Väitökset 2007

Väitös: Seksuaalisuus tyttöjen nettikeskusteluissa

23.5.2007

Yhteiskuntatieteiden maisteri Marjo Laukkasen väitöstutkimuksen aiheena on sukupuolen ja seksuaalisuuden rakentuminen tytöille tarkoitetuissa internet-keskusteluissa.

YTM Marjo Laukkasen väitöstutkimuksen mukaan intiimien asioiden julkinen käsittely edellyttää käyttäjiltä moninaisia suojautumiskeinoja, joista tehokkain on vertaisryhmäytyminen. Laukkanen tarkastelee väitöstutkimuksessaan kahta internetin keskustelutilaa, Demiä ja #closetia, joiden käyttäjistä valtaosa on teini-ikäisiä tyttöjä.

– Ymmärrys seksuaalisuudesta muodostuu keskusteluissa mm. normittaen, moralisoiden, säädyllistäen ja rationalisoiden, joten yksilö ei voi määritellä itseään täysin vapaasti edes internetissä, Marjo Laukkanen sanoo.

Sosiaalisessa tilassa jaetut käsitykset esimerkiksi sukupuolesta, iästä ja seksuaalisesta suuntautumisesta ratkaisevat, miten yksilö voi luokitella itsensä. Vaikka toisten käyttäjien ruumiit eivät vuorovaikutustilanteissa ole näkyvissä, kaksijakoinen sukupuoli säilyy seksuaalisuuden keskeisimpänä määrittäjänä.

– Sukupuolisuutta määritellään keskusteluissa ja valokuvagallerioissa sosiaalisesti, mutta lopullinen vastuu sysätään yksilölle. Tytöiltä odotetaan muun muassa itsesäätelyä, tilanteiden ja toisen sukupuolen hallintaa sekä kriittisyyttä, eräänlaista ”rationaalista” seksuaalisuutta. Tyttö ei saa sinisilmäisesti luottaa poikiin eikä varsinkaan aikuisiin miehiin.

Demin keskusteluissa seksistä puhutaan paljon, yksityiskohtaisesti ja välillä aggressiivisesti. Keskusteluihin osallistuvat kohtaavat tuen ja neuvojen lisäksi muun muassa vähättelyä, haukkumista ja huorittelua.

– Seksuaalisuus rakentuu jatkuvassa henkilökohtaisen ja julkisen, luottamuksen ja epäilyn välisessä jännitteessä. Niiden välillä tasapainoilu edellyttää ylläpitäjiltä, yhteisöiltä ja yksilöiltä moninaisia toimintatapoja ja suojautumiskeinoja. Tällaisia ovat esimerkiksi pysyminen visuaalisesti anonyymeinä, vaikeneminen, trollittelu eli toisten aitouden epäily ja miitit eli ryhmätapaamiset.

– Tutkimissani keskusteluissa käyttäjät eivät luota sinisilmäisesti kaikkiin vaan arvioivat aktiivisesti toistensa motiiveja. Esimerkiksi seksiaiheiseen keskusteluun osallistuvaa voidaan epäillä trolliksi tai pervoksi.

Valtaosa demittäjistä pysyttelee anonyymeinä, mikä mahdollistaa intiimin puheen esimerkiksi omasta kehosta, parisuhteesta ja ekakerrasta. Ironinen, kriittinen ja humoristinen suhtautuminen on puolestaan hyvä suojakeino nopeasti muuttuvissa vuorovaikutustilanteissa.

– Keskustelutilojen yksityisyydessä ja luottamuksellisuudessa on eroja, jotka vaikuttavat siihen, millaiseksi seksuaalisuus niissä muodostuu. Suojaisissa tiloissa, kuten #closetissa, tunteitaan ja kokemuksiaan jakava tyttö kohtaa enemmän ristiriidatonta hyväksyntää ja kannustusta kuin Demin kaltaisessa julkisessa tilassa.

Tutkimuksen perusteella nuorten internet-palveluissa kannattaa tukea käyttäjien omalähtöistä ryhmäytymistä ja lisätä osallistumisen mahdollisuuksia. Usein tämä tarkoittaa vertaisryhmiä, jonka jäseniä yhdistää esimerkiksi samankaltainen elämäntilanne tai identiteetti ja joissa he voivat tuntea itsensä normaaleiksi ja hyväksytyiksi.

Marjo Laukkanen seurasi Demin ja #Closetin keskusteluja tutkimustaan varten kahden vuoden ajan. Demi on tyttöjenlehden kaupallinen internet-sivusto, jolla vierailee kymmeniä tuhansia eri kävijöitä kuukausittain. #Closet on reaaliaikainen keskustelukanava, joka on tarkoitettu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistönuorille.

Tutkimuksen aineisto koostuu mm. nettikeskusteluista, ryhmä- ja yksilöhaastatteluista sekä havainnoista, joita tutkija on tehnyt keskustelupalstoilla, kotisivuilla ja valokuvagallerioissa. Tutkimus sijoittuu feministisen mediatutkimuksen kentälle.

Tietoja väitöstilaisuudesta:
Yhteiskuntatieteiden maisteri Marjo Laukkasen väitös ”Sähköinen seksuaalisuus – Tutkimus tyttöydestä nettikeskusteluissa ” tarkastetaan Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa perjantaina 25.5.2007 klo 12.00, Esko ja Asko -sali, taiteiden tiedekunta F-talo, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi. Vastaväittäjänä tilaisuudessa toimii dosentti Sinikka Aapola-Kari Helsingin yliopistosta ja kustoksena professori Riitta Brusila Lapin yliopistosta. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa.

Taustatietoja väittelijästä:
Tutkija Marjo Laukkanen on syntynyt Espoossa vuonna 1977. Hän on valmistunut yhteiskuntatieteiden maisteriksi Tampereen yliopistosta vuonna 2001 pääaineenaan tiedotusoppi. Valmistumisensa jälkeen Laukkanen on työskennellyt tutkijana, opettajana, toimittajana sekä projektikoordinaattorina. Hän on jatko-opiskelijana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa median laitoksella.

Lisätietoja:
Marjo Laukkanen
Puhelin 040 529 3289

LaY/Viestintä/Olli Tiuraniemi