Väitökset 2023
Abimbola Alao.
Abimbola Alao.

Väitös: Näytelmän avulla lisää tietoisuutta dementiasta

25.5.2023

Abimbola Alao tarkastelee väitöstutkimuksessaan, kuinka Ison-Britannian nigerialaisyhteisössä voitaisiin lisätä tietoisuutta frontotemporaalisesta dementiasta hyödyntämällä teatteria ja draamaa.

Vaikka dementian lääketieteellinen tutkimus on laajaa ja sillä on pitkä kansainvälinen historia, tietoisuus sairaudesta vaihtelee eri väestöryhmien välillä. Abimbola Alaon väitöstutkimus keskittyy nigerialaiseen maahanmuuttajayhteisöön Isossa-Britanniassa ja siihen, miten teatteri ja draama voisivat toimia koulutuksen keinona, kun pyritään lisäämään tietoisuutta frontotemporaalisesta dementiasta (FTD).

– Nigerialaista maahanmuuttajayhteisöä on tutkittu äärimmäisen vähän, vaikka he ovatkin suurin afrikkalaista alkuperää oleva väestöryhmä Isossa-Britanniassa. Tutkimus frontotemporaalisen dementian esiintyvyydestä tässä ryhmässä tai muissa mustaihoisten vähemmistöissä on lähes olematonta Isossa-Britanniassa, Abimbola Alao sanoo.

Ison-Britannian mustaihoisissa vähemmistöissä on arviolta noin 25 000 ihmisellä jokin dementian muoto, ja vuoteen 2051 mennessä määrän odotetaan seitsenkertaistuvan. Frontotemporaalisen dementian tarkkaa esiintyvyyttä ei vielä tunneta; joidenkin tutkimusten mukaan sen osuus on noin kahdeksan prosenttia dementiatapauksista. Kuitenkin näissä tutkimuksissa yli 95 prosenttia tutkituista henkilöistä oli valkoihoisia, joten muut kuin valkoihoiset ovat aliedustettuina.

– Lisäksi mustaihoiset vähemmistöt eivät pääse käyttämään palveluita, jotka tukevat frontotemporaalista dementiaa sairastavien ihmisten hoitoa. Taustalla on useita syitä, kuten tietämättömyyttä tai uskonnollisia ja kulttuurisia vakaumuksia. Monet eivät myöskään luota siihen, että terveydenhuoltojärjestelmä vastaa heidän yksilöllisiin tarpeisiinsa, mikä vaikeuttaa tietoisuuden lisäämistä ja tärkeän tiedon saatavuutta, Alao toteaa.

Abimbola Alao pohtii väitöstutkimuksessaan, voisivatko teatteri ja draama toimia vaihtoehtoisena ja tehokkaana koulutuksen keinona ja dementiatietoisuuden lisääjänä. Alao muuntaa tutkimuksensa etnografisen aineiston näytelmäkäsikirjoitukseksi nimeltään "My name is Beatrice". Täyspitkä näytelmäkäsikirjoitus tarkastelee frontotemporaalista dementiaa omaishoitajan näkökulmasta: päähenkilönä on nuori tytär, joka huolehtii dementiaa sairastavasta, 43-vuotiaasta nigerialaisesta sairaanhoitajaäidistään.

– Taiteella voi olla välitön vaikutus yleisöön, koska se pystyy vangitsemaan huomion ja luomaan pysyviä muistoja. Näytelmä, joka ottaa huomioon dementiaa sairastavien, mustaihoisiin vähemmistöihin kuuluvien ihmisten monitahoiset tarpeet, voi elävästi tavoittaa ihmisiä ja rohkaista heitä käyttämään saatavilla olevia terveydenhuollon palveluita dementian varhaiseen diagnosointiin, Alao sanoo.

– Tulevaisuudessa aioin luoda näytelmäkäsikirjoituksesta myös teatterituotannon, joka olisi nähtävillä teattereissa, uskonnollisissa keskuksissa ja mustaihoisten vähemmistöjen yhteisöissä. Pyrin tavoittamaan näytelmällä myös lääkäreitä ja lääketieteen opiskelijoita. Näin ihmiset pääsisivät tutustumaan väitökseni tuloksiin helposti ja saavutettavasti, Alao sanoo.

Tietoa väitöstilaisuudesta

MA Abimbola Alaon akateeminen väitöskirja Raising Awareness of Frontotemporal Dementia among Nigerian Immigrant Communities in the UK, through Storytelling. An Autoethnography Thesis, Using an Art-based Research Approach tarkastetaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa perjantaina 2. kesäkuuta 2023 klo 12 alkaen luentosalissa 10 (Kaarina-sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Vastaväittäjänä toimii professori Isabelle Gatt Maltan yliopistosta ja kustoksena professori Satu Uusiautti Lapin yliopistosta.

Väitöstilaisuutta voi seurata verkossa: https://blogi.eoppimispalvelut.fi/ulapland

Tietoa väittelijästä

Abimbola Alao on kirjailija, luennoitsija ja tutkija. Hän tutkii psykososiaalisen intervention vaikutusta dementiaan, nykyisin erityisesti frontotemporaalisen dementian esiintyvyyttä mustaihoisten vähemmistöjen keskuudessa Isossa-Britanniassa sekä sitä, kuinka tästä dementiamuodosta voisi lisätä tietoisuutta varhaisen diagnosoinnin edistämiseksi.

Alao on opettanut luovaa kirjoittamista ja tarinankerrontaa Plymouth Marjon Universityssä 2007–2018. Tällä hetkellä hän on lääketieteen humanististen tieteiden vieraileva luennoitsija Peninsular Medical Schoolissa Plymouthin yliopistossa Isossa-Britanniassa.

Hän on palkittu kirjailija, tarinankerrontaesiintyjä ja näytelmäkirjailija. Hänen lyhytnäytelmänsä Legal Stuff voitti BBC:n ja Royal Court Theatren 24 Degrees Writing Competition -kirjoituskilpailun vuonna 2008. Alaon kirjalliseen tuotantoon kuuluvat teokset Desert Haiku, Dear Toriola, Let's Talk About Perimenopause, Legendary Weaver: New Edition, Trickster Tales for Telling, The Goshen Principle ja How to Enhance your Storytelling with Music. Hän on myös lastenkirjojen kääntäjä: hän on kääntänyt joruban kielelle Hannun ja Kertun, The Little Red Hen and the Grain of Wheat -sadun sekä useita muita Mantra Linguan julkaisemia kirjoja.

Lisätietoja:

Abimbola Alao
www.abimbolaalao.com
lampoeducation (at) gmail.com

Tietoa julkaisusta

Abimbola Alao: Raising Awareness of Frontotemporal Dementia among Nigerian Immigrant Communities in the UK, through Storytelling. An Autoethnography Thesis, Using an Art-based Research Approach. Acta electronica Universitatis Lapponiensis 355. Lapin yliopisto: Rovaniemi. ISBN 978-952-337-362-4. ISSN 1796-6310.

Sähköisen julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-362-4