Väitökset 2006

Väitös: Lapista kehittyi 1980-luvulla kansainvälinen kannustematkakohde

17.8.2006

Filosofian maisteri Kaarina Kantelen mukaan Lapista kehittyi 1980-luvulla kansainvälinen kannustematkakohde. Matkojen vetovoimatekijöinä toimivat talven aktiviteetit. Kannustematkatuotteet syntyivät eteläsuomalaisten matkatoimistojen ja lappilaisten toimi

Filosofian maisteri Kaarina Kantele tarkastelee väitöskirjassaan kannustematkailun ensimmäistä vuosikymmentä Lapissa 1980-luvulla. Kannustematka on incentive-kampanjan yksi palkitsemismuoto, yrityksen työntekijöilleen tai yhteistyökumppaneilleen järjestämä matka. Lappilainen kannustematkatuote syntyi eteläsuomalaisten matkatoimistojen ja pohjoissuomalaisten palveluntuottajien yhteistyönä. Lappiin suuntautuvan kannustematkailun kehittymisen edellytyksenä oli uuden, vapaa-ajanmatkailun jakelukanavasta poikkeavan kansainvälisen myyntiväylän rakentuminen.  

– Alkuvaiheessa Helsinki oli matkan ensisijainen kohde. Sittemmin pakettiinlisättiin myös lappilainen monimuotoinen kesään liittyvä matkailutuote. Kesä jäi kuitenkin hyvin pian talven varjoon. Talvinen Lappi kannustematkakohteena markkinoitiin tutustumismatkoilla lähtömaan liikematkatoimistojen edustajille jayritysten päätöksentekijöille. Lappilaisen talven vetovoimatekijöiksi muodostuivat matkailijoiden aktiivisen toiminnan mahdollistavat moottorikelkkailun kaltaiset ohjelmapalvelut sekä ryhmähenkeä vahvistavat illanvietot ja leikkimieliset kilpailut, Kaarina Kantele sanoo.

1980-luvun puolessa välissä viikonvaihteeseen ajoittuva lappilainen talvinen kannustematkatuote oli kaksitahoisesti asiakaslähtöinen. Tuote täytti sekä yritysasiakkaan matkalle asettamat tavoitteet että kannustematkanosanottajan odotukset.  

– Yritysasiakkaille vetotoimana toimi Lappi uutuuskohteena. Matkailijoille kohteen vetovoima syntyi ryhmässä tapahtuvasta, aktiivisesta toiminnasta talvisissa olosuhteissa sekä paikallisuutta ilmentävistä palveluista, Kantele sanoo.

Kannustematkailu poikkesi Lappiin suuntautuvan matkailun tyypillisistä piirteistä.

– Kannustematkailija ei ollut lomamatkailija. Matkakohteen valitsi ja matkan maksoi työnantaja. Tyypillisistä Lapin matkoista kannustematka poikkesi myös siinä, että se ei rakentunut kiertomatkailulle eikä ajoittunut kesään, Kantele luettelee.

Kaarina Kantelen väitöskirja edustaa matkailun tutkimuksessa liiketoiminnan synnyn ja kehityksen taloushistoriallista tutkimusta. Tutkimuksen aineiston muodostaa 195 työsidonnaisen matkatoteutuksen aineisto vuosilta 1979-1990. Suurin osa matkoista suuntautui Lappiin.

Tietoja väitöstilaisuudesta:
Filosofian maisteri Kaarina Kantelen väitöskirja Suomeen ja Lappiin suuntautuneen työsidonnaisen matkailun ja erityisesti kannustematkailun synty ja kehitys tarkasteltuna kannustematkatuotteen rakentumisena 1980-luvulla tarkastetaan Lapin yliopiston kauppatieteiden ja matkailun tiedekunnassa 18.8.2006 klo 12.00, Fellman-sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjinä tilaisuudessa toimivat professori Raija Komppula Joensuun yliopistosta ja professori Auvo Kostiainen Turun yliopistosta sekä kustoksena professori Antti Haahti Lapin yliopistosta.

Taustatietoja väittelijästä:
Valmistuttuaan filosofian maisteriksi Tampereen yliopistosta Kaarina Kantele on työskennellyt matkailualan julkishallinnon asiantuntija- sekä yrityselämän esimies- ja johtotehtävissä. Nykyään hän toimii matkailun ja elämystalouden yliopettajana Rovaniemen ammattikorkeakoulussa.

Lisätietoja:
Kaarina Kantele
Puhelin: 050 590 5060
Sähköposti: kkantele@ulapland.fi

LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi