Lapin yliopistossa julkistetaan 17.3.2005 uusi verkkokurssi Johdatus yrittäjyyskasvatukseen, joka on tarkoitettu sekä opettajaksi opiskeleville että jo kentällä toimiville opettajille.
Johdatus yrittäjyyskasvatukseen on valmisteltu yhteistyössä Lapin yrittäjien ja yrittäjyyskasvattajien sekä Tampereen yliopiston Ammattikasvatuksen tutkimus- ja kehittämiskeskuksen kanssa. Vuonna 2003 keskuksessa käynnistyi uutena alueena yrittäjyyskasvatuksen tieteellinen tutkimus ja opetus. Yhdistämällä virtuaalinen oppiminen yrittäjyyskasvatukseen opiskelussa voidaan minimoida pitkistä välimatkoista aiheutuvia kustannuksia ja tuoda samalla kansainväliset yhteydet ja verkostot osaksi jokapäiväistä oppimista ja tutkimusta. Kurssi on ensimmäinen jakso opintoihin, joiden avulla voi edetä yrittäjyyskasvatusta käsittelevään väitöskirjaan saakka.
Suomi panostaa yrittäjyyskasvatukseen
Kari Nurmen mukaan Suomessa pienet yritykset muodostavat 99 prosenttia yrityskannasta ja työllistävät noin puolet työntekijöistä. Niillä on myös merkittävä osuus uuden työn ja työpaikkojen synnyttämisessä. Suomen suhdetta yrittäjyyskasvatukseen heijastelee Euroopan komission vertaileva raportti, joka asettaa tulevaisuuden yhdeksi keskeiseksi tavoitteeksi yrittäjyyshengen ja -valmiuksien luomisen kaikilla koulutusasteilla. Raportti osoitti, että Suomi oli ainoa maa, joka oli koko yleissivistävän ja ammatillisen toisen asteen opetussuunnitelmissa sitoutunut tähän tavoitteeseen. Hallitus onkin aloittanut ohjelman, jossa yrittäjyyttä tarkastellaan monipuolisesti tarkoituksena luoda edellytykset yrittäjyyden lisääntymiselle ja suomalaisten yritysten kilpailukyvyn säilyttämiselle globalisoituvilla markkinoilla.
Kari Nurmen mukaan yrittäminen alkaa kotoa ja koulusta. Kaikista ei tule yrittäjiä eikä ohjelmilla tai koulutuksella sellaiseen pyritäkään. Jos yrittäjyys kuitenkin ymmärretään laajasti, niin että sen ytimenä on ihmisen omatoimisuus ja itsemäärääminen, kysymys on pyrkimyksestä, joka on suomalaisessa kasvatuksessa hyväksytty laajasti koko itsenäisyytemme ajan. Yrittäjyyskasvatus on suppeammassakin mielessä ollut mukana myös koulun opetussuunnitelmien perusteissa jo vuosia. Tämän vuosikymmenen aloitteet vahvistavat kuitenkin sen asemaa olennaisesti ja kaikissa kunnissa on viime vuoden aikana valmisteltu uusimuotoista jatkoa koulujen yrittäjyyskasvatukselle.
Tiedotustilaisuus yrittäjyyskasvatuksesta
Tampereen yliopiston yrittäjyyskasvatuksen professori Paula Kyrö ja Lapin yliopiston aikuiskasvatuksen professori Kari E. Nurmi kertovat Lapin yliopistolla torstaina 17.3.2005 klo 14 – 16.45, luentosalissa 20, missä yrittäjyyskasvatuksessa nyt mennään. Kari Nurmen mukaan kysymys ei ole taloudellisen liberalismin aatteiden toteuttamisesta eikä kansankapitalismista, vaan panostuksesta aktiiviseen kansalaisuuteen kestävän kehityksen hengessä. Opintojen tuottaja, koulutuspäällikkö Helena Tompuri ja toimittaja Miia Rantala esittelevät tilaisuudessa tarjottavien opintojen materiaaleja. Tilaisuudessa myös keskustellaan sekä aatteista että toteutustavoista. Keskustelun tähtäyspiste on käytännöllinen – kysymyksessä on kouluille uskottu tehtävä. Viestit ovat olleet ristiriitaisia, sillä vielä 1980-luvun alussa Pohjoismaissa keskusteltiin kuluttajankasvatuksesta pitäen sen tarkoituksena koulujen ja niiden oppilaiden varjelemista kaupalliselta hyväksikäytöltä. Kun tuulet laman myötä muuttuivat, vaatimukseksi on tullut yrittäjyyden toteuttaminen myös koulun keinoin.
Kari Nurmi ja Paula Kyrö kertovat yrittäjyyskasvatuksesta Lapin yliopistossa 17.3.2005 klo 14 – 16.45, Yliopistonkatu 8, luentosali 20. Tervetuloa!
Lisätietoja:
Professori Kari E. Nurmi puh. 050-5993318
LaY/Viestintä/ OT