Väitökset 2017
 
ashley_colley_image.jpg

Väitös: Kosketusnäytön vuorovaikutteisuuden laajentaminen

1.6.2017

Kosketusnäyttöjä on kaikkialla. Niistä on tullut tärkeä vuorovaikuttamisen väline. Väitöskirjassaan Extending Mobile Touchscreen Interaction MSc Ashley Colley esittää tapoja vastata näyttöjen lukuisten käyttöympäristöjen luomiin haasteisiin.

Colleyn tutkimus luo siten kehyksen kosketusnäyttöjen kehittämistyölle. Teknisten sovelluksien lisäksi tutkija esittää myös erityisratkaisuja, jotka liittyvät muun muassa autojen kojetaulujen kosketusnäyttöihin sekä henkilökohtaisiin tarvikkeisiin kuten älykäsilaukkuihin.

Aluksi kosketusnäyttöjä oli lähinnä älypuhelimissa ja tableteissa, mutta nykyään niitä näkee kaikkialla: autojen kojetauluissa, sairaalalaitteissa, tehtaiden laitteistoissa, juoma-automaateissa ja niin edelleen. Kosketusnäyttöjen yleisyydestä kertoo jotain se, että usein kuulee puhuttavan lapsista, jotka yrittävät sormillaan suurentaa lehdessä olevaa valokuvaa. Vaikka kosketusnäytöillä on hyvät puolensa, joissakin tapauksissa perinteiset painikkeet, katkaisimet ja säätönupit voivat silti tarjota paremman käyttökokemuksen.

Väitöstilaisuus:

Ashley Colleyn väitöskirja Extending Mobile Touchscreen Interaction tarkastetaan taiteiden tiedekunnassa keskiviikkona 7.6.2017 klo 12.00 Lapin yliopiston Esko ja Asko -salissa. Opponenttina toimii professori Enrico Rukzio saksalaisesta Ulmin yliopistosta ja kustoksena toimii professori Jonna Häkkilä Lapin yliopistosta. Tervetuloa!

Tietoa väittelijästä:

Ashley Colley on kotoisin Iso-Britanniasta ja asunut Suomessa 20 vuotta. Nykyään hän asuu Rovaniemellä. Hän on suorittanut tietojenkäsittelyn tutkinnon Oulun yliopistossa ja fysiikan tutkinnon Birminghamin yliopistossa. Colley on työskennellyt yli 25 vuotta teollisuuden alalla, muun muassa pääsuunnittelijana Nokia-yhtymässä, jossa hänen johtamiensa projektien saavutuksiin on kuulunut yli 50 miljoonaa myytyä tuotetta. Colley omistaa yli 25 patenttia ja hän on osallistunut yli 50 vertaisarvioidun tutkimusartikkelin kirjoittamiseen. Hän on myös aktiivinen yrittäjä ja yksi terveysteknologia-alan startup-yrityksen Oura Healthin (www.ouraring.com) perustajista sekä suunnittelu- ja kehitysyhtiö JetMelonin perustaja.

Lisätietoja:

Ashley Colley
ashley.colley (at) ulapland.fi
Puh. 040 590 6669

Lisätiedot ja lehdistökappaleet: Lapland University Press, p. 040 821 4242, julkaisu (at) ulapland.fi.

Tietoa julkaisusta:

Ashley Colley: Extending Mobile Touchscreen Interaction. Acta Universitatis Lapponiensis 350 Lapland University Press. Rovaniemi. ISBN 978-952-484-999-9. ISSN 0788-7604. Verkkoversio (PDF): Acta electronica Universitatis Lapponiensis. 217. ISBN 978-952-337-000-5. ISSN 1796-6310.

LaY/Viestintä & kielikeskus/J-EK & AT