Arktisessa keskuksessa on valmistunut alansa ensimmäinen laaja kansainvälinen tutkimus ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (YVA). Hankkeen tutkimuskohteena olivat mm. Maailmanpankin YVA-menettelyt.
Arktisen keskuksen Pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutin tutkimusprofessori Timo Koivurovan ja Tillburgin yliopiston tohtori Kees Bastmeyerin vetämä kansainvälinen hanke tutki valtioiden rajat ylittävää ympäristövaikutusten arviointimenettelyä (YVA). Tutkimus on alansa ensimmäinen, ja siihen osallistui tutkijoita kaikista maanosista.
Hankkeen tutkimuskohteena olivat valtioiden väliset, kansainvälisillä alueilla tehtävät ja kansainvälisten rahoitusinstituutioiden kuten Maailmanpankin YVA-menettelyt. Sen tulokset on julkaistu teoksessa Theory and Practice of Transboundary Environmental Impact Assessment (Martinus Nijhoff Publishers).
– Tärkeää oli, että teos hyväksyttiin ensimmäiseksi julkaisuksi uuteen Martinuksen “Legal Aspects of Sustainable Development” -sarjaan, joka on Maailmanpankin pääjuristin David Freestonen toimittama, tutkimusprofessori Timo Koivurova sanoo.
– Tuore esimerkki kansainvälisestä YVA:sta on suunniteltu Itämeren kaasuputki Venäjältä Saksaan, jossa kansainvälinen YVA-menettely on kohdannut erilaisia ongelmia. Myös Vuotoksen tekoaltaan suunnitteluvaiheessa Suomen ympäristöministeriö järjesti ympäristövaikutusten arvioinnin tekoaltaan mahdollisista vaikutuksista Pohjanmereen ja Ruotsin merialueille.
Valtioiden rajat ylittäviä YVA-menettelyjä säännöstelee pääasiassa Espoon sopimus vuodelta 1991. Sen osapuolina on 40 valtiota.
–Mielenkiintoinen tutkimustulos oli, että vaikka tämä Espoon sopimus on alueellinen, sillä on globaaleja vaikutuksia. Käytännössä kaikki kansainväliset rahoituslaitokset ovat ottaneet tai ovat ottamassa sopimuksen periaatteet käyttöönsä vaatimalla laadukasta YVA-menettelyä kaikilta rahoittamiltaan hankkeilta.
– Erityisesti tämä korostuu juuri kehitysapuluotoissa, koska monesti kehitysmaiden omat YVA-menettelyt eivät ole kovinkaan laadukkaita. Kehitysapupankkien tekemä laadunvarmistus on todella tärkeää toteutettavien hankkeiden ympäristövaikutusten minimoimiseksi.
Koivurovan mukaan tutkimus osoitti myös sen, miten laajalle YVA on levinnyt. Hankkeiden, jotka suunnitellaan toteutettavaksi syvänmerenpohjassa tai Etelämantereella on käytävä läpi perusteellinen YVA-menettely.
– Vaikka nämä kansainväliset YVA-säännöt ovat suhteellisen uusia, tutkimusprojekti osoitti, että valtioiden välillä, kansainvälisillä alueilla ja kansainvälisten rahoituslaitosten toiminnassa ne ovat jo arkipäivää, Timo Koivurova sanoo.
Lisätietoja:
Tutkimusprofessori Timo Koivurova
Puhelin 040 551 9522
Sähköposti timo.koivurova (at) ulapland.fi
www.arcticcentre.org
http://www.brill.nl/default.aspx?partid=10&mcid=10&scid=384&pid=26104
Tiedote/Riku Lavia/Arktinen keskus