Väitökset 2007

Väitös: Huumeita käyttävät naiset tarvitsevat naisille kehitettyä kuntoutusta

15.5.2007

YTM Sanna Väyrysen väitöstutkimuksessa tarkastellaan nuorten naisten huumeiden käyttöä. Tutkimuksen mukaan naiset tarvitsevat miesvaltaisesta huumekulttuurista irtautumiseksi kuntoutusta, jossa huomioidaan naisten huumeiden käytön erityispiirteet.

Yhteiskuntatieteiden maisteri Sanna Väyrysen tutkimuksen mukaan huumeisiin kiinnijääminen aiheuttaa naisille irrallisuutta itsestä, läheisistä ihmissuhteista, omasta sukupuolesta ja valtakulttuurista. Irrallisuus konkretisoituu naisten elämässä fyysisinä, henkisinä ja sosiaalisina ongelmina.

Huumekuviot ovat varsin miesvaltaisia, vain noin viidennes käyttäjistä on naisia. Myös avo- ja laitoskuntoutuksessa olevien naisten osuus on pienempi kuin miesten: uusista asiakkaista heitä on noin kolmannes. Huumeisiin kiinnijääminen merkitseekin naisille usein elämistä huumeita käyttävien miesten joukossa, toisinaan myös miesten ehdoilla.

– Huumekuvioissa tapahtunut ruumiillinen väkivalta tai hyväksikäyttö aiheuttaa häpeää ja siirtyy osaksi naisten sukupuoli-identiteettiä. Tämä asettaa yhteiskunnalle haasteen kehittää naisille omia kuntoutusmuotoja ja -paikkoja, joissa huomioidaan naisten erityispiirteet ja mahdollistetaan kipupisteiden työstäminen sekä annetaan tilaa eheytymiselle, Sanna Väyrynen sanoo.

Huumeiden käytöstä irtautuminen edellyttää naisilta käytön aiheuttamien syyllisyyden, häpeän, leimautumisen, ulkopuolisuuden, toiseuden ja erilaisuuden tunteiden läpikäymistä. Yhteiskunnan taholta se edellyttää paheksunnasta ja tuomitsemisesta luopumista sekä halua ja tahtoa kiinnittää nuoret takaisin yhteiskuntaan.  

– Huumeista irtautumisen yhteydessä nousevat pintaan myös lapsuusajan traumaattiset kokemukset ja huumekuvioissa tapahtuneet ikävät asiat, kuten kavereiden kuolemat tai väkivallan kokemukset. Naiset tarvitsevatkin runsaasti psykososiaalista tukea, aikaa ja tilaa, jotta menneet väkivallan ja alistamisen kokemukset on mahdollista käydä lävitse ja hyväksyä ne osaksi omaa menneisyyttä.

Huumeiden käytöstä johtuva leimautuminen ja häpeä vaikeuttavat kiinnittymistä takaisin yhteiskuntaan. Ne aiheuttavat sosiaalisia pelkoja ja vaikeuttavat arjen toimintoja, kuten virastoissa tai kaupoissa asioimista.

– Leimaamisen sijasta nuoret naiset tarvitsevat kokonaisvaltaista ja intensiivistä tukea sekä oikeanlaista asenneilmapiiriä niin palvelujärjestelmässä kuin arjen sosiaalisissa verkostoissa. Lisäksi he tarvitsevat inhimillisiä kohtaamisia sekä konkreettisia tekoja ja toimia, jotka antavat uutta sisältöä heidän elämälleen ja vahvistavat huumeetonta identiteettiä. 

Tutkimus pohjautuu viidentoista 17–27-vuotiaan huumeita käyttäneen nuoren naisen haastatteluun. Kaikki tutkimuksen naiset ovat olleet huumeiden käytön vuoksi joko avo- tai laitoskuntoutuksessa tai molemmissa.

Tietoja väitöstilaisuudesta:
Yhteiskuntatieteiden maisteri Sanna Väyrysen väitös ” Usvametsän   neidot. Tutkimus nuorten naisten elämästä huumekuvioissa” tarkastetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 18.5.2007 klo 12.00, Fellman-sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii yhteiskuntatieteiden tohtori, dosentti Ritva Nätkin Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Anneli Pohjola Lapin yliopistosta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa.

Taustatietoja väittelijästä:
Tutkija Sanna Väyrynen on kotoisin Kittilästä. Hän on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2000. Valmistumisensa jälkeen hän työskenteli muutaman vuoden Rovalan setlementti ry:n Lapin nuorten päihde- ja huumeklinikka Rompun vastaavana sosiaalityöntekijänä. Hän palasi tutkijan työhön Lapin yliopistolle saatuaan tutkimusrahoituksen sosiaalityön ja sosiaalipalvelujen valtakunnallisesta tutkijakoulusta.

Lisätietoja:
Sanna Väyrynen
Puhelin 040 572 9909

LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi