Uutiset 2007

Väitös: Kouluissa tulisi opettaa myös tunne-elämän taitoja

12.9.2007

Kasvatustieteen maisteri Eeva-Liisa Peltokorven tutkimuksen mukaan kouluissa on panostettava tulevaisuudessa entistä enemmän tiedollisen opetuksen ohella myös tunne-elämän taitojen opettamiseen.

KM Eeva-Liisa Peltokorven tutkimuksen johtopäätös on, että tunne-elämän taitojen opettaminen on tulevaisuuden kouluissa tärkeää, koska esimerkiksi globalisaatio edellyttää erilaisuuden kohtaamista, yhdessä työskentelemistä ja verkostoitumista. 

– Viidesosalla Suomen koululaisista on paha olla, joten ryhdyin pohtimaan, kuinka paljon Pisan torni on tietoon päin kallellaan. Korostuuko koulussa kylmä tieto tunteiden kustannuksella, vai pitäisikö koulussa opettaa tiedollisten taitojen ohella myös tunne-elämän taitoja? Peltokorpi pohtii.       

Peltokorven mukaan tiedon korostaminen vie tilaa aineilta, jotka voisivat kasvattaa oppilaita tunteidensa tunnistamiseen ja huomioon ottamiseen. Tunne-elämän taitojen opettamista puoltaa myös se, että tunteiden hallinnan oppiminen varhaisina vuosina heijastuu koko elämänkulkuun.

– Kun lapsi saa mahdollisimman varhain harjoitusta tunteidensa hallintaan, hän oletettavasti hallitsee tunteitaan myös elämänsä tulevissa ongelmatilanteissa. 

Peltokorpi korostaa, että ihmissuhdetaitojen juurruttaminen lasten elämäntapoihin on korvaamatonta lapsen tulevaa elämää ajatellen, koska tulevaisuudessa ihmisen kohtaamat ongelmat ovat entistä monimutkaisia ja niiden ratkaiseminen edellyttää yhteistyötä, neuvottelutaitoa, suvaitsevaisuutta, joustavuutta ja luovuutta.

Eeva-Liisa Peltokorven väitöstutkimuksessa tutkittiin ja kehitettiin oppilaiden tunteiden hallintaa matematiikan ongelmanratkaisutehtävien ja matematiikan pelien avulla. Tutkimuksen tavoitteena oli kehittää oppilaiden tunteiden hallintaa ohjautuvaksi, mikä merkitsi käytännössä sitä, että oppilaat työskentelivät yhdessä, ponnistelivat yhdessä ongelmien ratkaisemiseksi sekä suorittivat tehtävät yhdessä loppuun.

– Tutkimuksen tuloksena voitiin havaita, että matematiikan pohdintatehtävät sekä pelit, joiden tavoitteena ei ollut voitto, edistivät oppilaiden tunteiden hallintaa, Peltokorpi tiivistää.

Tietoja väitöstilaisuudesta:
Kasvatustieteen maisteri Eeva-Liisa Peltokorven väitöstutkimus Yhtä kaikki yksinäisen – tutkimus alkuopetuksen oppilaiden emotionaalisesta hallinnasta tarkastetaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa perjantaina 14. syyskuuta klo 12.00, Castrén-sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Eija Syrjäläinen Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Kaarina Määttä Lapin yliopistosta.

Taustatietoja väittelijästä:
Eeva-Liisa Peltokorpi on valmistunut ylioppilaaksi Ounasvaaran lukiosta 1980. Hammashoitajaksi hän valmistui Helsingin sairaanhoito-oppilaitoksesta 1982. Kasvatustieteen maisteriksi hän valmistui Lapin yliopistosta 1996.

Peltokorpi on suorittanut opettajan pedagogiset opinnot Lapin yliopistossa 1997, peruskoulussa opetettavien aineiden monialaiset opinnot Jyväskylän yliopistossa 1998 ja historian aineopinnot Oulun yliopistossa 2002.

Työurallaan Peltokorpi on toiminut erityisluokanopettajana 1998–1999 Kemissä, luokanopettajana ja erityisopettajana 1999–2005 Rovaniemellä sekä luokanopettajana Vaaranlammen koulussa Rovaniemellä vuodesta 2005 lähtien.

Lisätietoja:
Eeva-Liisa Peltokorpi
Puhelin 040 539 4440

LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi