Väitökset 2018
Pyyny Heidi 5568x3712.jpg

Väitös: Kokemuksia työssä sitoutumisesta korkeakoulujen muutoksissa

17.5.2018

Työssä sitoutuminen on monitahoista ja dynaamista, joka näyttäytyy eri tavoin yksilöiden ja työyhteisöjen toiminnassa. Työyhteisön yhteisöllisyydellä on merkittävä rooli yksilön työssä sitoutumisen syntymiselle ja ylläpitämiselle. YTM, HM Heidi Pyynyn väitöstutkimuksessa tarkastellaan työntekijän työssä sitoutumisen kokemusta ja siihen vaikuttavia tekijöitä korkeakouluorganisaation muutostilanteissa. Lisäksi tarkastellaan, miten johtamisella voidaan vaikuttaa työssä sitoutumiseen.

Suomalaista korkeakoulujärjestelmää on kehitetty voimakkaasti viime vuosina. Lainsäädännön ja rahoitusmallin uudistaminen sekä korkeakoulujen rakenteellinen kehittäminen ovat mullistaneet korkeakoulujen toimintaa. Konkreettisesti uudistamistyö on näkynyt muun muassa rahoituksen voimakkaana vähentymisenä ja korkeakoulujen erilaisina yhteenliittyminä. Korkeakoulujen työntekijät kohtaavat työssään yhä enemmän ja nopeammin tapahtuvia muutoksia, joihin pitää sopeutua. Muutokset haastavat työntekijän työssä sitoutumista.

— Työssä sitoutumista erityisesti muutostilanteissa voidaan tukea tarkoituksenmukaisilla toimenpiteillä. Sitoutumista muutostilanteissa ei voida synnyttää ja tukea vain yhtenä, kaikille sopivalla toiminnalla, vaan se edellyttää henkilöitä sitouttavien tekijöiden tunnistamista, Pyyny toteaa.

Toimenpiteet tulee kohdentaa niihin tekijöihin, jotka työntekijä kokee merkitykselliseksi omassa sitoutumisessaan. Pyynyn mukaan johtamisen näkökulmasta tämä on haasteellista. Yksilöllisen työssä sitoutumisen tunnistaminen ja niihin yksilöllisten ratkaisujen löytäminen edellyttää työntekijöiden, heidän työtehtävien ja toiminnan tuntemista.

— Sitoutumisen kokemusten tunnistaminen tuo esiin muutosten merkityksellisyyden ja vaikutuksen työssä sitoutumiseen yksilötasolla. Vaikka työssä sitoutuminen on henkilökohtainen suhde työssä esiintyviin tekijöihin, sitä ei voi mieltää vain yksilön tilana. Työssä sitoutuminen on myös työyhteisön luomaa ja yhteinen kokemus, Pyyny kertoo.

Työyhteisön sitoutumisella on oma dynamiikkansa, joka vaikuttaa työyhteisön toimintaan kokonaisuutena, mutta myös yksilön toimintaan työyhteisön jäsenenä. Työyhteisön yksittäisten jäsenten työssä sitoutumista voidaan vahvistaa tukemalla työyhteisön yhteisöllisyyttä. Yhteisöllisyyden tukemisessa yksi keskeisin keino on luoda aitoja mahdollisuuksia yhteiselle keskustelulle, jossa eri näkemykset pääsevät esille ja jossa luodaan yhteistä tulkintaa muutostilanteesta.

— Johtajalta vaaditaan herkkyyttä tunnistaa työyhteisön dynamiikkaa, työntekijöiden kokemuksia erilaisissa tilanteissa ja muutosten vaikutuksia yksilötasolla. Toisaalta yhteisöllisyyteen liittyy myös työntekijöiden vastuu työstään ja osana työyhteisöä, joka näkyy toimintana työyhteisön tavoitteiden suunnassa, suhtautumisena muihin, luottamuksen osoittamisena ja sen arvoisena toimintana, Pyyny kertoo.

Työelämän murroksessa työssä sitoutumisen tarkastelu tulee entistä tärkeämmäksi. Kiinnittämällä huomio yksilön työssä sitoutumisen kohteisiin ja sitoutumiseen vaikuttaviin tekijöihin, organisaatioissa on mahdollista ennakoida sitoutumisen kehittymistä organisaation erilaisissa muutostilanteissa, ja miettiä tarkoituksenmukaisia sitoutumista synnyttäviä ja sitä tukevia toimenpiteitä. Erityisesti laajoissa ja joskus nopeastikin tapahtuvissa muutoksissa työntekijän sitoutuminen voi olla koetuksella. Epätyypilliset ja epävarmat työsuhteet, teknologian tuomat muutokset sekä tarve jatkuvaan osaamisen kehittämiseen pakottavat pohtimaan uudelleen työssä sitoutumisen merkitystä ihmisten elämässä.

Tietoja väitöstilaisuudesta:

YTM, HM Heidi Pyynyn akateeminen väitöskirja ”Työssä sitoutumisen kokemukset korkeakoulujen muutoksissa” tarkastetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa toukokuun 25. päivänä 2018 klo 12 Castrén-salissa. Vastaväittäjänä toimii professori Arto Haveri Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Antti Syväjärvi Lapin yliopistosta. Tilaisuuden jälkeen on kahvitarjoilu ravintola Fellissä. Tervetuloa!

Tietoja väittelijästä:

Heidi Pyyny (os. Pohjola) on syntynyt 12.12.1969 Kemijärvellä ja kirjoittanut ylioppilaaksi Torniossa Putaan lukiosta vuonna 1988. Hän valmistui yhteiskuntatieteiden maisteriksi pääaineenaan sosiaalipolitiikka Kuopion yliopistosta vuonna 1994 ja hallintotieteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2008 pääaineenaan hallintotiede. Pyyny on työskennellyt sekä sosiaalialan työtehtävissä että sosiaali- ja terveysalan koulutustehtävissä. Vuodesta 1998 hän on työskennellyt Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa opetus- ja ohjaustehtävissä ja Lapin ammattikorkeakoulussa vuodesta 2014 sosiaalialan koulutusvastaavana.

Lisätietoja:

Heidi Pyyny
heidi.pyyny@lapinamk.fi

Väitöskirjan myynti:

Verkkokauppa Juvenes. Lisätiedot ja lehdistökappaleet: Lapland University Press, puhelin: 040 821 4242, sähköposti: julkaisu (at) ulapland.fi

Väitöskirjan julkaisutiedot:

Heidi Pyyny: Työssä sitoutumisen kokemukset korkeakoulujen muutoksissa. Lapin yliopistopaino. Rovaniemi 2018. Acta Universitatis Lapponiensis 370, ISBN 978-952-337-071-5. ISSN 0788-7604, Verkkoversio (pdf) Acta electronica Universitatis Lapponiensis 237. ISBN 978-952-337-072-2, ISSN 1796-6310

LaY/Viestintä/J-EK