut, sekä valtiolliset ja kunnalliset organisaatiot. Yhdessä nämä toimijat muodostavat verkostoja, joilla pyritään vaikuttamaan Pohjois-Suomen tulevaisuuteen, varsinkin ongelmallisena näyttäytyvään taloudelliseen ja sosiaaliseen kehitykseen, sanoo Suikkanen.

Keskukselle laaditaan aluksi visio ja strategia sen keskeisistä tehtävistä sekä toiminnan laajentamisesta. Ohjausryhmän lisäksi keskukselle perustetaan johtoryhmä, johon tulee edustus yliopiston eri osaamisen alueilta, sekä ammattikorkeakouluista.

LaY/Viestintä/ot