Uutiset 2005

Väitös: Perhevalokuva paljastaa ja peittää - sen julkistaminen ihastuttaa ja vihastuttaa

2.2.2005

Taiteen lisensiaatti Seija Ulkuniemen väitöskirjassa tarkastellaan perhevalokuvan lajityypin syntyä ja kehitystä sekä kuvien tyypillisiä piirteitä ja käyttötapoja.

Seija Ulkuniemen väitöskirjan empiirinen aineisto koostuu neljästä Ulkuniemen tuottamasta perhevalokuvia pohtivasta tilateoksesta sekä katsojien niille antamasta palautteesta. Tutkimuksessa määritellään perhevalokuvat kodeissa säilytettäviksi, tavanomaiseen henkilökohtaiseen käyttöön otetuiksi yksityisiksi valokuviksi. Lajityypin kuvat jaetaan tutkimuksessa tekijäkeskeisesti ammattikuvaajien ottamiin kuviin ja itse otettuihin näppäilykuviin.  
- Ammattikuvaajien ottamat kuvat ovat yleensä kohdettaan idealisoivia. Näppäilykuvat voivat esittää kuvattavan myös realistisesti tai mystifioiden. Kuvien aihepiirit keskittyvät lasten kehittymiseen, saavutuksiin, tärkeisiin perhetapahtumiin sekä loma-aikaan ja juhliin, Ulkuniemi toteaa.

Tutkimuksessa tarkastellaan perhevalokuviin vaikuttavia lukuisia eri tekijöitä, joista keskeisimmäksi tutkija nostaa niin kutsutun kommunikaatiotapahtuman. Tutkimuksen mukaan myös esimerkiksi teknologinen kehitys ja taloudelliset tekijät ovat määritelleet sitä, kenellä on ollut varaa hankkia kuvia/kamera sekä sitä, missä, miten ja millaisia kuvia on ollut mahdollista tuottaa. Perhevalokuvan lajityypin kehityksen taitekohdiksi tutkimuksessa nostetaan käyntikorttikuvauksen syntyvuosi 1854, laatikkokameran keksimisvuosi 1888 sekä toinen maailmansota, jonka jälkeen alkoi massakuvaamisen aikakausi. Digitaalikuvaus edustaa viimeisintä murrosvaihetta, jota tutkimus taustoittaa mutta joka ei kuulu tutkimuksen piiriin.

Tutkija kokeili taidekasvatuksellisten produktioiden käyttöä katsojien aktivoimiseen. Työn teoriataustaan pohjautuvilla tilateoksillaan hän haastoi katsojat miettimään heidän suhdettaan perhevalokuvaukseen. Katsojilta saadun palautteen perusteella tutkimuksessa selvitetään, millaista keskustelua syntyy teoksen ja katsojan kohdatessa.

- Haluan saada katsojien äänen kuuluviin, joten käytän paljon lainauksia heidän kommenteistaan. He ovat osa teosteni toteutumista ja samalla osallistuvat perhevalokuvan lajityypin jatkuvaan uudelleenmäärittelyyn, Ulkuniemi korostaa.

Palautteessa nousi esille muun muassa valokuvien kyky pysäyttää aika ja tallentaa tärkeitä hetkiä. Runsaasti huomiota sai myös arjen näkyväksi tekeminen. Palautteen mukaan myös arkea tulisi arvostaa eikä kuvata vain elämän huippuhetkiä. Monille palautteen keskiössä oli oman elämän, arvojen ja peruskysymysten pohtiminen.

Tilateoksillaan tutkija toi yksityiset perhevalokuvat julkisuuteen. Tekoa pidettiin rohkeana mutta myös sopimattomana. Teosten katsottiin näyttävän ihmisille yhteiset asiat sekä tuovan esille naisten arjen näkymättömyyden. Teoksiin sisältyvät perhevalokuvat herättivät katsojissa muistoja ja auttoivat heitä samaistumaan teoksiin.

- Teosten käsittelemistä asioista samaistuttiin esimerkiksi nuoren kasvukipuihin, äidin arkeen ja monimuotoisiin rooleihin sekä identiteetin pohdintaan. Valokuvien kautta identiteettiä/muistikuvia nähtiin voitavan eheyttää, joskin muistelutyön arveltiin voivan olla traumaattistakin, Ulkuniemi sanoo.

