Väitökset 2007

Väitös: Kestävän kehityksen periaatteet avaruustoimintaan

13.6.2007

OTK, HTL Lotta Viikarin väitöstutkimuksessa tarkastellaan avaruustoimintaan liittyvien ympäristöhaittojen oikeudellisesta sääntelyä. Kyseessä on ensimmäinen avaruusoikeudellinen väitöstutkimus maassamme.

 

Oikeustieteen kandidaatti, hallintotieteiden lisensiaatti Lotta Viikarin väitöstutkimuksessa tarkastellaan avaruustoiminnan ympäristöuhkien ehkäisemistä ja lieventämistä oikeudellisin keinoin. Avaruustoimintaa sääntelevät kansainväliset sopimukset ja muut oikeudelliset keinot ovat tutkimuksen mukaan ympäristön kannalta varsin tehottomia.  
– Kestävän kehityksen ajatusmalli tulisi omaksua kattavasti myös avaruustoiminnassa, koska muutoin vaarana on esimerkiksi, että maapalloa ympäröivä tiheä romuvyöhyke estää tulevaisuudessa kaiken avaruustoiminnan, Lotta Viikari sanoo.

Avaruustoimintaa koskevat YK:n sopimukset ovat peräisin 1960- ja 1970-luvuilta, eikä tuolloin vielä osattu huomioida avaruustoiminnan ympäristöongelmia.

– Avaruuden hyödyntäminen on kasvanut viime vuosikymmeninä vauhdilla ja samaa vauhtia ovat lisääntyneet myös ympäristöhaitat. Valtiot eivät ole juurikaan kyenneet estämään haittojen syntymistä kansainvälisellä sääntelyllä.

Tällä hetkellä merkittävin avaruuden käyttöön liittyvistä ympäristöongelmista on avaruusromu. Avaruusromua syntyy esimerkiksi satelliittien rapautuessa. Myös toimintansa lopettaneet kokonaiset satelliitit ovat avaruusromua. Mitä ulompana avaruudessa romua syntyy, sitä pidemmäksi aikaa se jää maan kiertoradoille.

– Alimmilla kiertoradoilla oleva romu laskeutuu maan vetovoiman vaikutuksesta ilmakehään ja useimmiten palaa siellä täydellisesti. Kaukaisilla kiertoradoilla oleva avaruusromu on ikuista, eikä sitä pystytä nykyisellä teknologialla poistamaan.

Mikäli avaruusromun kertymistä ei saada merkittävästi hidastettua, vaarana on maan keskeisimpien kiertoratojen täyttyminen romusta. Avaruusromu aiheuttaa jo nyt huomattavia kustannuksia, kun mm. satelliitteja joudutaan suojaamaan, jotta ne kestäisivät mahdolliset törmäykset.

Tutkimus suosittaa ympäristövaikutusten arviointimenettelyjen entistä laajempaa käyttöä avaruustoiminnassa. Se tarkastelee myös lukuisten kansainvälisten ympäristöoikeuden periaatteiden, kuten saastuttaja maksaa -periaatteen ja varovaisuusperiaatteen käyttökelpoisuutta avaruussektorilla.

- Koska jo syntynyttä avaruusromua on lähes mahdotonta poistaa, pääpainon tulee olla  romun synnyn ehkäisemisessä. Eräs vaihtoehto voisi olla erilaisten taloudellisten ohjauskeinojen käyttö ympäristöystävällisyyteen kannustamiseksi, Viikari sanoo.   

Tietoja väitöstilaisuudesta:
Oikeustieteen kandidaatti, hallintotieteen lisensiaatti Lotta Viikarin väitöskirja The Environmental Element in Space Law, Assessing the Present and Charting the Future tarkastetaan Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa kesiviikkona 13. kesäkuuta 2007 klo 12.00, Esko ja Asko -sali, taiteiden tiedekunta, F-talo, Yliopistonkatu 8 Rovaniemi.

Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Armel Kerrest Université de Bretagne Occidentalista Ranskasta ja kustoksena professori Kari Hakapää Lapin yliopistosta.  Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa. 

Taustatietoja väittelijästä:
Lotta Viikari on suorittanut oikeustieteen kandidaatin tutkinnon Lapin yliopistossa 2001. Hallintotieteiden lisensiaatin tutkinnon hän on suorittanut Joensuun yliopistossa 2006.

Viikari on toiminut tutkijana Suomen Akatemian tutkimusprojektissa Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa 2001–2003. Vuosina 2003–2004 hän on ollut valtiosääntöoikeuden ja kansainvälisen oikeuden yliassistenttina Joensuun yliopistossa. Vuodesta 2004 lähtien hän on toiminut Lapin yliopiston arktisen keskuksen pohjoisen ympäristö- ja vähemmistöoikeuden instituutin tutkijana.

Lisätietoja:
Lotta Viikari
Puhelin 040 702 3245

LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi