Väitökset 2025
Puolipotretti Yhjänheikistä lasisen seinän edessä.
Tiina Yrjänheikki. Kuva: Christa Haataja.

Väitös: Lesson Study -menetelmä tukee minäpystyvyyttä ja matematiikan oppimista

25.3.2025

KM Tiina Yrjänheikin väitöstutkimus osoittaa, että kansainvälisesti käytetty Lesson Study-menetelmä soveltuu hyödynnettäväksi myös suomalaisessa peruskoulussa, erityisesti matematiikan oppiaineessa. Menetelmä auttaa kehittämään oppilaan, opettajaopiskelijan ja opettajan osaamista sekä tukemaan oppijan minäpystyvyyttä.

Tiina Yrjänheikki tarkastelee väitöstutkimuksessaan Lesson Study -menetelmän soveltuvuutta suomalaiseen koulumaailmaan. Menetelmä auttaa kehittämään opettajaopiskelijan ja opettajan osaamista. Tutkimuksessaan Yrjänheikki avaa, miten menetelmä ohjaa opettajaa ja opettajankouluttajaa toimimaan oman työnsä tutkijana.

– Menetelmän tarpeellisuus korostuu erityisesti nyt, kun opettajien täydennyskoulutuksen määrärahoja leikataan. Fasilitointi on edullista, mutta toiminta on silti todella tehokasta, Yrjänheikki toteaa.

Menetelmän toteutustapaa Yrjänheikki kuvailee mielekkääksi. Syklimäisesti etenevään prosessiin kuuluu, että kehittämisen kohteena olevia osaamisen ulottuvuuksia tutkitaan, suunnitellaan, toteutetaan, reflektoidaan ja jatkojalostetaan yhdessä.

– Prosessiin kuuluvat kouluttajat ja asiantuntijat osallistuvat opettajan arkeen ja kehittämistyö tehdään osana normaalia työtä.

Minäpystyvyydellä on merkittävä yhteys matematiikan oppimiseen opettajan, opettajaopiskelijan ja oppilaan toiminnassa. Menetelmässä tarkastelun kohteena on aina oppilaan oppiminen. Jos oppilaan oppimisessa huomataan positiivisia muutoksia, se kertoo samalla myös opettajan pedagogisen ja didaktisen osaamisen kehittymisestä.

Yrjänheikki perehtyy Lesson Study-menetelmän soveltamiseen kolmessa osatutkimuksessa: opettajan ammatillisen osaamisen tarkastelussa, opettajaopiskelijoiden opetusharjoitteluiden ohjauksessa ja kuudennen luokan oppilaiden matematiikan oppimisessa.

Minäpystyvyys matematiikan oppimisessa

Minäpystyvyys vaikuttaa merkittävästi oppimiseen. Matematiikan oppimisessa se liittyy oppijan käsitykseen omasta osaamisesta ja oppimisen mahdollisuuksista. Yrjänheikin mukaan opettajien ja opettajankouluttajien tulisi ymmärtää minäpystyvyyden merkitys oppimisen taustalla, jotta voisimme kääntää matematiikan oppimistuloksia positiivisempaan suuntaan.

– Hyvä minäpystyvyys näkyy esimerkiksi sinnikkyytenä ja periksiantamattomuutena, jotka ovat oppimiselle tärkeitä ominaisuuksia, Yrjänheikki täsmentää.

Opettaja, jolla on hyvä minäpystyvyys, vaikuttaa myönteisesti oppilaan minäpystyvyyden kehittymiseen. Opettajan minäpystyvyys ilmenee motivaationa omaa työtä kohtaan ja rohkeutena antaa oppilaille myös ponnisteluita vaativia tehtäviä.

Yrjänheikki toivoo, että minäpystyvyyden merkitys oppimiselle tuotaisiin vahvasti esille jo opettajankoulutuksessa.

– Kun opettajaopiskelija tunnistaa, missä oman osaamisen ulottuvuuksilla minäpystyvyys ilmenee – hyvänä tai heikkona – siihen voidaan jo opetusharjoittelun aikana vaikuttaa, Yrjänheikki kuvailee.

Keskiössä vuorovaikutuksellinen oppiminen

Vuorovaikutuksessa oppiminen on Yrjänheikin mukaan keskeistä matematiikassa. Hän kuvailee matematiikkaa omaksi kielekseen, johon kytkeytyvät matemaattiset käsitteet ja matemaattiset ongelmanratkaisun strategiat. Oppimisessa tulisi rohkaista luovuuteen ja erilaisten ratkaisustrategioiden käyttämiseen.

– Jos jumitamme vain yhteen ongelmanratkaisun tapaan, nakerramme samalla myös oppijan minäpystyvyyttä. Siksi oppilaille tulisi tarjota vuorovaikutuksellisessa oppimisympäristössä mahdollisuuksia erilaisiin ratkaisustrategioihin.

Sama ajatus koskee Yrjänheikin mukaan kaikkea osaamisen ja oppimisen kehittämistä.

– Asioiden pohtiminen eri näkökulmista ja osaamisen jakaminen rakentavat paljon kattavamman ymmärryksen tutkittavasta asiasta, ja juuri tätä Lesson Study -menetelmä tukee, Yrjänheikki kertoo.

Tietoa väitöstilaisuudesta

KM Tiina Yrjänheikin väitöskirja Lesson Study-menetelmän soveltaminen minäpystyvyyden kehittämisprosessissa matematiikan oppimisen kontekstissa tarkastetaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa perjantaina 4. huhtikuuta 2025 klo 12.00 salissa B127 (Lapin yliopiston päärakennus, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi).

Vastaväittäjänä toimii professori Marja-Kristiina Lerkkanen Jyväskylän yliopistosta ja kustoksena professori Tuija Turunen Lapin yliopistosta.

Väitöstä voi seurata etänä osoitteessa https://blogi.eoppimispalvelut.fi/ulapland2/

Tietoa väittelijästä

Tiina Yrjänheikki on valmistunut kasvatustieteiden maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 2012. Hän työskentelee Lapin yliopiston harjoittelukoulussa lehtorina ja opettajankouluttajana. Lisäksi Yrjänheikki on tehnyt koulutusvientityötä ja toiminut kansallisten kehittämishankkeiden alueellisena vastuuhenkilönä.

Lisätietoja

Tiina Yjänheikki, tiina.yrjanheikki(at)ulapland.fi, p. 040 659 8022

Tietoa julkaisusta

Tiina Yrjänheikki (2025): Lesson Study-menetelmän soveltaminen minäpystyvyyden kehittämisprosessissa matematiikan oppimisen kontekstissa. Acta electronica Universitatis Lapponiensis 402. ISBN 978-952-337-475-1, ISSN 1796-6310. Lapin yliopisto, Rovaniemi.

Sähköisen julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-475-1https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-475-1