Seija Ulkuniemen väitöstutkimus tarjoaa välineitä perhevalokuvien käyttöön kuvataidekasvatuksessa. Se sisältää myös tekijän laatiman lajityypin tarkastelumallin, jota voidaan hyödyntää opetus- ja tutkimustyössä. Tutkimus auttaa näppäilykuvaajia ymmärtämään, miksi heidän kuvansa ovat sellaisia kuin ovat.

Tietoja väitöstilaisuudesta:

Taiteen lisensiaatti Seija Ulkuniemen taidekasvatuksen väitöskirja "VALOTETUT ELÄMÄT Perhevalokuvan lajityyppiä pohtivat tilateokset dialogissa katsojien kanssa" tarkastetaan Lapin yliopistossa lauantaina 5.2.2005 klo12, Fellman-sali, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii erikoistutkija, KT, dosentti Marjatta Saarnivaara Jyväskylän yliopistosta. Hän on myös Lapin yliopiston kunniatohtori. Kustoksena toimii taidehistorian professori, FT Tuija Hautala-Hirvioja Lapin yliopistosta. Tervetuloa!

Taustatietoja väittelijästä:

Seija Ulkuniemi on valmistunut kasvatustieteen maisteriksi Oulun yliopistosta vuonna 1985 ja taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta vuonna 1994. Taiteen lisensiaatintutkinnon hän on suorittanut Lapin yliopistossa vuonna 1998. Työurallaan hän on toiminut mm. luokanopettajana toimivana lehtorina, lukion ja yläasteen kuvaamataidon lehtorina, assistenttina taiteiden tiedekunnassa ja viimeksi kuvataiteen didaktiikan lehtorina Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa vuodesta 1998 lähtien.

Lisätietoja:

Seija Ulkuniemi
Puhelin, 040 - 510 1177
Sähköposti: Seija.Ulkuniemi@ulapland.fi

Näyttelyt

Seija Ulkuniemen töitä on ollut esillä mm. seuraavissa yksityis- ja yhteisnäyttelyissä:

Valmistuneiden näyttely Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa vuonna 1994: Valokuvauksen lopputyöt kevätnäyttelyssä

Syanotypia-teoksia Pohjois-Suomen valokuvauksen aluenäyttelyissä Rovaniemellä ja Oulussa (Nuoriso ja kulttuurikeskus 9.3. 8.4.) vuonna 1996

Arkipyhien (t)aikamatto _tilateos Oulun Rantagallerian "Katsotaanko kuvia?" -yhteisnäyttelyssä (4.- 29.10)1996

REPRODUKTIO-valokuvainstallaatio Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden ja henkilökunnan Dislocations-Siirtymiä-triennaalin yhteydessä järjestetyssä yhteisnäyttelyssä Rovaniemen taidemuseon Telen tilassa 11.5. - 24.6.1997

Postikorttisarja "Lomaterkkuja frendeille ja Freudille" Ravintola Lapinpaulan yhteisnäyttelyssä 28.3.1998

Valokuvanäyttely PoissaOlevan LäsnäOlo -muistipeli Jaatilan lakkautetulla koululla 27.9.1998

Roskaa!-installaatio Muurolan kirjastossa lokakuussa 1998

Y2K - Millennium manifesti -tilateos Muurolan kirjaston näyttelytilassa vuosien 1999 ja 2000 vaihteessa

Kasvuhuone-tilateos Muurolan kirjaston näyttelytilassa elokuussa 2000

Äitien talvipuutarha - hommage á Roland Barthes -valokuvatilateos Muurolassa kasvihuoneessa 13.12.2002 - 12.1.2003

Valotetut elämät -näyttely eli neljän em. perhevalokuvatilateoksen kokonaisuus Rovaniemen taidemuseossa tammi-helmikuussa 2003

Miltä musta tuntuu? -tilateos Lapin yliopiston päärakennuksella naistutkimuspäivien yhteydessä syksyllä 2003

Valokuvia yhteisnäyttelyssä Tajunnan piilo Oulun Kummigalleriassa 2.-18.1.2004

Lepopaikka-tilateos Lapin yliopiston päärakennuksen aulatilassa 6.-28.9.2004

Väitöstutkimuksen aineistonkeruuseen liittyen kaksi tilateoksista (alleviivatut) on ollut esillä näyttelyissä kahdeksassa eri maassa (Suomi, Ruotsi, Hollanti, Saksa, Iso-Britannia, Espanja, Yhdysvallat ja Etelä-Afrikka; Matto näissä kaikissa paitsi Saksassa, POLO alleviivatuissa maissa).

LaY/Viestintä/OT
Valokuva: Niina Huuskonen