• Weboodi
  • Outlook
  • Finna
  • Tenttis
  • Optima
  • Moodle
Väitökset 2014
 

Väitös: Julkinen sektori ei osaa hyötyä kansainvälisyydestä

27.5.2014

Juhlapuheissa julkisella sektorilla työskentelevien osaamista ja kansainvälisyyttä arvostetaan. Käytännössä valtionsektorilla ei kuitenkaan osata hyödyntää kansainvälisyyden mahdollisuuksia esimerkiksi henkilöstön kehittämisessä. YTM Ville Kivivirran väitöksen mukaan julkishallinto ei ole aina valmis vastaamaan kansainvälistymisen vaatimuksiin.

Kivivirran tutkimuksen mukaan työskentely kansainvälisissä projekteissa muokkaa toimintaan osallistuvien identiteettiä ja antaa heille uusia eväitä toimia myös kotimaisissa puitteissa. Usein julkisella sektorilla ei kuitenkaan osata hyödyntää kansainvälisen toiminnan tarjoamia mahdollisuuksia. Erityisesti ulkomaankomennukselta paluun järjestäminen sekä kansainvälisen toiminnan käyttö henkilöstön kehittämisessä ovat osin lapsenkengissään.

Kansainväliset projektit ovat sekä hallinnon että niihin osallistuvien yksilöiden kannalta usein kuluttavia ja resursseja vaativia. Monet kokevat, ettei kansainvälistä projektitoimintaa ole aina integroitu osaksi julkisen sektorin muuta toimintaa.

Kansainvälinen projektikomennus on oman saarekkeensa, joka alkaa, loppuu ja katoaa.


Myös teoria laahaa perässä

Kivivirran työ tuottaa uutta ymmärrystä myös hallintotieteellisestä tutkimuksesta. Tutkija sanoo, että kansainvälisen toiminnan organisointia osallistuvien ihmisten näkökulmasta ei ole julkisella sektorilla juuri tutkittu.

− Kansainvälisen työn organisointi on tärkeä osa toimintaan osallistuvien arkikokemusta sekä yksityistä sektoria käsittelevää tutkimusta. Ymmärrys siitä, mitä tapahtuu, kun työnkuva ja elämä kansainvälistyvät ja projektoituvat, on tarpeen erityisesti tänään. Valitettavasti myös tutkijat ovat liian usein vältelleet näitä aiheita, koska ne eivät ole tuttuja ja turvallisia, täräyttää Ville Kivivirta.

Väitöstutkimuksen mukaan kansainvälisen projektityön tutkimus julkisella sektorilla vaatii myös kriittisempää otetta vallitsevia, usein toisenlaisessa maailmassa kehitettyjä teorioita kohtaan. Tutkimuksessa pitäisi kiinnittää huomiota erityisesti operointiin erilaisten hallintokulttuurien ristiaallokossa uusissa työskentely-ympäristöissä. Lisäksi aihe edellyttää entistä monitieteellisempää lähestymistapaa.


Tietoja väitöstilaisuudesta:

Yhteiskuntatieteen maisteri Ville Kivivirran väitöskirja People, International Projects and Public Administration: Interpreting the International Human Resource Management Frame tarkastetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 30.5.2014 klo 12.00, luentosali 3, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Pertti Ahonen Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Antti Syväjärvi Lapin yliopistosta.


Taustietoja väittelijästä:

Ville Kivivirta (s. 1982 Helsingissä) on valmistunut yhteiskuntatieteen maisteriksi Lapin yliopistosta sekä suorittanut Master of Arts -tutkinnon Newcastlen yliopistossa. Työurallaan Kivivirta on toiminut henkilöstökonsultoinnin tehtävissä sekä viime vuodet yliopistolla hallintotieteen oppiaineen yliopisto-opettajana.


Lisätietoja:

Ville Kivivirta
Puh. +358 44 972 9226
ville.kivivirta (at) ulapland.fi

Väitöskirjan lehdistökappaleet ovat saatavissa Lapin yliopistokustannuksesta, p. 040 821 4242, julkaisu (at) ulapland.fi


Julkaisun tiedot:

Ville Kivivirta: People, International Projects and Public Administration: Interpreting the International Human Resource Management Frame. Acta Universitatis Lapponiensis 279. Lapin yliopisto: Rovaniemi. 2014. ISBN (nid.) 978-952-484-731-5. ISSN 0788-7604. Pdf: Acta Electronica Universitatis Lapponiensis 146. ISBN (pdf) 978-952-484-732-2. ISSN (pdf) 1796-6310.


Julkaisun myynti:

Tiede- ja taidekirjakauppa Tila (Lapin yliopiston pääkirjasto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi), p. 040 821 4242, julkaisu (at) ulapland.fi, verkkotilaukset: www.ulapland.fi/lup


LaY/Viestintä/TN
Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK