Väitökset 2013
 

Väitös: Nuoruusajan prostituutio vaikuttaa ihmissuhteisiin

19.2.2013

Naiset, jotka ovat olleet prostituoituina lapsena tai nuoruusiällä, kärsivät pelosta tulla hylätyksi, mikä estää heitä luomasta läheisiä kontakteja muihin ihmisiin. Kuitenkin läheiset ihmissuhteet ovat ainoa asia, joka voi auttaa heitä ratkaisemaan ongelmiaan ja tekemään elämässään positiivisen käänteen.

Dalia Puidokiene on väitöstutkimuksessaan perehtynyt prostituoituina olleiden naisten henkilökohtaisiin kokemuksiin. Tutkimus osoittaa, että naisprostituoidut kohtaavat elämässään monitahoisia ja monimutkaisia ongelmia.

Naisprostituoidut kärsivät muun muassa huonosta itsetunnosta ja itseluottamuksesta, epävarmuudesta sekä vahingoittuneesta minäkuvasta ja identiteetistä. He ovat haavoittuvaisia ihmissuhteissa ja ajautuvat onnettomiin parisuhteisiin. Naiset ovat myös taipuvaisia seksuaaliseen hyväksikäyttöön, itsetuhoisuuteen ja alistuvaan käytökseen, ja he sairastavat traumaperäistä stressiä.

– Apua hakeneiden naisten kokemukset paljastavat, kuinka tärkeitä läheiset ihmissuhteet ovat. Ainoa asia, joka auttoi heitä uudistumaan ja keräämään takaisin menetettyä energiaa, oli läheisten ihmissuhteiden parantava voima, Dalia Puidokiene kertoo.

Ennen kuin nämä naiset voivat ottaa vastaan apua, heidän täytyy oivaltaa ongelmansa. Se, että naisten avun tarpeeseen ei pystytä vastaamaan, myös estää heitä muuttamasta elämäänsä positiivisemmaksi.

Tietoja väitöstilaisuudesta:
Dalia Puidokienen väitöskirja Covert Codes of Women in Prostitution: Pathways for Recovering Roots after Trauma Interface tarkastetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa 22. helmikuuta 2013 klo 12 alkaen luentosalissa 3 (Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Vastaväittelijänä on professori Natalija Mazeikiene Vytautas Magnus -yliopistosta ja kustoksena professori Kyösti Urponen Lapin yliopistosta.


Taustatietoja väittelijästä:
Dalia Puidokiene on valmistunut insinööriksi Kaunas Polytechnic Instituutista vuonna 1986 ja sosiaalityön maisteriksi Klaipedan yliopistosta vuonna 2002. Vuonna 2013 hän sai psykoterapeutin pätevyyden eksistentiaalisesta psykoterapiasta.

Dalia Puidokiene on ollut perustamassa Klaipeda Social and Psychological Services Centre kansalaisjärjestöä vuonna 2003. Hän on johtanut ammattilaisten tiimiä, joka on tarjonnut psykososiaalista apua väkivaltaa kokeneille naisille, kuten prostituoiduille ja ihmiskaupan uhreille.

Lisätietoja:
Tutkija Dalia Puidokiene, puh. +370 686 60401, dalia.puidokiene(at)gmail.com. Väitöskirjan lehdistökappaleet ovat saatavissa Lapin yliopistokustannuksesta, puh. 040 821 4242, julkaisu(at)ulapland.fi).

Julkaisun tiedot:
Dalia Puidokiene: Covert Codes of Women in Prostitution: Pathways for Recovering Roots after Trauma Interface. Acta Universitatis Lapponiensis 246. Lapin yliopistokustannus: Rovaniemi 2013. ISBN 978-952-484-608-0. ISSN 0788-7604.

Julkaisun myynti:
Tiede- ja taidekirjakauppa Tila (Lapin yliopiston pääkirjasto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi), puh. 040 821 4242, julkaisu(at)ulapland.fi, verkkotilaukset: www.ulapland.fi/lup


LaY/viestintä/JW