Filosofian tohtori Heidin Strengellin väitöskirjan aiheena ovat Kurt Vonnegutin, John Irvingin ja Stephen Kingin naiskuvaukset. Tutkimuksessa peilataan Vonnegutin, Irvingin ja Kingin tuotannon naishahmoja amerikkalaisen yhteiskunnan naiskuvaan.
Filosofian tohtori Heidi Strengellin väitöskirjassa kysytään: kuinka kolme valkoista miespuolista menestyskirjailijaa kuvaavat naisia tuotannossaan, millaisia eroja ja yhteneväisyyksiä naiskuvauksista löytyy, ja voiko populaarikirjallisuus muokata lukijoidensa maailmankuvaa, naiskäsitystä ja jopa naisten rooleja yhteiskunnassa. |
|
Tutkimuksen mukaan Kurt Vonnegut, John Irving ja Stephen King ovat kirjailijoina valkoisen valtakulttuurin edustajia, jotka pyrkivät moraaliseen kannanottoon tasa-arvon puolesta kukin omista lähtökohdistaan. He kommentoivat elämänpiiriään ja amerikkalaista yhteiskuntaa valkoisen heteroseksuaalisen keskiluokan lähtökohdista. Vonnegut kertoo satiirin keinoin yksilön epävarmasta tilasta kohtalon voimien leikkikaluna. Irving keskustelee raiskauksesta, abortista ja aviorikoksesta dickensiläisen epiikan viitekehyksessä. King puolestaan kuvaa yksilön epävarmuutta, pelkoa ja kärsimystä kauhun välineillä. Naisia kirjailijat kuvaavat tuotannossaan lähes aina kunnioittaen ja sympaattisesti.
Kirjailijoiden tuotannon keskeinen pohdinta keskittyy ydinperheen ympärille. Irvingille onnen täyttymys löytyy perheestä, jonka sisällä soditaan, mutta jonka kautta yksilö kehittyy ideaaliseen mittaansa. Vonnegut ja King kuvaavat myös perheitä, mutta heidän hahmonsa tyydyttävät emotionaaliset tarpeensa yleensä ydinperheen ulkopuolella ystävien ja kanssakärsijöiden seurassa. Erilaisista taustoistaan ja ikäluokistaan huolimatta Vonnegut, Irving ja King ovat humanisteja ja moralisteja, jotka tuntuvat varsin tietoisesti pyrkivän edistämään tärkeänä pitämäänsä sosiaalista, rodullista ja sukupuolista tasa-arvoa.
Strengellin tutkimuksessa kirjailijoiden tuotannon tarkastelun lähtökohtana on naisarkkityyppi. Kasvatustieteessä ja psykologiassa arkkityyppejä on tutkittu paljon. Heidi Strengellin tutkimuksessa uutta on se, että siinä etsitään systemaattisesti arkkityyppejä myös genre- ja formulakirjallisuudesta.
Tutkimuksessa käytetään metodina Jungin arkkityyppiteoriaa ja erityisesti anima-arkkityyppiä, joka kuvaa miehen käsitystä naisesta. Animan ilmenemismuotoja ovat kreikkalaisen mytologian seitsemän jumalatarta. Heidän erilaiset hahmonsa tarjoavatkin monipuolisen alustan analysoida kolmen valkoisen menestyskirjailijan naiskäsitystä.
Tutkimuksen mukaan Kingin hahmoista löytyy melko puhtaita arkkityyppejä, Irvingin naishahmot ovat yleensä useiden arkkityyppien sekoituksia, ja Vonnegutin hahmot uhmaavat usein kaikkia määritelmiä. Arkkityypeistä voidaan päätellä, että Vonnegut, Irving ja King ovat humanisteja, jotka pyrkivät osoittamaan rodullisen, sosiaalisen ja sukupuolisen epätasa-arvon ilmentymiä kukin omista lähtökohdistaan käsin.
Heidi Strengellin tutkimus kuuluu kasvatustieteen alaan, koska siinä pohditaan kirjallisuuden kasvattavaa merkitystä.
Väitöstilaisuus:
Filosofian tohtori Heidi Strengellin kasvatustieteen alaan kuuluva väitöskirja "You Can’t Kill the Goddess". Female Archetypes in Vonnegut, Irving and King Stories tarkastetaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa 12.3.2004 klo 12.00, Castrén -salissa, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii professori Irina Buchberger Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Kaarina Määttä Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta.
Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Tervetuloa!
Taustatietoja väittelijästä:
Heidi Strengell (s. 25.8.1965 Pelkosenniemi) valmistui filosofian maisteriksi Helsingin yliopiston humanistisesta tiedekunnasta vuonna 1989, pääaineenaan pohjoismaiset kielet. Filosofian tohtoriksi hän väitteli Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa vuonna 2003. Lapin yliopiston kielikeskuksen johtajana hän on toiminut 1.8.2003 lähtien.
Lisätietoja:
Heidi Strengell
Puhelin 016-341 2867, tai 040-835 7385
Sähköposti, heidi.strengell@ulapland.fi
LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi
Valokuva, Ville Kostamoinen