Väitös: Pk-yritysten ekotuotteiden markkinointiin uusi työkalu
12.9.2014
Ympäristöasioiden hallintaan tarkoitetut työkalut ja sertifikaatit eli ympäristöjärjestelmät tukevat huonosti ekotuotteiden markkinointiponnisteluja, sanoo MMM Maarit Pallari. Pallari on kehittänyt väitöstutkimuksessaan ekotuotteiden markkinoinnin tueksi uudenlaisen mallin, jota hän kutsuu käyttöarvoanalyysiksi (EcoCuvaModel).
Maarit Pallari tarkastelee ympäristöekonomian alan väitöstutkimuksessaan The EcoCuva Model for Sustainable Enterprising haasteita ja mahdollisuuksia, joita pienet ja keskisuuret yritykset kohtaavat kestävässä vihreässä markkinoinnissa. Pallarin mukaan nykyiset ympäristöjärjestelmät – kuten Euroopan unionin EMAS ja kansainvälinen ISO 14001 – palvelevat heikosti pk-yritysten tuotteiden markkinointia.
Pallari on työssään kehittänyt ekotuotteiden markkinointiin oman mallin käyttäen apunaan tuotantotaloudessa kehitettyä elinkaarianalyysia. Järjestelmä on nimeltään käyttöarvoanalyysi eli EcoCuvaModel.
– Käyttöarvoanalyysi toivottavasti auttaa pk-yrityksiä rakentamaan ekologisille tuotteille systemaattisesti tuotesisältöjä. Malli helpottaisi myös viranomaisyhteistyötä sääntelyn soveltamisessa, Pallari sanoo.
Vahinkoajattelusta käyttöarvon analyysiin
Tutkimuksen empiirinen osa koostuu kuuden yrityksen haastatteluista. Yrityksistä kaksi oli luomusertifioituja ja luonnonmukaiseen tuotantoon erikoistuneita verrokkiyrityksiä. Pallari selvitti muun muassa vihreän markkinoinnin ja kestävän markkinoinnin eroja vertaamalla ekologisen statuksen omaavien yritysten vastauksia neljän muun yrityksen tuotteita ja yritystä koskeviin vastauksiin.
Tutkimuksesta kävi esille, että pk-yritykset ovat kiinnostuneita tuotteidensa elämänkaarianalyyseistä, mutta elinkaariarviointi on monille yrityksille liian kallista. Pallarin kehittämä ekotuotemarkkinointi mahdollistaa innovaatioiden kaupallistamisen joustavammin ja soveltaen tarkkoja viranomaissäädöksiä.
Maarit Pallari pohtii väitöksessään myös tuotteistamiseen liittyvää ekofilosofista paradoksia. Koko elinkaariarvioinnin kehitystyö perustuu vahinko-ajatteluun, jossa tuote itsessään nähdään ympäristölle vahingollisena. Tämä lähestymistapa on ympäristömarkkinoinnin viestinnän kannalta ongelmallinen. Tuotetta ostaessaan kuluttaja ei halua samalla kokea kuluttavansa tietoisesti luontoa, eikä vahingon tuottaminen motivoi yrityksiäkään tuotekehitystyössään.
Tietoja väitöstilaisuudesta:
Maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Maarit Pallarin väitöskirja The EcoCuva Model for Sustainable Enterprising tarkastetaan Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa perjantaina 19. syyskuuta kello 12.00 luentosalissa 2 (Lapin yliopiston päärakennus, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi). Vastaväittäjänä toimii filosofian tohtori Olli Mäentausta. Kustoksena on professori Antti Haahti Lapin yliopistosta. Tervetuloa!
Taustatietoja väittelijästä:
Maarit Pallari (s. 1964 Rovaniemen maalaiskunnassa) on valmistunut maa- ja metsätaloustieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta vuonna 1999. Pallari on työskennellyt tutkijana muun muassa arvostetussa IIASA-instituutissa Wienissä (vuosina 2005–2006). IIASA on erikoistunut tuottamaan tutkimustietoa ympäristöstä, teknologiasta ja taloudesta paitsi tiedeyhteisölle myös yrityksille ja poliittisille päätöksentekijöille. Nykyisin Porissa asuva Pallari on työskennellyt urallaan myös markkinointipäällikkönä, projektijohtajana ja opettajana.
Lisätietoja:
Maarit Pallari
maarit.pallari (at) gmail.com
P. 040 533 2449
Väitöskirjan lehdistökappaleet ovat saatavissa Lapin yliopistokustannuksesta, p. 040 821 4242
Julkaisun tiedot:
Maarit Pallari: The EcoCuva Model for Sustainable Enterprising. Acta Universitatis Lapponiensis 219. ISBN (nid.) 978-952-484-509-0, ISSN (nid.) 0788-7604. Verkkoversio (pdf): Acta Electronica Universitatis Lapponiensis 153. ISBN (pdf) 978-952-484-759-9, ISSN (pdf) 1793-6310.
LaY/Viestintä/TN