Väitökset 2006
 

Väitös: Martti E. Miettinen – jyrisevä kouluneuvos tunnollinen pedagogi

26.4.2006

Filosofian tohtori Martti Vuollon kasvatustieteen alaan kuuluvan väitöstutkimuksen kohteena on kouluneuvos, teologian tohtori Martti E. Miettinen kasvattajana, koulumiehenä sekä uskonnollis-yhteiskunnallisena vaikuttajana.

Kouluneuvos, teologian tohtori Martti E. Miettinen (1903–1985) tuli suurelle yleisölle tunnetuksi eri lehdissä julkaistuilla kärkevillä kirjoituksillaan. Hänen erityisenä huolenaan oli Raamatun arvovalta, evankelis-luterilaisen kirkon tunnustus ja koulujen uskonnonopetus.

– Median Miettisestä luoma julkisuuskuva jyrisevästä kouluneuvoksesta peitti alleen todellisen Miettisen, joka oli ennen muuta suuren perheen huolehtiva isä, vakaumuksellinen pappi, tunnollisesti työtään tekevä uskonnon ja filosofian alkeiden vanhempi lehtori sekä kouluhallituksessa toisen oppikouluosaston kouluneuvos, Martti Vuollo sanoo (kuvassa oik.).   

 
Miettinen oli valmistautunut kasvatus- ja opetustyöhön perusteellisilla opinnoilla ja hän paneutui huolella opettajan rooliinsa. Miettisen kristillinen kasvattajan- ja opettajan rooli näkyy kaikessa hänen toiminnassaan. Hänen hengellisenä viitekehyksenään oli lestadiolainen uusheräys, jonka uskontulkinnalle ja poliittis-yhteiskunnalliselle perinteelle hän oli uskollinen.

– Hän oli pidetty puhuja ryhmänsä tilaisuuksissa ja hän oli Helsingin uusheränneiden ehdoton johtaja, Vuollo sanoo.

Miettinen oli innokkaasti mukana myös Suomen uskonnonopettajien liiton työssä järjestämässä uskonnonopettajien päiviä. Lisäksi hän taisteli useilla kirjoituksillaan ja Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenenä 1970-luvulla toteutettua koulu-uudistusta vastaan.

– Nähtävästi hän monille tahoille suuntautuneen työnsä johdosta tuskin ehti perehtyä kasvatus- ja opetusopin uusimpiin tutkimuksiin, joten hän ei nähnyt selvästi koulu-uudistuksen pyrkimyksiä, Vuollo arvioi.

Taustatietoja väitöstilaisuudesta:
Filosofian tohtori Martti Vuollon väitöskirja Jyrisevä kouluneuvos – tunnollinen pedagogi Martti E. Miettinen kasvattajana ja opettajana tarkastetaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa perjantaina 28.4.2006 klo 12.00, Castrén-sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii dosentti Markku Pyysiäinen Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Raimo Rajala Lapin yliopistosta.

Taustatietoja väittelijästä:
Martti Vuollo valmistui kansakoulunopettajaksi Kemijärven seminaarista 1955, teologian maisteriksi 1979 ja filosofian maisteriksi 1986 Helsingin yliopistosta, filosofian lisensiaatiksi 1998 ja filosofian tohtoriksi 1999 Oulun yliopistosta.

Työurallaan Vuollo on toiminut opettajana Konttajärvellä ja Muoniossa 1955–1977, seurakuntapastorina Virolahdella 1979–1986, kirkkoherrana Karinaisissa 1986–1990 ja Toivakassa 1990–1995, jonka jälkeen hän jäi eläkkeelle.   

Martti Vuollon valokuvan ja väitöskirjan lehdistökappaleita voi tilata Lapin yliopiston viestinnästä, puhelin 016 341 2250.

Lisätietoja:
Martti Vuollo
Puhelin (014) 871 676, (014) 619 669, 050 438 1504

LaY/Viestintä/OT

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK